alleenstaande moeder met zoon

Daten als alleenstaande ouder is geen kinderspel

Dating voor twee kan al ingewikkeld zijn, dating met kinderen in het spel is graadje moeilijker. Met kinderen kun je bij een datingproces niet om de kinderen heen,  al denk je misschien denkt van wel. Er zijn veel emoties waar je rekening mee moet houden. Zijn ze nog klein dan begint het al bij het regelen van een oppas. Het introduceren van je kinderen aan een nieuwe partner, blijft altijd spannend.

Dating voor alleenstaande ouders?

In samenwerking met relatiepsychologe Sam Owen, geeft ELITEDATING uit België antwoord op veel voorkomende vragen over dating voor alleenstaande ouders met betrekking tot hun kinderen en een nieuwe partner. Voorbijkomende zaken zullen in België niet anders zijn dan in Nederland.

Kinderen en invloed op datingproces

In een onderzoek heeft ELITEDATING bekeken in hoeverre kinderen  het datingproces van hun single ouders beïnvloeden.

1. Voor de meerderheid van de singles (69%) maakt het bij de zoektocht naar een partner niet uit of diegene wel of geen kinderen heeft.

2. Singles zonder kinderen vinden singles zonder kinderen aantrekkelijker (72%), singles met kinderen vinden singles met kinderen aantrekkelijker (64%).

3. 16 % van de vrijgezellen zonder kinderen heeft weleens een date afgezegd nadat ze erachter kwamen dat er kinderen in het spel waren.

4. 70% van de single ouders vertelt voor de eerste ontmoeting dat ze kinderen hebben.

Aandacht voor kind én nieuwe partner

Het betrekken van je kinderen in een nieuwe relatie is belangrijk, maar niet altijd eenvoudig. Kinderen worden vaak onzeker als hun vader of moeder een intieme relatie ontwikkelt met iemand anders. Ze zijn bang dat hun pappa of mama wordt ingepikt. Het is daarom voor single ouders van belang dat ze deze gevoelens  erkennen.  De ouders moeten er ook niet meteen van uitgaan dat het vormen van een koppel ook altijd betekent dat er ook even makkelijk een gezin gevormd kan worden. Er moet aan beide partijen aandacht besteed worden. Pas op termijn kan er gekeken worden naar hoe de mogelijke gezinsrelaties zich kunnen ontwikkelen. Het woord stiefgezin zou ik persoonlijk nog even achterwegen laten.

Jaloers

1. Hoe kun je ervoor zorgen dat je kind niet jaloers wordt?

Een nieuw partner kan het gevoel van jaloersheid boven brengen. Ook kunnen kinderen zich verlaten voelen door de aanwezigheid van een nieuwe partner. Dit kunt je mogelijk voorkomen door evenveel tijd met je kinderen door te brengen als je deed voordat je een nieuwe partner had. Herinner je kinderen er regelmatig aan dat je van hen houdt, met zowel woorden als daden. Laat ze ook weten dat hun mening belangrijk voor je is. Betrek je kind bij het proces van het vormen van een familie eenheid in plaats van je mening op te dringen. Dit laat zien dat je veel waarde hecht aan hun gevoelens en dat ze gewaardeerd worden.

Geef je kind de tijd

2. Wanneer is het de juiste tijd om je kind te introduceren aan je nieuwe partner?

Het juiste moment is wanneer je weet dat het echt serieus is. Dit betekent niet dat je jouw  partner pas aan je kinderen kunt voorstellen als je gaat samen wonen, maar pas wanneer je serieuze gevoelens hebt. Afhankelijk van jouw situatie is het erg belangrijk om je kind voldoende tijd te geven te wennen om zich aan te passen aan de nieuwe situatie. De scheiding van zijn of haar ouders is mogelijk nog niet verwerkt, indien dit überhaupt al kan. Jouw kind kan bijvoorbeeld nog de innerlijke wens hebben om weer een gezin te vormen met de biologische vader.  De acceptatie van een nieuwe partner zal hierdoor niet bevorderd worden. Het is belangrijk stap voor stap te kijken hoe de relaties zich ontwikkelen. Afhankelijk van de leeftijd van je kind, kan het helpen je partner eerst als een gewone vriend te introduceren en de kinderen er langzaam aan te laten wennen dat hij of zij er af en toe bij is.

Kinderen voelen zich veilig als er stabiliteit is en stabiliteit leidt tot een gezond gevoel van eigenwaarde in de kindertijd, tijdens het volwassen worden  en het volwassen zijn. De vroege relatie die jouw kind ontwikkelt met jou en je partner kan grote invloed hebben op de geestelijke gezondheid en hoe het kind op latere leeftijd relaties vormt.

Inspraak van je kind

3. In hoeverre mag de mening van je kind van invloed zijn op de keuze van een nieuwe partner?

Het kan zijn dat kinderen overstuur raken wanneer ze hun alleenstaande mama of papa met een nieuwe partner zien. Oudere kinderen, die bijvoorbeeld een slecht huwelijk of relatie hebben meegemaakt zijn vaak meer ontvankelijk voor de nieuwe relatie van hun ouders. Maar weinigen aanvaarden een nieuwe partner zomaar als een ouderfiguur. Jongere kinderen, 5-10 jaar, zijn vaak meer bezitterig en voelen zich bedreigd of boos als ze hun moeder of vader moeten delen met iemand anders.

Als jouw kind zich ongemakkelijk voelt met jouw nieuwe relatie, stel dan de vraag wat jullie beiden kunnen doen om een gezonde, liefdevolle relatie tussen je kind en je partner te bevorderen. Vraag ook aan je kinderen wat zij willen doen richting jouw nieuwe partner om elkaar beter te leren kennen. De leeftijd van het kind zal bepalen hoe de vraag geformuleerd wordt en het soort activiteit dat ondernomen kan worden. Praat met je kind in een taal die hij of zij begrijpt.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.
By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam

perfect
By Francien ·
31 december 2021

Je hoeft niet perfect te zijn om te daten

Kom je niet tot daten omdat je alles perfect wil in je leven. Jezelf, je huis, je werk, je date, je partner. Een beetje imperfectie verlicht de druk.