ideale man

Daten zonder aanraken blijft zonder vervolg

Nadia kijkt sip voor zich uit en mompelt: “Ik vind hem heel aantrekkelijk, maar na de 3e date gebeurde er nog steeds niks. En het is al de 4e keer op rij dat me dit overkomt”. En dan gefrustreerd: “Ik wil een relatie en niet gewoon vrienden worden! Waarom overkomt me dat toch elke keer?” Mogelijk dat jou dit zelf ook regelmatig overkomt. Als singlecoaches horen we dit namelijk vaak. Al die dates zijn heel gezellig, maar een relatie? Dat komt er maar niet van. Hier kunnen vele oorzaken aan ten grondslag liggen. Eén van de belangrijkste oorzaken is dat je blijft kletsen maar geen fysieke toenadering zoekt!

Zonder seksuele aantrekkingskracht is er alleen vriendschap

Een belangrijk verschil met vriendschap is dat er bij een relatie ook seksuele aantrekkingskracht is. Uiteindelijk wil je met een partner ook graag zoenen en vrijen. Als je gaat daten, blijkt meestal al vrij snel of die seksuele aantrekkingskracht er is, los van of het daadwerkelijk tot seks komt. Als er na de 2e en zeker de 3e date nog helemaal niets van de seksuele aantrekkingskracht te bespeuren is, dan is het vaak einde verhaal. Of soms wordt het dan een gewone vriendschap, terwijl je eigenlijk een relatie wilt.

Laat die ander merken dat je hem of haar aantrekkelijk vindt

Het is dus belangrijk dat je dus ook laat blijken dat je die ander aantrekkelijk vindt. Meestal voel je dat al direct bij een eerste of tweede date. Natuurlijk zijn er uitzonderingen: sommigen voelen sowieso pas na een tijdje wat ze van iemand vinden, bijvoorbeeld pas als ze zich vertrouwd en veilig voelen. Dan is het goed om het de tijd te geven. Maar bij verreweg de meesten is het zo dat als er geen seksuele aantrekkingskracht is, het niet tot een relatie komt.

Als je dit dus niet voelt, kun je je afvragen of je nog wel verder moet gaan na de eerste date. En als er wel meerdere dates volgen, vind je elkaar over het algemeen seksueel aantrekkelijk genoeg. Op een bepaald moment is het echter wel belangrijk dat die ander dat ook op subtiele wijze gaat merken. Zeker niet te snel, want dan lijkt het alsof het alleen maar om de seks draait. Maar ook niet te laat, want dan geef je de ander het gevoel dat het alleen maar om vriendschap gaat.

Oogcontact en aanraken

Een goede manier om de ander te laten merken dat je hem of haar aantrekkelijk vindt, is door oogcontact. Kijk hem of haar regelmatig net even iets langer en dieper in de ogen dan je normaal doet. Op zo’n manier dat de ander het gevoel krijgt: “Die wil iets van me”. En dat is natuurlijk ook zo. Vergeet daarbij niet je allerliefste glimlach. Daarnaast werkt het heel goed om de ander aan te raken. Daarbij draait het wel om de juiste timing en de juiste opbouw.

Zorg voor de juiste timing

Een aanraking op het verkeerde moment en op de verkeerde plek kan juist het tegenovergestelde effect hebben van wat je wilt bereiken. Dus zorg voor een goede timing en opbouw. Tussen mannen en vrouwen gaat dit vaak nog geheel op traditionele wijze. De vrouw geeft op subtiele wijze allerlei voorzetjes via flirtsignalen. Ze kijkt de man langer aan, zit vaak aan haar gezicht en haar, schuift iets dichter naar de man toe. De man weet dan dat hij de volgende stap kan zetten.

Als je dichter naar de ander toeschuift en die ander schuift niet weg, dan is dat een goed teken: de ander vindt jou waarschijnlijk ook aantrekkelijk. Naast het oogcontact en de flirtsignalen is dit een goede eerste stap. Als de ander je dichtbij laat, is de timing goed voor de volgende stap.

