co-ouderschap

Co-ouderschap regel je samen

De even weken bij papa, de oneven weken bij mama. Steeds meer gescheiden ouders kiezen voor co-ouderschap. Dit houdt in dat de kinderen afwisselend bij papa en mama wonen. Het voordeel hiervan is dat de kinderen niet hoeven te kiezen tussen  hun ouders. Er valt wel het een en ander te regelen, zoals ook het financiële deel.

Wil een kind wel co-ouderschap?

Het is niet voor ieder kind weggelegd, die co-ouderschap. Sommige ouders kiezen bij voorbaat al duidelijk voor zich zelf, dan kan een kind dat helemaal niet doen. In het geval dat kinderen wel naar hun mening gevraagd wordt, geven sommige kinderen aan, dat door het wonen bij beide ouders ze constant tussen twee werelden wonen. De ouders denken mogelijk dat de kinderen twee huizen hebben, maar de kinderen ervaren dat ze geen enkel thuis hebben.

We gaan voor co-ouderschap

Kies je met je ex en met de kinderen voor co-ouderschap, dan is het belangrijk goede afspraken te maken. Met je ex moet je vooral het financiële deel goed regelen. Omdat je in een nieuwe situatie terecht komt, denk je dat wel even te doen. Na een scheiding verwachten ouders vaak ook dat ze de financiën volledig gescheiden kunnen houden omdat ze beiden ongeveer evenveel voor het kind zorgen. In de praktijk ga je pas ontdekken dat het zo simpel niet is. Dit zegt Diana de Bont van de Scheidingsmakelaar in een interview in BN De Stem van vandaag.

Delen van kosten

Het lijkt logisch om sommige kosten samen te delen zoals abonnementen, verzekeringen en schoolkosten, maar hoe zit het met de kapper. Wie gaat dat betalen? Je kunt later toch niet tegen je kind zeggen, dat ze maar aan papa moet vragen dat hij de kapper betaalt omdat mama even geen geld heeft. Regel het vanaf het begin goed. De Bont adviseert haar cliënten bijvoorbeeld een speciale kinderrekening te openen. Daar stort je beiden per maand een bedrag in, waar bepaalde zaken van betaald kunnen worden. Je kunt dit bedrag met elkaar afspreken. Het is wel van belang voor zo’n rekening dat je elkaar  vertrouwt. Als een van de twee er ineens geen geld meer in bijdraagt, ontstaat er een vervelende situatie die gang naar de rechter tot gevolg kan hebben. Dat moet je niet willen.

Kinderalimentatie en kinderbijdrage zijn verschillend

Deze genoemde rekening staat los van te betalen alimentatie. Bij stoppen van betaling van alimentatie van kinderen, kun je terecht bij Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen. Het Nibud zegt dat er meerdere manieren zijn waarop co-ouders de gezamenlijke kosten voor de kinderen kunnen verdelen. Naar draagkracht, is de eerste. Dit heeft wel toch gevolg dat bij iedere inkomstenverandering ook bijdragen kinderbijdrage moet worden bijgesteld.

Een tweede methode is om alle kosten door midden te delen en daarbij rekening te houden met het aantal dagen dat het kind in een huishouden verblijft. Dit is nadelig voor de ouder die het minst verdient. Meestal wordt van co-ouderschap gesproken van verdeling van fifty-fifty. Fiscaal gezien ben je co-ouder wanneer je kinderen minimaal 3 dagen per week bij jou wonen. Dit is van belang voor inkomstenafhankelijke combinatiekorting. Dit is een tegemoetkoming voor ouders met een lager inkomen en met kinderen tot 12 jaar. Je kind moet om hiervoor in aanmerking te komen, wel meer dan 6 maanden bij jou ingeschreven staan.

Denk aan kortingen en toeslagen

Co-ouders kunnen de kinderbijslag in tweeën laten delen. Daarnaast kunnen beide ouders hun kinderen meetellen voor huurtoeslag. Een kind staat voor de fiscus altijd wel maar op één adres ingeschreven. Het is slim in verband met kortingen en toeslagen, de kinderen op het adres in te schrijven van de ouder met het laagste inkomen.  Dit gaat dan bijvoorbeeld om kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag. De bijdragen die je hiervoor krijgt, kun je dan ook op de kinderrekening storten. Het is maar hoe je dat samen afspreekt.

Afspraken maken stopt niet met scheiding

Het is wel duidelijk dat het maken van afspraken, zeker als het gaat over de kinderen en geld, niet stopt na de scheiding, hoe graag je dat ook zou willen. Regel het daarom goed. Scheiden op zich is al vervelend genoeg voor alle betrokkenen. Het maken van afspraken begint juist bij een scheiding, in een huwelijk gaat het vaak vanzelf.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.