met respect uit elkaar

Corona houdt koppels (voorlopig) bij elkaar

Er is een forse terugloop van het aantal echtscheidingsaanvragen en dat komt door corona. Dat meldt de Nederlandse vereniging Familie- en erfrecht Advocaten. Scheidingsmediators na onderzoek onder ruim driehonderd leden. Meer dan driekwart van de leden vermoedt dat mensen hun beslissing uitstellen vanwege financiële onzekerheid. Ook zorgen om huisvesting na de scheiding speelt vaak een rol.

Kinderen

Maar ook het feit dat de kinderen nu onverwachts veel thuis waren, lijkt aanleiding te zijn geweest om niet meteen te scheiden. „Mensen zijn onzeker over de gevolgen van corona voor hun financiën”, zegt Saskia Braun van vFAS. „Daarom denken stellen juist in deze tijd wel twee keer na voordat ze uit elkaar gaan.”

Vakantie

De verwachting was dat door de ’intelligente lockdown’ het aantal scheidingen juist flink zou toenemen. ,,Zoals we normaal gesproken ook zien na de vakantie of na de feestdagen’’, zegt Braun. „Mensen zitten al lange tijd op elkaars lip en dat zorgt voor veel spanningen. De afgelopen tijd was dat nog heftiger, met alle gevolgen van thuiswerken en thuisonderwijs van de kinderen.”

Impact

De impact van de coronacrisis op echtscheidingen is bijna twee keer zo groot als tijdens de economische crisis van 2008 tot 2015, stel vFAS. Niet alleen de financiële zorgen hielden stellen bijeen, ook vertragingen bij rechtbank zorgden vaak voor oplopende spanning en hevige discussies bij de stellen.

Spanningen

„Uitstel van de scheiding heeft vaak grote emotionele impact”, zegt Braun. „Partners worden constant met elkaar geconfronteerd. Ze lopen op eieren, ook omdat de kinderen thuis zijn en daardoor meer meekrijgen van de spanningen.’’

Huisvesting

Naast financiële onzekerheid waren zorgen over huisvesting de afgelopen tijd een reden om niet uit elkaar te gaan. „Na een scheiding kopen mensen vaak niet meteen een nieuw huis, maar trekken ze tijdelijk in bij vrienden of familie. Dat was in de coronatijd een stuk lastiger.” Ook waren de kinderen aan huis gekluisterd, wat veel ouders tegenhield om te vertrekken.

Uitstel

Voor veel stellen die op elkaar zijn uitgekeken, betekent de coronatijd geen afstel, maar uitstel. Een meerderheid van de advocaten (71,8%) verwacht alsnog een piek aan echtscheidingen. „De piek komt alleen niet zo snel als gedacht”, zegt Braun. „We merken wel dat meer mensen naar informatie over echtscheiding zoeken.”

Bron: vFAS.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.