Samen een doel hebben

Daten en een nieuwe liefde na de scheiding

Hoewel je het je kort na je scheiding misschien niet kunt voorstellen toch komt er vroeger of later bij de meeste mensen gelukkig weer ‘een nieuwe liefde’ op de proppen. Aan de ene kant hartstikke fijn aan de andere kant ook lastig en spannend. Zeker als je uit je verbroken relatie kinderen hebt.

Nieuwe liefde na scheiding met kinderen

Als er kinderen in het spel zijn, is het dubbel zo belangrijk om zo’n nieuwe fase in je leven goed aan te pakken. Voor je de kinderen is ‘papa en mama uit elkaar’ tenslotte al moeilijk genoeg, maar op een nieuwe stiefouder die zo snel een rol gaat spelen binnen zijn of haar leven, zitten ze zeker niet te wachten.

5 zinvolle tips hoe om te gaan met een nieuwe liefde 

 

  1. Hoe lang wachten na de scheiding voor weer te daten?

Ben je door de scheiding erg beschadigd geraakt, heb je het even he-le-maal gehad met mannen of vrouwen.., of was het juist een opluchting om je ex vaarwel te zwaaien? Dan is het – ook zonder echte date – waarschijnlijk al behoorlijk eng om überhaupt op stap te gaan. Het beste is om samen met wat vriendinnen eerst maar eens gezellig uit te gaan. Is het lang geleden dat je ging stappen, dan is er in de tussenliggende jaren vast veel veranderd. Ging je samen met je partner bijna nooit meer ergens heen, dan is het anders dan wanneer jullie geregelde festival bezoekers waren. Bouw het rustig op.

Realiseer je dat het voor je kinderen erg spannend is om te zien dat je je helemaal mooi maakt om op stap te gaan. Doe het daarom de eerste maanden rustig aan en als het even kan, wanneer de kinderen bij de andere ouder zijn. Heb je gelijk een doel voor dat lege, kinderloze weekend. Ben je via internet op zoek naar een leuke date? Betrek dan ook daar liever niet je kinderen bij.

  1. Wanneer stel je je nieuwe vriend(in) voor aan je kinderen?

Sommige mensen leggen in hun ouderschapsplan vast hoe lang een nieuwe potentiële partner in hun leven moet zijn, voordat de kinderen hem of haar mogen leren kennen. Best een mooi uitgangspunt: er wordt tenslotte over nagedacht en niet ‘zomaar wat’ gedaan. Alleen, tijd zegt niet alles over de bestendigheid van een relatie. Sommige mensen weten na een paar jaar nog niet zeker of ze bij elkaar willen blijven.

Realiseer je dat de meeste verkeringen weer uit gaan, dat de meeste verliefdheden weer verdwijnen… Als je je kind te snel deelgenoot maakt van jouw liefdesleven, loop je de kans dat ze ook dat allemaal moeten meemaken. Realiseer je dat die nieuwe liefde jouw vriend of vriendin is, niet die van je kinderen. Stel de ontmoeting in ieder geval zo lang uit, dat je enigszins zeker bent dat de relatie bestendig is. Vermijd ‘toevallige ontmoetingen’ in een speeltuin of tijdens een uitje. Kinderen komen er achteraf altijd achter dat het doorgestoken kaart was en zullen je dat vaak niet in dank afnemen. Je ex trouwens ook niet.

  1. Hoe pak je de eerste kennismaking aan?

Regel 1 in een goed ouderschapsplan is: Laat éérst je ex met je nieuwe liefde kennismaken, voordat je kinderen dat doen! Hoe spannend je het ook vindt, hoezeer je ex ook opziet tegen deze ontmoeting, voor je kinderen  is het heel bevrijdend als de andere ouder de nieuwe vriend(in) al heeft ontmoet. Ze kunnen vrijuit over hem of haar spreken, er zijn geen geheimen. En vergeet niet: voor je ex is het ook belangrijk te weten welke nieuwe persoon zijn intrede doet in het leven van zijn kind. Die krijgt een grote rol!

