vrijgezelle vrouw china

Chinese ouders zetten vrijgezelle dochters op Marktplaats

In China is een vrouw van 27 jaar zonder verkering een oude vrijster. Ze hebben er zelfs een speciaal woord voor, dat wij zouden vertalen als ‘kliekjes’. De business van ‘huwelijksregelaars’ draait dan ook overuren. Zij gaan actief op zoek naar partners voor hun klanten. Maar er zijn ook steeds meer ouders die het heft in eigen hand nemen.

Specificaties van de potentiële bruid

Ze verzamelen zich op marktpleinen of in stadsparken, waar ze met een blad met de ‘specificaties’ van kinderen zwaaien. Alsof het een ‘tweedehandse’ is. Daarbij tonen ze vaak een foto van hun kind, met naam en rugnummers. Dat wil zeggen: leeftijd, lengte, gewicht, inkomsten en wat voor soort partner ze zoeken. Soms komt het meisje mee met de ouders. Met tegenzin.

Huwelijksmakelaar

“Voor vele ouders is het een enorm belangrijke taak”, aldus zo’n Chinese huwelijksmakelaar in een documentaire van VICE over het onderwerp. “Het is een zware last op hun schouders. Als hun kinderen niemand vinden, worden ze heel ongerust. Sommige ouders kunnen er gewoon niet van slapen.”

Kliekjesvrouwen

Het aantal kliekjesvrouwen groeit. Ook al zijn er 20 miljoen meer Chinese mannen onder de 30 dan vrouwen, als gevolg van de eenkindpolitiek die het land jarenlang voerde en het niveau van studie dat vrouwen er vandaag de dag bereiken. Hoe fantastisch en bekwaam je ook bent, de Chinese maatschappij neemt doorgaans nog altijd aan dat een vrouw moet onderdoen voor haar man en daar zit ‘m de crux.

Moeilijk aan de man

“Op haar 35ste is het voor een vrouw uiterst moeilijk nog een man te vinden, hoe knap ze ook is”, aldus de relatieconsulent in voornoemde docu. “Mannen willen iemand jong, nooit getrouwd en mooi. De perfecte lengte voor meisjes in Peking is 1.65.”

Oude vrijsters

Maar heel veel van de zogenaamde ‘oude vrijsters’ maakt het niets uit. Ze hebben een fijne baan en verlangen helemaal niet naar een gezinsleven, laat staan naar een man. Maar ook de jonge mannen zijn slachtoffer van de normen. Hun succes op de relatiemarkt hangt af van hun geld, huis en auto’s. Anders kun je het wel schudden.

Vechten voor gelijkheid

Volgens Wang Zheng, professor vrouwenstudies aan de universiteit van Michigan, zit er maar 1 ding op voor de huidige generatie jonge vrouwen die zich weer in een slechtere positie bevindt dan vorige generaties: “Ze moeten vechten. Om een rechtvaardige maatschappij van gelijkheid na te streven, moet iedereen strijden.”

Bron: Relatieblog

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.