Gay Pride amsterdam

Codewoord Angela tijdens het uitgaan: goed idee?

Ga je uit in Den Haag uit op de Grote Markt en wordt je lastig gevallen? Dan roep je voortaan ‘Angela’ tegen het barpersoneel, dan weten zij dat jij je onveilig voelt. Het barpersoneel gaat dan tot actie over. In Frankrijk en Engeland bestaat ‘Angela’ al. Maar zou het helpen, zo’n codewoord?

Codewoord

Hoogleraar taal en culturele cognitie, Asifa Majid van de Radboud Universiteit denkt van wel. “Er is een toenemend besef dat vrouwen te maken krijgen met seksuele intimidatie. Vaak gaat het om situaties waarbij de signalen dubbelzinnig zijn: is het aardig bedoeld of met vervelende intenties? Vrouwen willen dan een incident op een veilige manier afwenden. Een codewoord kan dan helpen. Het geeft ook een veilig gevoel dat er een codewoord bestaat, zelfs als dit nooit wordt gebruikt.”

#MeToo

Angela is een reactie op de #MeToo-beweging en een eerbetoon aan een Engelse vrouw die met een bijl werd vermoord door haar echtgenoot. De code is niet alleen bedoeld voor vrouwen die zich onveilig voelen. “Ook mannen moeten de code kunnen gebruiken”, zegt de Haagse fractievoorzitter van GroenLinks, Arjen Kapteijns. De partij opperde het idee bij de horeca-eigenaren.

Twijfels

Horeca-eigenaar van zes zaken op de Grote Markt, Maarten Hinloopen, had zo zijn twijfels. En besloot de animo voor een codewoord te peilen via Facebook. “We kregen die dag tientallen reacties van mensen die het een goed idee vonden.” Of het nu Angela, Moniek of Thomas wordt, maakt hem niet zoveel uit. Toch wil hij het uit Engeland afkomstige voorbeeld volgen: “Anders krijgt straks iedere stad een ander codewoord, dat onthoudt niemand.”

Lees de rest van het artikel op Trouw.

 

Codewoord Angela

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.
buiten spelen
By Francien ·
1 november 2021

Buiten sporten is beter

Sporten is goed, dat staat buiten kijf. Maar buiten sporten is gewoon nog beter. Je krijgt er bijvoorbeeld meer energie van. Denk wel na voor je aan de slag gaat.