co-ouderschap
21 April 2015

Co-ouderschap regel je samen

De even weken bij papa, de oneven weken bij mama. Steeds meer gescheiden ouders kiezen voor co-ouderschap. Dit houdt in dat de kinderen afwisselend bij papa en mama wonen. Het voordeel hiervan is dat de kinderen niet hoeven te kiezen tussen  hun ouders. Er valt wel het een en ander te regelen, zoals ook het financiële deel.

Wil een kind wel co-ouderschap?

Het is niet voor ieder kind weggelegd, die co-ouderschap. Sommige ouders kiezen bij voorbaat al duidelijk voor zich zelf, dan kan een kind dat helemaal niet doen. In het geval dat kinderen wel naar hun mening gevraagd wordt, geven sommige kinderen aan, dat door het wonen bij beide ouders ze constant tussen twee werelden wonen. De ouders denken mogelijk dat de kinderen twee huizen hebben, maar de kinderen ervaren dat ze geen enkel thuis hebben.

We gaan voor co-ouderschap

Kies je met je ex en met de kinderen voor co-ouderschap, dan is het belangrijk goede afspraken te maken. Met je ex moet je vooral het financiële deel goed regelen. Omdat je in een nieuwe situatie terecht komt, denk je dat wel even te doen. Na een scheiding verwachten ouders vaak ook dat ze de financiën volledig gescheiden kunnen houden omdat ze beiden ongeveer evenveel voor het kind zorgen. In de praktijk ga je pas ontdekken dat het zo simpel niet is. Dit zegt Diana de Bont van de Scheidingsmakelaar in een interview in BN De Stem van vandaag.

Delen van kosten

Het lijkt logisch om sommige kosten samen te delen zoals abonnementen, verzekeringen en schoolkosten, maar hoe zit het met de kapper. Wie gaat dat betalen? Je kunt later toch niet tegen je kind zeggen, dat ze maar aan papa moet vragen dat hij de kapper betaalt omdat mama even geen geld heeft. Regel het vanaf het begin goed. De Bont adviseert haar cliënten bijvoorbeeld een speciale kinderrekening te openen. Daar stort je beiden per maand een bedrag in, waar bepaalde zaken van betaald kunnen worden. Je kunt dit bedrag met elkaar afspreken. Het is wel van belang voor zo’n rekening dat je elkaar  vertrouwt. Als een van de twee er ineens geen geld meer in bijdraagt, ontstaat er een vervelende situatie die gang naar de rechter tot gevolg kan hebben. Dat moet je niet willen.

Kinderalimentatie en kinderbijdrage zijn verschillend

Deze genoemde rekening staat los van te betalen alimentatie. Bij stoppen van betaling van alimentatie van kinderen, kun je terecht bij Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen. Het Nibud zegt dat er meerdere manieren zijn waarop co-ouders de gezamenlijke kosten voor de kinderen kunnen verdelen. Naar draagkracht, is de eerste. Dit heeft wel toch gevolg dat bij iedere inkomstenverandering ook bijdragen kinderbijdrage moet worden bijgesteld.

Een tweede methode is om alle kosten door midden te delen en daarbij rekening te houden met het aantal dagen dat het kind in een huishouden verblijft. Dit is nadelig voor de ouder die het minst verdient. Meestal wordt van co-ouderschap gesproken van verdeling van fifty-fifty. Fiscaal gezien ben je co-ouder wanneer je kinderen minimaal 3 dagen per week bij jou wonen. Dit is van belang voor inkomstenafhankelijke combinatiekorting. Dit is een tegemoetkoming voor ouders met een lager inkomen en met kinderen tot 12 jaar. Je kind moet om hiervoor in aanmerking te komen, wel meer dan 6 maanden bij jou ingeschreven staan.

Denk aan kortingen en toeslagen

Co-ouders kunnen de kinderbijslag in tweeën laten delen. Daarnaast kunnen beide ouders hun kinderen meetellen voor huurtoeslag. Een kind staat voor de fiscus altijd wel maar op één adres ingeschreven. Het is slim in verband met kortingen en toeslagen, de kinderen op het adres in te schrijven van de ouder met het laagste inkomen.  Dit gaat dan bijvoorbeeld om kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag. De bijdragen die je hiervoor krijgt, kun je dan ook op de kinderrekening storten. Het is maar hoe je dat samen afspreekt.

Afspraken maken stopt niet met scheiding

Het is wel duidelijk dat het maken van afspraken, zeker als het gaat over de kinderen en geld, niet stopt na de scheiding, hoe graag je dat ook zou willen. Regel het daarom goed. Scheiden op zich is al vervelend genoeg voor alle betrokkenen. Het maken van afspraken begint juist bij een scheiding, in een huwelijk gaat het vaak vanzelf.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

gerelateerde artikelen

Zo voorkom je dat je relatie sneuvelt in coronatijd

Kun je nog iets doen om het tij te keren als...

10 tips om je tweede relatie te doen slagen

Een nieuwe relattie beginnen na je scheiding is niet eenvoudig. Met...

Hoe sterk is jouw (prille) relatie?

Er zijn bepaalde situaties die zullen testen hoe sterk je relatie...

Voordelige uitjes met de kids tijdens de zomervakantie

We hebben 5 eenvoudige, soms gratis en voordelige uitjes voor de...

Corona houdt koppels (voorlopig) bij elkaar

Er is een forse terugloop van het aantal echtscheidingsaanvragen en dat...

singlessite gidsen

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Weekendje weg gids

Weekendje weg maar niet alleen?...

Single reizen gids

Zin in een topvakantie met leuke...