met respect uit elkaar

Corona houdt koppels (voorlopig) bij elkaar

Er is een forse terugloop van het aantal echtscheidingsaanvragen en dat komt door corona. Dat meldt de Nederlandse vereniging Familie- en erfrecht Advocaten. Scheidingsmediators na onderzoek onder ruim driehonderd leden. Meer dan driekwart van de leden vermoedt dat mensen hun beslissing uitstellen vanwege financiële onzekerheid. Ook zorgen om huisvesting na de scheiding speelt vaak een rol.

Kinderen

Maar ook het feit dat de kinderen nu onverwachts veel thuis waren, lijkt aanleiding te zijn geweest om niet meteen te scheiden. „Mensen zijn onzeker over de gevolgen van corona voor hun financiën”, zegt Saskia Braun van vFAS. „Daarom denken stellen juist in deze tijd wel twee keer na voordat ze uit elkaar gaan.”

Vakantie

De verwachting was dat door de ’intelligente lockdown’ het aantal scheidingen juist flink zou toenemen. ,,Zoals we normaal gesproken ook zien na de vakantie of na de feestdagen’’, zegt Braun. „Mensen zitten al lange tijd op elkaars lip en dat zorgt voor veel spanningen. De afgelopen tijd was dat nog heftiger, met alle gevolgen van thuiswerken en thuisonderwijs van de kinderen.”

Impact

De impact van de coronacrisis op echtscheidingen is bijna twee keer zo groot als tijdens de economische crisis van 2008 tot 2015, stel vFAS. Niet alleen de financiële zorgen hielden stellen bijeen, ook vertragingen bij rechtbank zorgden vaak voor oplopende spanning en hevige discussies bij de stellen.

Spanningen

„Uitstel van de scheiding heeft vaak grote emotionele impact”, zegt Braun. „Partners worden constant met elkaar geconfronteerd. Ze lopen op eieren, ook omdat de kinderen thuis zijn en daardoor meer meekrijgen van de spanningen.’’

Huisvesting

Naast financiële onzekerheid waren zorgen over huisvesting de afgelopen tijd een reden om niet uit elkaar te gaan. „Na een scheiding kopen mensen vaak niet meteen een nieuw huis, maar trekken ze tijdelijk in bij vrienden of familie. Dat was in de coronatijd een stuk lastiger.” Ook waren de kinderen aan huis gekluisterd, wat veel ouders tegenhield om te vertrekken.

Uitstel

Voor veel stellen die op elkaar zijn uitgekeken, betekent de coronatijd geen afstel, maar uitstel. Een meerderheid van de advocaten (71,8%) verwacht alsnog een piek aan echtscheidingen. „De piek komt alleen niet zo snel als gedacht”, zegt Braun. „We merken wel dat meer mensen naar informatie over echtscheiding zoeken.”

Bron: vFAS.

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

partneralimentatie
By Moniek ·
21 juni 2021

Leven oppakken na scheiding, hoe doe je dat?

By Moniek ·
7 juni 2021

6 manieren om je seksleven te stimuleren

tips spannend voorspel
By Moniek ·
3 mei 2021

De meest gemaakte fouten tussen de lakens

We merken dat wij vrouwen eerder geneigd zijn de bedprestaties van onze bedpartner te delen met onze vriendinnen, dan met de persoon zelf.
ontharen bikinilijn
By Moniek ·
28 april 2021

Nederlandse vrouwen zoenen graag met andere vrouwen

De Nederlandse vrouw is niet vies van biseksuele experimenten. Bijna de helft heeft weleens met een andere vrouw gezoend.
ideale man vrouw relatie
By Moniek ·
21 april 2021

Ware liefde, bestaat die eigenlijk wel?

Als single kan je er van dromen, die ene ware liefde tegen het lijf lopen en samen een mooie gelukkige toekomst tegemoet gaan. Maar bestaat de ware liefde wel?
relatie zoeken
By Moniek ·
14 april 2021

Succesvol daten? Tips van de experts!

“Ik voel geen klik.” “Ik ben niet verliefd.” Of: “We passen niet helemaal bij elkaar.” Misschien krijg jij dit ook regelmatig te horen als je weer een date hebt gehad. Heel frustrerend als je telkens niet verder komt dan één of een paar dates.