Ga je uit in Den Haag uit op de Grote Markt en wordt je lastig gevallen? Dan roep je voortaan ‘Angela’ tegen het barpersoneel, dan weten zij dat jij je onveilig voelt. Het barpersoneel gaat dan tot actie over. In Frankrijk en Engeland bestaat ‘Angela’ al. Maar zou het helpen, zo’n codewoord?
Codewoord
Hoogleraar taal en culturele cognitie, Asifa Majid van de Radboud Universiteit denkt van wel. “Er is een toenemend besef dat vrouwen te maken krijgen met seksuele intimidatie. Vaak gaat het om situaties waarbij de signalen dubbelzinnig zijn: is het aardig bedoeld of met vervelende intenties? Vrouwen willen dan een incident op een veilige manier afwenden. Een codewoord kan dan helpen. Het geeft ook een veilig gevoel dat er een codewoord bestaat, zelfs als dit nooit wordt gebruikt.”
#MeToo
Angela is een reactie op de #MeToo-beweging en een eerbetoon aan een Engelse vrouw die met een bijl werd vermoord door haar echtgenoot. De code is niet alleen bedoeld voor vrouwen die zich onveilig voelen. “Ook mannen moeten de code kunnen gebruiken”, zegt de Haagse fractievoorzitter van GroenLinks, Arjen Kapteijns. De partij opperde het idee bij de horeca-eigenaren.
Twijfels
Horeca-eigenaar van zes zaken op de Grote Markt, Maarten Hinloopen, had zo zijn twijfels. En besloot de animo voor een codewoord te peilen via Facebook. “We kregen die dag tientallen reacties van mensen die het een goed idee vonden.” Of het nu Angela, Moniek of Thomas wordt, maakt hem niet zoveel uit. Toch wil hij het uit Engeland afkomstige voorbeeld volgen: “Anders krijgt straks iedere stad een ander codewoord, dat onthoudt niemand.”
Lees de rest van het artikel op Trouw.