tafelmanieren

Daten een terugkerend fiasco? Maak er een fantastische ervaring van!

Internetdatingsites zijn tegenwoordig “een snoepwinkel voor de moderne vrijgezel”! Je kunt er bijna iedereen vinden die je maar wil, in allerlei varianten, soorten en maten. Maar wat nu als je een leuk iemand gevonden hebt en je gaat daadwerkelijk op date? Regelmatig horen we dat singles helemaal moe worden van internetdaten omdat die dates zo vreselijk zijn.

Datingsites volledig geaccepteerd als manier om aan een date te komen

Waar mensen zich vroeger nog een beetje schaamden om te zeggen dat ze elkaar via internet (of nog erger: een advertentie in de krant!) hadden ontmoet, kijkt tegenwoordig niemand meer op als je zegt dat je elkaar tegen bent gekomen op Parship, E-matching, of Relatieplanet. Terecht: waar kom je zoveel singles tegelijk tegen, waarvan je ook nog weet dat ze op zoek zijn?

En als je nog wat specifieker wilt zoeken, ga je gewoon naar een datingsite speciaal voor christenen, boeren, mensen met een beperking, of mensen met een maatje meer. Daarnaast zijn allerlei chatvarianten steeds meer in opkomst en wordt er zelfs een datingsite ontwikkeld waar selectie op geur de belangrijkste rol gaat spelen.

Daten is maar gedoe

Toch vinden veel singles internetdaten een hoop gedoe. Maak maar eens een profiel dat jou goed beschrijft en waarin je ook nog duidelijk kan maken dat je anders bent dan al die anderen die ook houden van een wandeling maken over het strand, een wijntje drinken bij een haardvuur en een leuke vakantie.

En als je dat al hebt, hoe zorg je dan als leuke vrouw dat je de gefrustreerde mannen die totaal niet binnen jouw wensenpakket vallen op vriendelijke wijze afwijst?

En hoe zorg je als leuke man dat je nu eens wel een berichtje terugkrijgt? Hoe ga je om met iemand die niets meer laat horen? Of, misschien wel het allerergste: wat doe je als je een leuk iemand gevonden hebt en je gaat daadwerkelijk afspreken?

Net een sollicitatiegesprek

Hoewel veel singles hun mondje in het dagelijks leven prima kunnen roeren, gaan ze maar zelden ontspannen naar de eerste date. Waar moet ik afspreken, wat moet ik aan, wat doe ik als het tegenvalt en vooral: wat moet ik zeggen? Veel mensen maken zich van te voren niet eens zozeer druk of de ander wel leuk is, maar of ze zelf wel goed genoeg overkomen bij hun aanstaande droom(prinses).

De eerste date lijkt soms meer op een sollicitatiegesprek, dan een leuke kennismaking waarbij je van twee kanten kijkt of je het leuk met elkaar kan hebben.

Twee redenen waarom daten geen pretje wordt

Natuurlijk kan het zo zijn dat je er, ondanks enig mailen over en weer, tijdens de date vrij snel achter komt dat je geen klik hebt met de ander. Dan kun je afscheid van elkaar nemen en heb je misschien een uurtje van je leven besteed aan een gesprek met iemand die je verder nooit meer ziet. Jammer, maar niet onoverkomelijk. Waarom is het voor sommigen dan toch zo’n verschrikking?

Globaal zijn er 2 hoofdcategorieën te benoemen waardoor een date eerder een drama wordt dan een leuke activiteit:

1. Te hoge verwachtingen van jezelf

Je wilt heel goed overkomen en bent enorm bewust van jezelf. Je bent wanhopig op zoek naar leuke gespreksonderwerpen en ondertussen becommentarieert een kritisch stemmetje alles wat je doet en zegt. Kortom: je bent de hele date enorm op jezelf gefocused! Helaas gaat dit ten koste van de sfeer, de interesse die de ander voelt en het opbouwen van een dieper contact. Daarnaast belemmert het je om jezelf te laten zien zoals je werkelijk bent: een persoon die de moeite waard is.

