Jullie kennen elkaar al jaren, zijn dikke maatjes, kunnen samen overal over praten, lachen en delen elkaars leven en belevenissen. Je vertelt hem alles over je date avonturen en dat je de ware maar niet kan vinden. Totdat je je op een dag beseft dat je eigenlijk wel heel erg dol op hem bent.

Verliefd worden op je beste vriend, dat is zo gek nog niet. Vele langdurige, stabiele liefdesrelaties zijn gebaseerd op vertrouwen en je thuis voelen bij de ander. En bij wie voel je je nou meer thuis dan bij je beste maatje? Dat je op een gegeven moment verliefd wordt is dus niet zo raar. De vraag is wat doe je ermee? Even ervan uitgaande dat hij ook single is en ook gevoelens voor jou heeft ontwikkeld, kan daten met je beste vriend behalve voordelen ook nadelen hebben. We sommen ze even voor je op.

De voordelen van daten met je beste vriend:

1. Jullie hoeven elkaar niet beter te leren kennen, je kent hem al!
2. Je hoeft hem niet bij te praten over je jeugd, ups-and-downs dus je maakt een vliegende start
3. Je weet wat hij leuk vindt dus verrassingen bedenken zijn een makkie
4. Je hebt al een vertrouwensband, dus goed met blijven elkaar praten is geen enkel probleem
Als jullie verliefdheid voortduurt, het een echte relatie wordt heb je best of both worlds

De nadelen van daten met je beste vriend:

1. Als het misloopt ben je misschien niet alleen een lover maar ook je beste maatje kwijt
2. Als het op seksueel gebied niet klikt dan is dat extra pijnlijk om te zeggen
3. Je kunt hem niet meer vertellen over die leukerd op je werk of een ander lekker ding
4. Ook al ken je elkaar door en door, een relatie is andere koek, misschien niet zo leuk als je dacht

Wel of geen relatie beginnen met je beste vriend

Daar is geen eenduidig advies over te geven, het ligt er natuurlijk aan hoe serieus jouw gevoelens voor hem zijn en andersom. Wat je wel moet doen is er met hem over praten. Begin voorzichtig, tast af, maak er grapjes over hoe het zou zijn als jullie met elkaar zouden gaan daten. Je merkt aan zijn reactie vast hoe hij er tegenaan kijkt. Willen jullie het serieus proberen, praat dan ook over de situatie wanneer het, om wat voor reden dan ook, niet van de grond komt. Kunnen jullie dan beste vrienden blijven of is het dan in alle opzichten einde oefening. Als je hem beslist niet kwijt wilt als je beste maatje dan moet je er nog eens goed over nadenken, want eenmaal de grens gepasseerd van vrienden naar geliefden, dan is de weg terug verre van gemakkelijk.