Daten op de dansvloer. De dansvloer of de dancing is geen rare plek om met andere mensen in contact te komen. Het lijkt misschien wat minder voor de hand liggend wanneer je wat ouder bent. Daten in de Dancing, is het bewijs dat ouderen mensen wel degelijk daten en dat leeftijd niet uitmaakt in de liefde en het daten.
Daten in de Dancing
“Daten in de Dancing” speelt zich af in het charmante grenscafé Dancing Heidelicht in het Belgische Postel. De bezoekers zijn op leeftijd en hebben veelal hun partner verloren. Hier op de dansvloer zoeken en vinden ze een nieuw lief. Ouder worden en lichamelijke gebreken eisen langzaamaan hun tol. Toch blijft dansen in Heidelicht een wekelijks lichtpuntje. Een documentaire over afscheid, troost, liefde en verlangen. Op 23 september 2016 was de ontroerende première op het Nederlands Film Festival in Utrecht.
Ontroerend potret van gepassioneerden ouderen
De lengte van de film is 63 minuten, Nederlands gesproken. De Regie is in handen van Frank van Osch, Daan Jongbloed en Jacqueline de Heij. Naast de twee eerder genoemde stond ook Reg Gruson achter de camera. Geluid was in handen van Roeland van Doorn. In 2011 en 2016 zijn de opnames gemaakt. Dit project was een vervolg van de documentair die in 2011 gemaakt is, die de NL-award won voor beste documentaire in 2012. In 2016 zijn ze terug gegaan op de dansvloer om te kijken hoe het nu gaat met de gepassioneerde ouderen. Wederom maakten ze een zeer ontroerend portret.
Daten in de Dancing – 4 jaar later
In de film – ‘4 jaar later’ – gaan ze opnieuw op bezoek bij de hoofdrolspelers, hoe is het nu met hen, het dansen en de liefde? In dit vervolg vertellen ze hoe het ze in de tussentijd is vergaan. Ze praten openhartig over hun nieuwe relatie, de ouderdom en de bijbehorende gebreken. ‘We moeten pijnstillers slikken om te kunnen gaan dansen,’ zeggen Miel en Trinette. Maar ze gaan nog elke week.
Daten niet aan leeftijd gebonden
Na het kijken van de trailer heb je pas echt door om welke leeftijdsgroep het gaat. Velen van ons zullen die leeftijd nog niet hebben, maar onze ouders mogelijk wel. Het is confronterend, wij gaan allemaal ouder worden, we gaan allemaal mankementen vertonen. Dat is geen kwestie van kiezen. Wat je wel zelf kunt kiezen is of je probeert tot op je oude dag iets van het leven te maken. Heb jij behoefte aan een kus of een arm om je schouder? Besef eerst dat dit niet vreemd is, dat we allemaal behoefte hebben aan geborgenheid en liefde. Dat is onafhankelijk van leeftijd. Thuis blijven zitten brengt je tot niets. Zoek uit, vraag na bij anderen waar er in jouw buurt een dansvloer voor ouderen te vinden is. Stel een vriendin voor om samen te gaan, voor de eerste keer. Vraag je biljartmaat of hij ook zin heeft een middagje te gaan walsen. Wat andere daar wel niet van vinden? Dat moet je een worst wezen. Zorg voor je zelf zo god mogelijk, zolang als je kunt.