woede gezondheid

Daten vereist zelfkennis en zelfreflectie

We daten ons een slag in de rondte en het wil maar niet vlotten. Waar zitten die leuke singles toch? Het lijkt wel of alle leuke mannen en vrouwen al bezet zijn. Waarom lukt het mij niet om een nieuwe partner te vinden? Vragen die iedereen die een poosje meeloopt in de dating jungle zichzelf stelt.

Daten met zelfkennis

Het gevoel dat het iedereen erin slaagt om een nieuwe liefde te vinden behalve jij is niet zo gek als je al een poosje aan het daten bent en het maar niet wil lukken. Natuurlijk, het hoeft niet meteen bij de eerste date raak te zijn. Die kans is overigens nihil, anders zouden alle datingsite meteen failliet gaan.  Maar als je al geruime tijd zoekende bent, tig dates hebt versleten en het klikt met niemand, dan moet je je toch eens achter je oren gaan krabben.

Het is natuurlijk eenvoudig om mislukte dates op het conto van de ander te schuiven. Hij (of zij) was te dik, te klein, te lang, te dun, te stil, onaantrekkelijk, te bijdehand, teveel gericht op snelle seks, had geen humor, geen kinderwens, teveel kinderen, was nog niet over ex heen… en ga zo maar door. Het is makkelijk om heel kritisch naar je date te kijken. Het is vele malen moeilijker om jezelf eens kritisch onder de loep te nemen. Toch is een gezonde dosis zelfkennis een vereiste voor een geslaagde date en een toekomstige nieuwe relatie.

Realistisch en onrealistisch

Heb jij wel een realistisch beeld van jezelf? Wie je bent, wat je een ander echt te bieden hebt? Of is dat plaatje in je hoofd mooier dan het in werkelijkheid is? Ben je vooral bezig met zaken waaraan je date moet voldoen of kijk je ook naar wat jou nou aantrekkelijk of interessant maakt voor de ander? Als je niet gezegend bent met de genen van Doutzen, Katja of Chantal dan is kun je wel vast blijven houden aan het type Daan Schuurmans of Tom Cruise, maar de kans dat je hier ook werkelijk mee thuis komt is natuurlijk niet reëel. Datzelfde geldt voor mannen. Als je er ver in je vijftigste niet uitziet als George Clooney dan kun je wel een jonge, strakke, knappe blom willen van een jaartje of dertig, maar dan kun je lang wachten. Je wensen en eisen pakket ten aanzien van een date of nieuwe partner moeten dus worden afgestemd op een realistisch plaatje van jezelf.

Zelfkennis en zelfreflectie

Een gezonde dosis zelfkennis en zelfreflectie is niet iedereen gegeven. En dat maakt het daten extra ingewikkeld. Als je op zoek bent en blijft naar het ideale plaatje, dan blijf je waarschijnlijk nog een hele poos alleen. Want niemand is perfect. Jij niet en de singles met wie je date ook niet. Teveel noten op je zang is een garantie voor een lang single leven en te weinig noten ook. Want niemand wil een partner die al lang blij is dat hij of zij single af is. Met wie, dat doet er weinig toe. Alles draait dus om een gezonde mix, een realistisch beeld van jezelf en van de man of vrouw die bij jou en jouw leven past.

Nieuwe kansen in de liefde

Wil je volgend jaar een nieuwe start maken in je zoektocht naar de liefde? Dan is het misschien tijd om het over een andere boeg te gooien. Een manier om erachter te komen hoe anderen jou zien, wat je sterke en zwakke punten zijn, wie er nou goed bij jouw persoonlijkheid zou passen is je beste vrienden en familie eens een lijstje te laten maken. Hoe zien ze jou echt? Laat ze vooral eerlijk zijn. Vraag ze daarnaast zo gedetailleerd mogelijk te beschrijven wat voor type man of vrouw ze naast jou zien. Je zult verrast zijn door het resultaat. Je ziet jezelf door de ogen van anderen en dat is heel erg handig wanneer je weer gaat daten. Want degene die tegenover jou zit, bekijkt je precies zo!

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gratis uitjes date
By Moniek ·
24 juni 2022

Date suggesties voor zwoele zomerse dagen

Wat te doen als de warmte omslaat in een hittegolf? Daarom hier wat uitjes die je, ook in de bloedhitte, kunt ondernemen met je date.
kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.
By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam