Close

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 
partneralimentatie
13 oktober 2015

Crisis voorbij: aantal scheidingen neemt toe

Dat de economie weer wat aantrekt is goed nieuws voor koppels die willen scheiden. Want eindelijk is er geld om die scheiding door te zetten. Met het aantrekken van de huizenmarkt zie je dat er een inhaalslag wordt gemaakt op het echtscheidingsfront.

Mediator Marga Steenmeijer uit Assen ziet nu stellen voorbijkomen die anderhalf jaar geleden ook al bij haar aanklopten. Toen was hun huis onverkoopbaar, nu profiteren ze van de aantrekkende woningmarkt en zetten ze de voorgenomen scheiding door. ,,De stap om uit elkaar te gaan, is makkelijker geworden nu het economisch wat beter gaat.”

Stijging aantal scheidingen

Dat vertaalt zich direct in een stijging van het aantal scheidingen. Gingen in 2013 bijna 33.500 echtparen uit elkaar, een jaar later zijn dat er ineens 2000 meer; een stijging van 5 procent. ,,Typisch uitstelgedrag,” verklaart hoofddemograaf Jan Latten van het Centraal Bureau voor de Statistiek deze trend. ,,Met het aantrekken van de huizenmarkt zie je dat er een inhaalslag wordt gemaakt.”

Uitstelgedrag scheiding nieuw fenomeen

De scheiding uitstellen om economische redenen, is een fenomeen dat zich pas sinds het begin van deze eeuw voordoet. Voorheen leidde economische tegenwind juist tot meer echtscheidingen in plaats van minder. ,,De man was kostwinner, de vrouw deed het huishouden. Als de man zijn baan verloor, gaf dat extra spanning in het huwelijk. Nu is het baanverlies van de man niet meer dé reden voor de scheiding, omdat beide partners vaak een eigen inkomen hebben.”

Kostbare onderneming

Daardoor weegt het gezamenlijk financieel belang, dat met name in een koophuis zit, nu zwaarder. Als je huis onder water staat of onverkoopbaar is, wordt scheiden een uiterst kostbare onderneming.

Financieren twee huishoudens

,,Sommige mensen hebben er jaren mee gewacht,” weet bestuurslid Dianne Kroezen van de vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators. ,,Ze konden het zich niet veroorloven om twee huishoudens te financieren. Nu de huizenmarkt aantrekt, zetten die mensen de scheiding door.”

Scheiden teken van economische vooruitgang

In die zin zou je kunnen zeggen dat het hogere aantal scheidingen staat voor economische vooruitgang. Maar ook maatschappelijke veranderingen verklaren voor een deel de toename van het aantal mensen dat uit elkaar gaat. Zo stappen partners op latere leeftijd in het huwelijksbootje. Uit onderzoek blijkt dat oudere echtelieden die eerder een relatie hebben gehad meer risico lopen op een scheiding.

Vergrijzing & normverandering

Daarnaast is ook onder scheidingskandidaten sprake van vergrijzing. De oudere generatie, voor wie het verstandshuwelijk geen onbekende samenlevingsvorm is, neemt de nieuwe norm langzaam over: je blijft bij elkaar omdat je van elkaar houdt, niet omdat het verplicht is. ,,Die normverandering is nog steeds gaande,” zegt demograaf Latten.

Toch denkt mediator Steenmeijer dat met name de economische groei haar momenteel een volle agenda bezorgt. Sinds oktober vorig jaar heeft ze twee keer zoveel werk op haar bordje gekregen.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Zo pak je de draad weer op na een relatiebreuk

Een scheiding kan een behoorlijke impact op je leven hebben. Je...

Langer single blijven na een relatiebreuk doet je nieuwe relatie goed

Het is na een relatiebreuk beter om een tijdje alleen te...

Maakt verhuizen je een blijer persoon?

Financiële overwegingen spelen vaak een belangrijke rol als er besloten wordt...

Dit hadden gescheiden vrouwen graag anders gedaan in hun relatie

Een echtscheiding is een van de heftigste dingen die je kunt...

Vrouwen veel gelukkiger dan mannen na scheiding

Denk je erover te gaan scheiden van je partner maar ben...

singlessite gidsen

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

50+ uitgaan gids

Het leven begint bij vijftig zeggen...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Culi gids

Met singles gezellig eten? Ga eens...

advertentie