Laten singles zich leiden door hun kinderwens bij het zoeken naar een partner en zijn singels met een kinderwens bereid om  te daten met een alleenstaande ouder? Het zijn maar enkele vragen die we kunnen stellen in onze huidige maatschappij aangezien er steeds meer stellen scheiden en single mama’s en papa’s vaak ook een nieuwe partner willen. We nemen een kijkje bij onze zuiderburen.

Belgische single

Ongeveer 60 procent van de kinderloze Belgische singles heeft een kinderwens. Opvallend is dat het verlangen naar een kind groter is bij mannen dan bij vrouwen. Zo wil 65 procent van de mannen graag een kind en verklaart de helft van de dames dezelfde wens te hebben. Deze kinderwens vormt echter geen reden om actief op zoek te gaan naar een partner.

Kinderwens

Als de kinderwens dan toch geen drijfveer is om te daten, zijn Belgische singles dan wel bereid om eens af te spreken met mama’s en papa’s? Voor 60 procent van de kinderloze singles met kinderwens, vormt dit niet meteen een probleem. De resterende 40 procent is dan weer eerder terughoudend wat betreft daten met iemand die al kinderen heeft: “ik wil (eventueel) zelf kinderen, niet andermans kinderen”, luidt hun antwoord.

Bereidheid

Opvallend is dat kinderloze vrijgezellen zonder kinderwens er helemaal niet voor terugschrikken om een afspraakje te versieren met iemand die al kinderen heeft. Ruim 74 procent verklaart zich bereid om op date te gaan met een ouder. Alleen jongere singles, tussen 18 en 35 jaar, zijn wat minder enthousiast. Zij zitten niet zozeer te wachten op een partner die al kinderen heeft.

Eerlijkheid

Mama’s en papa’s die daten kiezen er vaak ook bewust voor om meteen te vermelden dat ze niet meer kinderloos zijn. Slechts 2.7 procent van de ondervraagden zegt dit liever nog niet tijdens een eerste date, uit vrees dat het een afknapper is voor de ander. Hun spruiten voorstellen aan hun nieuwe partner is wel een ander paar mouwen: De helft van de single ouders stelt de ontmoeting tussen hun kinderen en nieuwe partner uit totdat ze zeker zijn dat het serieus wordt. De andere 40 procent hecht niet erg veel belang aan het tijdstip van de ontmoeting. “Het gebeurt wanneer het gebeurt”, denken zij.

Goedkeuring

Wat wel belangrijk is, is dat ouders veel respect hebben voor de reactie van hun kleintjes: 40 procent meent dat hun kinderen een vorm van inspraak mogen hebben, de nieuwe liefde zal immers een grote rol gaan spelen in hun leven. Voor 6 procent van de single ouders is de mening van de kinderen zelfs doorslaggevend. Vooral vrouwen hebben respect voor de gevoelens van hun kinderen. Het merendeel van de vaders vindt dat de kinderen moeten proberen om hun nieuwe liefde te accepteren.

Het onderzoek werd uitgevoerd door datingsite PARSHIP bij 830 van haar leden.