creatieve mensen stoornis

Creatieve mensen hebben vaker bipolaire stoornis

Ben jij het creatieve type ? Of misschien ben je nog wel op zoek naar die ene speciale man of vrouw die net zo crea bea is als jij. Maar wist je dat je als creatieveling een grotere kans hebt op het ontwikkelen van een geestesstoornis zoals schizofrenie of een bipolaire stoornis? Althans, dat beweren ze…

Creatieve mensen denken ‘anders’

Volgens een onderzoek dat is gepubliceerd in Nature Neuroscience denken ze van wel. “Om creatief te zijn, moet je anders denken,” zegt neuroloog Kari Stefansson, die de gegevens van maar liefst 86.000 mensen in IJsland onderzocht. “Mensen die iets nieuws creëren overbruggen soms de stap tussen gezond verstand en waanzin”.  Kunstenaars en aanverwante geesten zouden daarmee meer kans hebben om geestesziektes te ontwikkelen.

Creatieve beroepen

Het onderzoek toont aan dat mensen met ‘creatieve banen’ hebben, zoals dansers, muzikanten, schrijvers en kunstenaars, een grotere kans hebben op het ontwikkelen van schizofrenie en bipolaire stoornis. En niet zo’n beetje. Het is maar liefst 17 procent waarschijnlijker dan bij mensen met een niet creatief beroep.

Creatief gekoppeld aan gekte

Omdat voor dit onderzoek en de resultaten ervan creativiteit gekoppeld is aan het werk dat iemand doet, krijgt het onderzoek ook kritiek te verduren. Psychologe Judith Schlesinger zegt in Genetic Expert News Service: “Er zijn ook creatieve accountants en advocaten die prachtig kunnen schilderen of dansen in het weekend. Creativiteit valt wetenschappelijk niet te meten.”

Eens of oneens?

Denk jij dat creatieve mensen een grotere kans hebben op een geestesstoornis of dat dit onderzoek klinkklare onzin is? Wij zijn benieuwd.

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

aantrekkelijke mannen
By Moniek ·
25 oktober 2021

Handige verzorgingstips van mannen voor vrouwen

Het ligt niet zo voor de hand misschien, maar vrouwen kunnen op het gebied van beauty en verzorging nog beste wat leren van mannen. Deze bruikbare tips zijn reuze handig en voor vrouwen een groot pluspunt: ze kosten maar weinig tijd!
By Tijmen ·
25 oktober 2021

Tijd over? Bouw aan jezelf!

pizza
By Margret ·
22 oktober 2021

Singles recept: Pizza quattro stagione casa mia

Samen koken is bij singles een geliefde bezigheid, het is een goede manier om die ander te leren kennen. Maak samen pizza, dan heb je iets om handen, tijdens de kennismaking.
kinderwens
By Margret ·
13 oktober 2021

Single vrouwen en kinderwens

Bij single vrouwen gaat naast de leeftijd ook het wel of niet hebben van een partner meespelen bij een kinderwens. Er zijn daarnaast ook vrouwen die gewoon geen kind willen.
tips spannend voorspel
By Margret ·
29 september 2021

Vrouw verkiest ander lingerie dan haar man

Er zullen ongetwijfeld vrouwen zijn die het opwindend vinden van hun partner een mooi lingerie setje te krijgen. Persoonlijk vind ik het prettig dit kledingstuk zelf uit te zoeken en vooral goed te passen. Blijkbaar ben ik als vrouw niet de enige die daar zo over denkt.
mosselen uit de wok voor 1
By Moniek ·
15 september 2021

Singlesrecept: gewokte mosselen op z’n Monika’s

Persoonlijk ben ik dol op mosselen. Uit de pan, lekker gegratineerd uit de oven maar tegenwoordig maak ik ze heel vaak in de wok. Heerlijk! Na tal van recepten te hebben geprobeerd heb ik er zelf eentje in elkaar gedraaid die ik echt het allerlekkerste vind.