vrijgezelle vrouw china
25 February 2016

Chinese ouders zetten vrijgezelle dochters op Marktplaats

In China is een vrouw van 27 jaar zonder verkering een oude vrijster. Ze hebben er zelfs een speciaal woord voor, dat wij zouden vertalen als ‘kliekjes’. De business van ‘huwelijksregelaars’ draait dan ook overuren. Zij gaan actief op zoek naar partners voor hun klanten. Maar er zijn ook steeds meer ouders die het heft in eigen hand nemen.

Specificaties van de potentiële bruid

Ze verzamelen zich op marktpleinen of in stadsparken, waar ze met een blad met de ‘specificaties’ van kinderen zwaaien. Alsof het een ‘tweedehandse’ is. Daarbij tonen ze vaak een foto van hun kind, met naam en rugnummers. Dat wil zeggen: leeftijd, lengte, gewicht, inkomsten en wat voor soort partner ze zoeken. Soms komt het meisje mee met de ouders. Met tegenzin.

Huwelijksmakelaar

“Voor vele ouders is het een enorm belangrijke taak”, aldus zo’n Chinese huwelijksmakelaar in een documentaire van VICE over het onderwerp. “Het is een zware last op hun schouders. Als hun kinderen niemand vinden, worden ze heel ongerust. Sommige ouders kunnen er gewoon niet van slapen.”

Kliekjesvrouwen

Het aantal kliekjesvrouwen groeit. Ook al zijn er 20 miljoen meer Chinese mannen onder de 30 dan vrouwen, als gevolg van de eenkindpolitiek die het land jarenlang voerde en het niveau van studie dat vrouwen er vandaag de dag bereiken. Hoe fantastisch en bekwaam je ook bent, de Chinese maatschappij neemt doorgaans nog altijd aan dat een vrouw moet onderdoen voor haar man en daar zit ‘m de crux.

Moeilijk aan de man

“Op haar 35ste is het voor een vrouw uiterst moeilijk nog een man te vinden, hoe knap ze ook is”, aldus de relatieconsulent in voornoemde docu. “Mannen willen iemand jong, nooit getrouwd en mooi. De perfecte lengte voor meisjes in Peking is 1.65.”

Oude vrijsters

Maar heel veel van de zogenaamde ‘oude vrijsters’ maakt het niets uit. Ze hebben een fijne baan en verlangen helemaal niet naar een gezinsleven, laat staan naar een man. Maar ook de jonge mannen zijn slachtoffer van de normen. Hun succes op de relatiemarkt hangt af van hun geld, huis en auto’s. Anders kun je het wel schudden.

Vechten voor gelijkheid

Volgens Wang Zheng, professor vrouwenstudies aan de universiteit van Michigan, zit er maar 1 ding op voor de huidige generatie jonge vrouwen die zich weer in een slechtere positie bevindt dan vorige generaties: “Ze moeten vechten. Om een rechtvaardige maatschappij van gelijkheid na te streven, moet iedereen strijden.”

Bron: Relatieblog

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

Koningaap - Safarireizen

gerelateerde artikelen

Een op de vier vrouwelijke singles zet nooit eerste stap

Drie op de vier singles ontmoet een geliefde het liefst in...

Schaarste seksspeeltjes dreigt in Nederland door coronavirus

Het coronavirus dreigt een schaarste te veroorzaken in sekstoys die in...

Een op drie Nederlandse vrouwen vindt klusvaardigheid partner belangrijker dan salaris

Maar liefst dertig procent van de vrouwelijke Nederlanders vindt de kluskennis...

Dit is de vakantie bucketlist van de Nederlandse reiziger

Wat staat er op jouw reis-bucket-list? Droom je van een reis...

Redenen waarom China de ideale bestemming is voor single reizen

Met de vakanties op komst is het eens tijd voor een...

singlessite gidsen

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

Avontuur en cultuur reizen gids

Singlereizen zijn een avontuur!...

Zonvakantie gids

Dol op de zon, vitamine D en op...

advertentie