Daten, het is vaak een mijnenveld. Amerikaanse wetenschappers hebben nu uitgevogeld wat je best wel en best niet zegt tijdens een eerste date. Verder kwamen ze tot de ontdekking dat zowel mannen als vrouwen allemaal een beetje toneelspelen tijdens een eerste date. 

Gespreksonderwerp

Eerste dates zijn niet alleen voedingsbron voor tal van romantische komedies, ze zijn nu ook het onderwerp geworden van een maar liefst 55 pagina’s tellende studie van onderzoekers van de universiteiten van Stanford en Californië. Deze wetenschappers onderzochten wat mensen nu zoal zeiden tijdens succesvolle én mislukte dates.

Speeddate evenementen

Daarvoor organiseerden ze verscheidene speeddatingevenementen voor heteroseksuele studenten waarbij alles wat de deelnemers zeiden werd opgenomen. Na de date gaven de studenten aan hoe goed het klikte met hun gesprekspartners. In totaal ging het om zo’n duizend gesprekken van vier minuten.

Eerste minuten

Een van de eerste conclusies van de onderzoekers was dat fysieke en persoonlijke kenmerken, zoals de lengte van de man en gedeelde hobby’s, in eerste instantie een grotere invloed hadden op de eindscore van het gesprek dan wat de koppels tegen elkaar zeiden.

Lachen en complimentjes

Naarmate de minuten wegtikten, werden die kenmerken dan weer minder belangrijk dan de flow van het gesprek. Zo voelden vrouwen zich meer betrokken wanneer de mannen actief deelnamen aan het gesprek en op hen focusten. Ook lachen nadat de vrouw lachte, hen onderbreken om vragen te stellen en het geven van complimentjes viel bij de dames in goede aarde. Vrouwen vonden een man ook interessanter als hij vaak de woorden ‘jij’ en ‘jouw’ gebruikte.

Onzekerheid niet aantrekkelijk

Mannen vonden het dan weer belangrijk dat vrouwen niet antwoorden met onzekere woorden als ‘misschien’ en ‘zoiets’. Zij vonden vrouwen ook aantrekkelijker als ze over zichzelf praatten. Opvallend was dat zowel mannen als vrouwen een goed gevoel hadden bij de date als de vrouw veel over zichzelf had verteld.

Vrouwen stellen de man maar beter niet al te veel vragen, aldus de wetenschappers. “We ondervonden dat vrouwen vooral vragen stellen om een moeizame conversatie op gang te houden.”

Vrouwelijker en mannelijker

De onderzoekers keken niet alleen naar wat de koppels zeiden, maar ook hoe ze het zeiden. Ze ontdekten dat zowel mannen als vrouwen de toon van hun stem aanpasten tijdens een ‘goede’ eerste date. Zo gaan vrouwen ‘vrouwelijker’ praten en mannen ‘mannelijker’ als ze in hun gesprekspartner geïnteresseerd zijn.

Vrouwen kieskeuriger

Uit de studie bleek dat het succes van een date vooral afhing van de interesse van de vrouw in de man, en niet omgekeerd. Ook waren de vrouwen veel kieskeuriger dan de mannen: zij gaven aanzienlijk minder dan de mannelijke deelnemers aan dat er een ‘klik’ was.

Toneelspelen

De onderzoekers plaatsen wel nog een kanttekening bij de resultaten van hun studie. Volgens hen spelen mannen en vrouwen vaak ‘toneel’ tijdens een eerste date, waarbij ze duidelijk de rol van ‘man of vrouw tijdens een date’ op zich nemen. Dat zou verklaren waarom mannen met een lagere stem gaan praten als ze tegenover een aantrekkelijke vrouw zitten.

Front of backstage?

Dit idee stemt in elk geval overeen met de theorieën van de 20ste-eeuwse socioloog Erving Goffman, die menselijke interacties omschreef als een soort performance. Hij had het over een frontstage, waar we onszelf presenteren aan de buitenwereld, en een backstage, waar we onze echte zelf zijn. “Tijdens speeddates worden bepaalde genderidealen naar voor geschoven”, besluiten de wetenschappers. Of samengevat: tijdens eerste afspraakjes zetten we ons beste toneelmasker op.

Eén reactie

  1. Moeilijk om van jezelf te zeggen, maar ik ben best serieus..en heb nog nooit een vriendin gehad in mijn 39 jarig bestaan; nooit een vrouwenlichaam vastgehouden, liefgehad, nooit een bezoek bij schoonnouders, nul komma niks.En niet dat ik het niet wil, ik heb het werkelijk tig keren geprobeerd met datingsites..En elke keer wordt je weer afgewezen..Elke keer weer.Je moet gewoon je uiterlijk verschrikkelijk mee hebben op datingsites, wil je succes hebben.Want vrouwen krijgen toch veel meer reacties dan alleen die van mij , en er is altijd wel iemand bij die aan hun torenhoge wensen qua uitelijk , voldoet.En zo loop je weer tegen die afwijzing aan die je al zovaak gehad hebt.

Reacties zijn gesloten.