  1. Hoelang moet je wachten met samenwonen?

Onderschat het samenwonen met een nieuwe partner niet. Zeker als hij/zij ook kinderen uit een eerdere relatie heeft, is dat geen sinecure. Je krijgt te maken met allerlei ingewikkelde zaken, zoals loyaliteitsconflicten. Dat geldt voor je kinderen, maar ook voor jezelf. Ineens zit je er vaak ‘tussenin’. Voor je kinderen is het sowieso heel zwaar: wat is de positie van die nieuwe huisgenoot? Maak dat in ieder geval van meet af aan duidelijk. Probeer als nieuwkomer niet direct de stiefouder uit te hangen en laat de opvoeding aan de ‘echte ouders’ over. Het is belangrijk om met elkaar af te stemmen hoe je over opvoeding denkt. Wil je het echt goed doen, maak dan samen afspraken, bijvoorbeeld met het zogenaamde ‘stiefouder-plan’.

Wil je oefenen? Ga dan met elkaar op vakantie. Bedenk wel: je kunt nog zo verliefd zijn, je kinderen gaan voor!

  1. Intrekken bij de ander of samen een nieuwe start?

Onthoud: voor kinderen is verhuizen altijd een heel ingrijpende ervaring. Sowieso hebben ze daar met een scheiding minstens al één keertje mee te maken gehad. Stel een volgende verhuizing dus liefst zo lang mogelijk uit. Laat je kroost zo lang mogelijk in hun veilige, vertrouwde omgeving.

Is je nieuwe liefde ook ouder? Waak er dan voor dat jouw kinderen niet zomaar hoeven in te schikken of hun kamer moeten gaan delen met die ‘vreemde’ kinderen. Maak aan de andere kant wel een eigen plekje voor ze. Laat ze voelen dat ze welkom zijn. Verkas daarom desnoods zelf van je grote slaapkamer naar een kleinere. Of tover de zolder om tot een fijne plek voor de nieuwkomers. Gaan jouw kinderen ook regelmatig mee naar het huis van je nieuwe vriend? Zorg er dan voor jouw kinderen zich ook daar écht thuis voelen!

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

woede gezondheid
By Margret ·
29 november 2021

10 vreselijke date afknappers

Ben je nog op zoek naar die ene ware en druk aan het daten? Let dan even op! Want uit onderzoek van Singlessite.nl blijkt dat je op z’n minst fris en fruitig voor de dag moet komen. Naar zweet ruiken is de vreselijkste afknapper tijdens een eerste date.
daten met klein budget
By Moniek ·
17 november 2021

Daten met een klein budget

Heb je het in je uppie niet al te breed en niet veel geld om dure, spectaculaire dates te plannen? Geen nood, we hebben een paar tips voor je verzameld zodat jij je datingbudget onder controle houdt en toch optimaal geniet!
By Tijmen ·
16 november 2021

Wetenschappelijk beproefde tips voor meer zelfvertrouwen tijdens speeddaten

slow seks goed relatie
By Moniek ·
2 november 2021

Mobiele telefoon verziekt seksleven

Binnenkort een spannende date? Zet je telefoon even op stil voordat je met elkaar het bed induikt. Zo’n 75 procent van de Nederlandse mannen en vrouwen hebben er namelijk een gruwelijke hekel aan als de mobiele telefoon afgaat tijdens een vrijpartij.
thuis daten
By Margret ·
29 oktober 2021

Alleenstaande ouder date niet minder door kinderen

Alleenstaande ouder denkt nog wel aan seks en maakt er werk van in de vorm van daten? Zeker. Kinderen lijken hierin niet te hinderen. Pas vanaf bepaalde leeftijd.
succesvol daten
By Margret ·
28 oktober 2021

Wat draag je op een (eerste) date?

De eerste date met je potentiële nieuwe vlam staat voor de deur. De voorbereidingen kunnen beginnen! Daar hoort natuurlijk het kiezen van de juiste outfit bij.