Zorg voor de juiste opbouw

De volgende stap is het aanraken van de ander. Als je de ander op een prettige manier aanraakt, wordt er een complete biochemische fabriek in het lijf in werking gesteld. Het lichaam maakt allerlei hormonen aan waardoor je je goed gaat voelen en de onderlinge aantrekkingskracht vergroot wordt. Bij het aanraken is een goede opbouw belangrijk. Begin met het aanraken van de handen, armen of rug van de ander. Dit is het minst intiem. Pas als de ander hier goed op reageert kun je een stapje verder gaan. Zo niet dan ben je nog iets te snel. Daarna kun je de stap zetten naar het aanraken van de knieën, benen en romp. Pas als de ander laat merken dat prettig te vinden, kun je nog een stapje zetten naar hals en gezicht.

Overtuigingen die je tegenhouden

Als er weinig komt van aanraken, vragen we als coaches vaak door waarom men dat niet doet. Bij mannen horen we dan vaak het volgende terug: “Je moet een vrouw met respect behandelen.”, “Je hoort gepaste afstand te houden.”, “Daar zit ze vast niet op de wachten”, en “Dan denkt ze dat het mij alleen maar om de seks gaat”. Mannen die dit geloven komen meestal niet verder dan 2 of 3 dates. Als we nog even iets dieper graven, blijkt dat de mannen eigenlijk bang zijn voor een afwijzing als ze de vrouw aanraken. Als je je hierin herkent, verzamel al je moed en probeer het gewoon. Anders wordt je alsnog na date 2 of 3 afgewezen.

Stel duidelijke grenzen

Bij vrouwen speelt de overtuiging dat ze niet opdringerig over willen komen en niet de verkeerde verwachtingen willen wekken. Regelmatig zijn ze ook bang dat mannen snel over hun grens zullen gaan als ze niet genoeg afstand houden. Als je zelf geen eerste stap wilt zetten als vrouw, is het wel belangrijk dat je als vrouw de man non-verbaal aanmoedigt en uitnodigt een eerste stapje te zetten om dichterbij te komen. En dat je je realiseert dat je ook gewoon op een vriendelijke manier (maar wel duidelijk) aan kunt geven als je toch vindt dat de man te snel gaat. Grenzen stellen is immers heel belangrijk bij het daten en in een relatie.

Zonder aanraken geen vervolg

Natuurlijk zijn er meerdere redenen waarom je het niet verder komt na een paar dates. Misschien vindt je het lastig om een gesprek te verdiepen, toon je te weinig werkelijke interesse in de ander, stel je je niet voldoende kwetsbaar op of ben je te afhoudend en kritisch. Maar herken je je in bovenstaande verhaal, daag jezelf dan eens uit om het fysieke contact sneller op te zoeken. Zonder het nemen van risico verandert er immers zelden wat!

Wil je nog meer weten over het opbouwen van een intieme band, aanraken en grenzen stellen tijdens het daten en in een relatie? Kijk dan eens naar onze workshop “Wat je danst ben jezelf”  vanaf 2 september.

Door Hans Gierkink en Meinou Lambeck van Singlecoaching.nl

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Vijf tips voor de perfecte date
By danny@db-online-marketing.nl ·
2 oktober 2023

Indruk maken op je date: Tips voor een succesvolle eerste indruk

Zo kies je de juiste parfum voor een eerste date
By Redactie ·
29 mei 2023

Zo kies je de juiste parfum voor een eerste date

gratis uitjes date
By Moniek ·
24 juni 2022

Date suggesties voor zwoele zomerse dagen

Wat te doen als de warmte omslaat in een hittegolf? Daarom hier wat uitjes die je, ook in de bloedhitte, kunt ondernemen met je date.
kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen