met respect uit elkaar
10 July 2020

Corona houdt koppels (voorlopig) bij elkaar

Er is een forse terugloop van het aantal echtscheidingsaanvragen en dat komt door corona. Dat meldt de Nederlandse vereniging Familie- en erfrecht Advocaten. Scheidingsmediators na onderzoek onder ruim driehonderd leden. Meer dan driekwart van de leden vermoedt dat mensen hun beslissing uitstellen vanwege financiële onzekerheid. Ook zorgen om huisvesting na de scheiding speelt vaak een rol.

Kinderen

Maar ook het feit dat de kinderen nu onverwachts veel thuis waren, lijkt aanleiding te zijn geweest om niet meteen te scheiden. „Mensen zijn onzeker over de gevolgen van corona voor hun financiën”, zegt Saskia Braun van vFAS. „Daarom denken stellen juist in deze tijd wel twee keer na voordat ze uit elkaar gaan.”

Vakantie

De verwachting was dat door de ’intelligente lockdown’ het aantal scheidingen juist flink zou toenemen. ,,Zoals we normaal gesproken ook zien na de vakantie of na de feestdagen’’, zegt Braun. „Mensen zitten al lange tijd op elkaars lip en dat zorgt voor veel spanningen. De afgelopen tijd was dat nog heftiger, met alle gevolgen van thuiswerken en thuisonderwijs van de kinderen.”

Impact

De impact van de coronacrisis op echtscheidingen is bijna twee keer zo groot als tijdens de economische crisis van 2008 tot 2015, stel vFAS. Niet alleen de financiële zorgen hielden stellen bijeen, ook vertragingen bij rechtbank zorgden vaak voor oplopende spanning en hevige discussies bij de stellen.

Spanningen

„Uitstel van de scheiding heeft vaak grote emotionele impact”, zegt Braun. „Partners worden constant met elkaar geconfronteerd. Ze lopen op eieren, ook omdat de kinderen thuis zijn en daardoor meer meekrijgen van de spanningen.’’

Huisvesting

Naast financiële onzekerheid waren zorgen over huisvesting de afgelopen tijd een reden om niet uit elkaar te gaan. „Na een scheiding kopen mensen vaak niet meteen een nieuw huis, maar trekken ze tijdelijk in bij vrienden of familie. Dat was in de coronatijd een stuk lastiger.” Ook waren de kinderen aan huis gekluisterd, wat veel ouders tegenhield om te vertrekken.

Uitstel

Voor veel stellen die op elkaar zijn uitgekeken, betekent de coronatijd geen afstel, maar uitstel. Een meerderheid van de advocaten (71,8%) verwacht alsnog een piek aan echtscheidingen. „De piek komt alleen niet zo snel als gedacht”, zegt Braun. „We merken wel dat meer mensen naar informatie over echtscheiding zoeken.”

Bron: vFAS.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Leven oppakken na scheiding, hoe doe je dat?

Een echtscheiding is een moeilijk proces om doorheen te gaan. Het...

Hier moet je aan denken wanneer je weer op vakantie gaat!

Vakantie naar deze landen blijven afgeraden. Maar naar welk land je ook...

Op vakantie naar Israël kan wanneer je bent gevaccineerd

Israël is van plan om toeristen die gevaccineerd zijn tegen het...

Van reisorganisatie naar teststraat: Martijn Boshuis doet het

Reisbureaus en -organisatoren moeten harde klappen incasseren door de pandemie. Dat...

Daten in lockdowntijd: ontdek Drankjedoen.nl

Zit je  als single met je handen in haar nu je...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Singlefeesten gids

Lekker een avondje dansen, swingen...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Weekendje weg gids

Weekendje weg maar niet alleen?...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Zonvakantie gids

Dol op de zon, vitamine D en op...

advertentie