gratis daten voor singles

Daten: vroeger en nu

Ik date, jij date, wij daten. We vinden ‘dating’ de normaalste zaak van de wereld. En dat is het inmiddels ook. Maar waar komt daten eigenlijk vandaan?

Daten oftewel dating is een Engelse term die verwijst naar afspraakjes met een potentiële partner. De kern van daten is dat twee personen die elkaar niet of amper kennen tijdens een date nader tot elkaar proberen te komen.  Wist je trouwens dat in de Engelstalige wereld het woord dating ook ‘verkering hebben’ betekent?

Eerste date

Daten werd eigenlijk pas populair in de jaren 90. Destijds konden singles via 06 nummers makkelijk met elkaar in contact komen en een date plannen. Ook contactadvertenties waren in die tijd nog erg in zwang.

Liefdesgeschiedenis

We nemen je even mee de geschiedenis in. Over de liefde en het vinden van een geschikte partner. In de 17 eeuw zochten mensen hun partner bij voorkeur in hun eigen woonplaats en sociale klasse. Meestal werd er een partner gezocht die dezelfde achtergrond en interesses had en gelukkig mocht de huwelijkskandidaat zelf aangeven of deze een verbintenis zag zitten.

In de 18e eeuw ging de liefde een steeds belangrijkere rol spelen bij het zoeken naar een geschikte huwelijkspartner. De basis voor een duurzame, lange relatie werd steeds vaker dat je ook echt van de ander hield en hem of haar ook lichamelijk aantrekkelijk vond. In de 19e eeuw werd het kiezen van een partner meer en meer een weloverwogen beslissing.

In de 20e eeuw vonden er vooral in de westerse wereld grote veranderingen plaats op het gebied van relatievorming. De familie was steeds minder aanwezig bij het selectieproces. In 1914 duikt voor het eerst het woord ‘date’ op en wel in de Verenigde Staten.  De betekenis ervan: een ontmoeting in een publieke ruimte zonder toezicht van de familie. In de jaren 60 worden vrouwen steeds minder afhankelijk van een man. Abortus, anticonceptie en een liberale cultuur dragen bij aan meer ruimte en vrijheid om met relaties te experimenteren.

In de loop van de tijd ontstaat er een andere beleving bij het woord relatie. Een vaste partner is geen noodzaak maar meer een prettige aanvulling op het al bestaande sociale leven. Een relatie moet een individu niet beperken maar juist verrijken.

Aan het einde van 20e en in het begin van de 21e eeuw doet een nieuwe technologie haar intrede. Met de komst van internet ontstonden er nieuwe mogelijkheden om mensen te ontmoeten. Op datingsites presenteren zich talrijke kandidaten binnen het bereik van een muisklik.

Alle soorten dating

Niet alleen internet wordt massaal ingezet om een partner te vinden. Ook komen er televisieprogramma’s waarin mannen en vrouwen elkaar ontmoeten en gaan daten. Een van de meest bekende en succesvolste programma’s van de afgelopen jaren is Boer zoekt Vrouw.

Een speciale vorm van daten is een blind date waarbij de relatiekandidaten elkaar nog nooit gezien of gesproken hebben. Een recentere ontwikkeling is het speeddaten. Hier krijgen singles in een paar minuten tijd kennis te maken met elkaar. Een variant hierop is dinner dating waarbij singles daten en eten tegelijk. Een heel andere vorm is het doe-daten. Hier ligt de nadruk niet op het krijgen van een relatie maar om nieuwe mensen te leren kennen in de vorm van gezamenlijke activiteiten.

En tot slot het alom bekende en inmiddels ingeburgerde internetdaten. Singles daten en ontmoeten elkaar door speciaal daarvoor bedoelde websites. Er zijn talloze datingsites variërend van algemene datingsites tot sites die zich op een bepaalde doelgroep richten zoals ouderen, homoseksuelen, studenten, vegetariërs of mooie mensen.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.
By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam

perfect
By Francien ·
31 december 2021

Je hoeft niet perfect te zijn om te daten

Kom je niet tot daten omdat je alles perfect wil in je leven. Jezelf, je huis, je werk, je date, je partner. Een beetje imperfectie verlicht de druk.