creatieve mensen stoornis

Creatieve mensen hebben vaker bipolaire stoornis

Ben jij het creatieve type ? Of misschien ben je nog wel op zoek naar die ene speciale man of vrouw die net zo crea bea is als jij. Maar wist je dat je als creatieveling een grotere kans hebt op het ontwikkelen van een geestesstoornis zoals schizofrenie of een bipolaire stoornis? Althans, dat beweren ze…

Creatieve mensen denken ‘anders’

Volgens een onderzoek dat is gepubliceerd in Nature Neuroscience denken ze van wel. “Om creatief te zijn, moet je anders denken,” zegt neuroloog Kari Stefansson, die de gegevens van maar liefst 86.000 mensen in IJsland onderzocht. “Mensen die iets nieuws creëren overbruggen soms de stap tussen gezond verstand en waanzin”.  Kunstenaars en aanverwante geesten zouden daarmee meer kans hebben om geestesziektes te ontwikkelen.

Creatieve beroepen

Het onderzoek toont aan dat mensen met ‘creatieve banen’ hebben, zoals dansers, muzikanten, schrijvers en kunstenaars, een grotere kans hebben op het ontwikkelen van schizofrenie en bipolaire stoornis. En niet zo’n beetje. Het is maar liefst 17 procent waarschijnlijker dan bij mensen met een niet creatief beroep.

Creatief gekoppeld aan gekte

Omdat voor dit onderzoek en de resultaten ervan creativiteit gekoppeld is aan het werk dat iemand doet, krijgt het onderzoek ook kritiek te verduren. Psychologe Judith Schlesinger zegt in Genetic Expert News Service: “Er zijn ook creatieve accountants en advocaten die prachtig kunnen schilderen of dansen in het weekend. Creativiteit valt wetenschappelijk niet te meten.”

Eens of oneens?

Denk jij dat creatieve mensen een grotere kans hebben op een geestesstoornis of dat dit onderzoek klinkklare onzin is? Wij zijn benieuwd.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!