Er is een forse terugloop van het aantal echtscheidingsaanvragen en dat komt door corona. Dat meldt de Nederlandse vereniging Familie- en erfrecht Advocaten. Scheidingsmediators na onderzoek onder ruim driehonderd leden. Meer dan driekwart van de leden vermoedt dat mensen hun beslissing uitstellen vanwege financiële onzekerheid. Ook zorgen om huisvesting na de scheiding speelt vaak een rol.
Kinderen
Maar ook het feit dat de kinderen nu onverwachts veel thuis waren, lijkt aanleiding te zijn geweest om niet meteen te scheiden. „Mensen zijn onzeker over de gevolgen van corona voor hun financiën”, zegt Saskia Braun van vFAS. „Daarom denken stellen juist in deze tijd wel twee keer na voordat ze uit elkaar gaan.”
Vakantie
De verwachting was dat door de ’intelligente lockdown’ het aantal scheidingen juist flink zou toenemen. ,,Zoals we normaal gesproken ook zien na de vakantie of na de feestdagen’’, zegt Braun. „Mensen zitten al lange tijd op elkaars lip en dat zorgt voor veel spanningen. De afgelopen tijd was dat nog heftiger, met alle gevolgen van thuiswerken en thuisonderwijs van de kinderen.”
Impact
De impact van de coronacrisis op echtscheidingen is bijna twee keer zo groot als tijdens de economische crisis van 2008 tot 2015, stel vFAS. Niet alleen de financiële zorgen hielden stellen bijeen, ook vertragingen bij rechtbank zorgden vaak voor oplopende spanning en hevige discussies bij de stellen.
Spanningen
„Uitstel van de scheiding heeft vaak grote emotionele impact”, zegt Braun. „Partners worden constant met elkaar geconfronteerd. Ze lopen op eieren, ook omdat de kinderen thuis zijn en daardoor meer meekrijgen van de spanningen.’’
Huisvesting
Naast financiële onzekerheid waren zorgen over huisvesting de afgelopen tijd een reden om niet uit elkaar te gaan. „Na een scheiding kopen mensen vaak niet meteen een nieuw huis, maar trekken ze tijdelijk in bij vrienden of familie. Dat was in de coronatijd een stuk lastiger.” Ook waren de kinderen aan huis gekluisterd, wat veel ouders tegenhield om te vertrekken.
Uitstel
Voor veel stellen die op elkaar zijn uitgekeken, betekent de coronatijd geen afstel, maar uitstel. Een meerderheid van de advocaten (71,8%) verwacht alsnog een piek aan echtscheidingen. „De piek komt alleen niet zo snel als gedacht”, zegt Braun. „We merken wel dat meer mensen naar informatie over echtscheiding zoeken.”
Bron: vFAS.