Ben je aan het daten met je collega? Dan ben je zeker niet de enige want liefde op de werkvloer komt vaker voor dan je denkt. Maar hoe leuk ook die vlinders, altijd even handig is het niet. Hoe ga je om met verliefdheid op een collega en hoe pak het aan als het serieus wordt?

Een relatie op de werkvloer kan best werken maar dan zijn er wel een paar tips die we je graag meegegeven om van deze mooie liefde geen liefdesdrama te maken…

7 tips voor daten met je collega

1. Allebei even verliefd? Het klinkt misschien raar, maar er zijn genoeg mensen die zich laten verblinden door hun eigen verliefde gevoelens. Weet je zeker dat het wederzijds is? Of interpreteer jij allerlei signalen van jouw collega op een manier die past bij jouw gemoedstoestand? Het zou jammer zijn als jij echt gevoelens hebt en de ander jou ziet als een leuk tijdverdrijf op de werkvloer. Wees dus zeker van je zaak. Vertel het niet aan collega’s en zet jullie eerste date niet op Facebook.

2. Hou jullie prille liefde geheim. Ben je zeker van je zaak en zijn jullie echt een stelletje? Zorg er dan in de eerste instantie voor dat niemand, maar dan ook niemand dat te weten komt. Want wat als je na een week of drie ontdekt dat jullie toch niet voor elkaar gemaakt zijn? Dat kan behoorlijke ongemakkelijke situaties opleveren. Let erop dat je, zolang het nog geheim is, je zijn/haar naam niet vaker noemt dan anders. Probeer elkaar ook niet opzettelijk te vermijden, dat valt meer op dan dat jullie ‘normaal’ doen.

3. Vertel het aan je leidinggevende. Ok, jullie zijn er zeker van na een poosje daten, dit is liefde met een hoofdletter L. Wat nu? Informeer eerst je baas of leidinggevende. Dat is vele malen beter dan dat iemand anders dat voor je doet. Hiermee houden jullie de controle over wat hem/haar wel of niet ter ore komt. Door open kaart te spelen kan je direct overleggen over jullie relatie en wat de impact hiervan is op het team of op de werkvloer. Wat te zeggen? Dat jullie een relatie hebben en ervoor zullen zorgen dat dit geen invloed zal hebben op jullie prestaties.

4. Maak samen afspraken. Werk en privé gescheiden houden is een kunst op zich. Zeker als je allebei bij hetzelfde bedrijf werkt. Veel mensen denken dat je dit strikt moet scheiden, maar als jullie het leuk vinden om over het werk te praten, waarom niet? Zorg er wel voor dat jullie hier op één lijn zitten en elkaar ook kunt laten weten wanneer je er even helemaal geen zin in hebt. Spreek bijvoorbeeld af dat jullie tijdens het eten het werk doorspreken, maar na 20.00 is het privé tijd!

5. Blijf leuke dingen doen. Zijn jullie een paar maanden ‘onderweg’ en begint het zowaar op een echte relatie te lijken? Zorg er voor dat je leuke dingen blijft doen samen. Omdat je op het werk al zoveel tijd met elkaar doorbrengt heb je soms na het werk niet meer de behoefte om ook nog eens samen op pad te gaan. Toch is het belangrijk dit te blijven doen. Vind je het teveel worden? Dan is het misschien verstandig als een van jullie een andere werkplek zoekt.

6. Collega’s enzo.. Probeer op het werk niet al te veel over jullie relatie te praten. Natuurlijk hangt dit ook af van jullie collega’s en hoe zij hiermee omgaan, maar het kan irritant worden als ze jou/jullie alleen nog maar als stel zien en niet langer als individu. Probeer het dus een beetje te doseren.

7. Uit elkaar? Gaan jullie uiteindelijk toch uit elkaar, dan sta je voor een hele nieuwe uitdaging. Want samenwerken met je ex kan nogal wat spanningen opleveren. Een relatiebreuk brengt nogal wat emoties met zich mee en je op je werk concentreren terwijl jullie elkaar de godganselijke dag zien is extreem moeilijk. Bespreek vooraf wat jullie doen als jullie relatie onverhoopt mislukt? Wie gaat er dan op zoek naar een andere baan?