toename aantal singles
14 May 2017

Dagboek helpt bij verwerken scheiding

Praten helpt zeggen ze. Maar dat is beslist niet het enige. Door emoties op te schrijven in een verhalende vorm zouden vrouwen en mannen de nasleep van hun scheiding beter kunnen verwerken.

Dat is de conclusie van een onderzoek dat nog zal verschijnen in het wetenschappelijke tijdschrift Psychosomatic Medicine. Het onderzoek is uitgevoerd door de universiteit van Arizona, met 109 mannen en vrouwen wier relatie onlangs was verbroken of die in een echtscheiding lagen.

Schrijfopdracht

De groep werd zowel geestelijk als fysiek onderzocht en daarna in drie subgroepen verdeeld. Elke groep werd gevraagd om een andere schrijfopdracht te voltooien, waaraan drie keer twintig minuten werd besteed.

Dagboek

De eerste groep werd gevraagd om in een dagboek hun meest diepgaande gevoelens over de recente scheiding op papier te zetten. De twee groep moest hetzelfde doen, maar dan in een verhalende vorm met een duidelijk begin, midden en slot. De laatste groep moest zijn alleen zijn of haar dagelijkse bezigheden opschrijven, zonder hierbij emoties uit te drukken.

Lagere hartslag

Na de opdracht werd de gezondheid van de onderzoekdeelnemers nog tweemaal onderzocht. Uit de laatste analyse, die zo’n acht maanden na de schrijfopdracht plaatsvond, stelden de onderzoekers vast dat deelnemers van de tweede groep een lagere hartslag hadden dan de personen uit de twee andere groepen. Daarbij werden er bij de tweede groep meer variaties in hun hartslag aangetroffen. Dit is een teken dat hun lichaam zich goed kan aanpassen aan de omgeving, wat wijst op een goede psychische balans en meer innerlijke rust.

Slot

Door ervaringen in een verhalende vorm op te schrijven – inclusief een afrondend slot – kan een ervaring beter worden verwerkt, vertellen de onderzoekers van de studie. Het helpt mensen om hun negatieve belevenis sneller te verwerken, iets wat niet het geval is wanneer iemand zo’n emotie steeds opnieuw beleeft.

Bron: nu.nl

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Een op vijf Nederlanders ruziet vaker met partner door coronacrisis

Maar liefst negentien procent van de Nederlanders maakte het afgelopen jaar...

Kinderen van gescheiden ouders hebben minder liefdeshormonen

Mensen die nog kinderen waren toen hun ouders gingen scheiden, hebben...

10 tips om je tweede relatie te doen slagen

Een nieuwe relattie beginnen na je scheiding is niet eenvoudig. Met...

5 tips voor een nieuw samengesteld gezin

Wat begint met een leuke date kan met een beetje geluk...

Een scheiding helpt je verder in het leven

Wist je dat nieuw onderzoek laat zien dat een scheiding doormaken...

singlessite gidsen

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Avontuur en cultuur reizen gids

Singlereizen zijn een avontuur!...

Weekendje weg gids

Weekendje weg maar niet alleen?...

Singles Vlaanderen

Ben je single en woon je in het...

advertentie