2. Te hoge verwachtingen van de ander

Je wilt nu toch echt die droom(prinses) tegen komen. De dagen voorafgaand aan de date heb je een prachtig plaatje gemaakt in je hoofd van hoe de ander is en ben je in gedachten al samen de halve wereld over geweest. Tijdens de eerste 5 minuten van je date heb je dan ook alles moeten doen om je teleurstelling te verbijten. Daarna vink je tijdens het gesprek je lijstje met eisen af en al snel merk je dat de ander toch echt nooit jouw droompartner kan worden. Na een half uurtje heb je het wel gezien en neem je op vriendelijke, maar besliste wijze afscheid.

Wat kun je doen om het leuk te maken?

Herken je één van bovenstaande beschrijvingen, dan is het handig de volgende tips in je achterhoofd te houden:

Bij te hoge verwachtingen van jezelf:

1. Bedenk dat je niet de enige bent die zenuwachtig is en misschien wat moeilijker contact maakt met de ander. Vaak denk je dat het aan jou ligt, maar de verantwoordelijkheid voor een leuk gesprek ligt echt bij twee mensen.
2. Probeer te focussen op de ander in plaats van jezelf. Wees oprecht geïnteresseerd. Stel vragen, luister en vraag vooral door. Het wordt een stuk moeilijker om ook nog de hele tijd op jezelf te letten als je echt oprecht geïnteresseerd bent in de ander.
3. Deel iets van jezelf. De ander wil jou ook leren kennen. Als je je openstelt en ook iets van je kwetsbare kant laat zien, heb je meer kans dat de ander dat ook doet. Dat verdiept de band. Als de ander daar verkeerd mee omgaat, kun je je oprecht afvragen of je met deze persoon iets wilt opbouwen.
4. Ben je overkritisch en laat dat negatieve stemmetje je niet met rust: werk dan eerst aan je zelfvertrouwen.
5. Vind je het ook in het algemeen lastig om een gesprek op gang te houden en te verdiepen: ga iets actiefs doen met je date in plaats van in een café af te spreken. Soms vindt je het ook in het dagelijkse sociale verkeer echt moeilijk om een gesprek te  en liggen er dieperliggende negatieve overtuigingen aan ten grondslag. Zoek dan begeleiding om daar anders mee om te gaan. Ook het trainen van sociale vaardigheden kan helpen.

Bij te hoge verwachtingen van de ander:

6. Liefde op het eerste gezicht is iets wat maar een klein percentage van de mensheid overkomt. De meeste mensen leren elkaar eerst kennen via anderen, via werk, via een hobby en komen er na een tijdje pas achter dat die ander meer dan leuk is. Verwacht dus niet dat dit met een eerste date via internet heel anders is en gelijk de vonk overslaat. Neem de tijd om elkaar echt te leren kennen.
7. Spreek niet pas na vele weken mailen af: de verwachtingen worden vaak veel te hoog en de prins(es) valt dan bijna altijd tegen omdat er in je hoofd dan al een ideaalplaatje ontstaan is. De ander zal daar nooit aan kunnen voldoen.
8. Kijk vooral of je plezier kunt maken met de ander, maak van je date een leuke tijd. Later kun je nog eens bedenken of je nog een keer wilt afspreken. Hiermee haal je veel van druk eraf.
9. Vind je altijd wel een reden om iemand af te wijzen? Dan ligt er misschien meer aan ten grondslag. Misschien is je eisenlijstje te lang of heb je moeite om je te binden.

Hoe kun je geholpen worden?

In de coachingspraktijk bij Hans Gierkink komen veel singles die het datingproces soepeler willen laten verlopen. Of het nu gaat om het opbouwen van zelfvertrouwen, jezelf ontdoen van belemmerende overtuigingen op patronen, het ontwikkelen van een realistisch beeld van je potentiële partner, of het verbreden van je contact- en flirtvaardigheden. De workshop “Daten in een Oog en Blik”  helpt je in één dag een om je contactuele en flirtvaardigheden, maar ook je zelfvertrouwen, flink te vergroten.

Wil je individuele coaching? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gratis uitjes date
By Moniek ·
24 juni 2022

Date suggesties voor zwoele zomerse dagen

Wat te doen als de warmte omslaat in een hittegolf? Daarom hier wat uitjes die je, ook in de bloedhitte, kunt ondernemen met je date.
kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.
By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam