chaos

Chaos in relatie van babyboom kinderen

De generatie 40′ers van nu, die in de 70′er jaren geboren werd, zit vaak en veelvuldig met zichzelf in de knoop. Ze laten zien  hoe je een bende kunt maken van relaties en kinderen. Het zijn de kinderen van de babyboomers, die weinig generatiekloof meer voelden met hun ouders en niet veel te bevechten hadden. Het kon niet op. Het heeft hen echter niet veel goeds gebracht.

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat 40′ers vaker scheiden. Ook blijkt dat vrouwen van die leeftijd vaker niet samen met de vader van hun kinderen wonen. Er heerst een grote chaos in hun relaties en hun leven. Het binden aan een nieuwe partner gaat ze steeds slechter af.

Pragmatische Generatie

Volgens onderzoeker Ruben van Gaalen heeft dit alles te maken met een gebrek aan discipline en plichtsbesef. Van Gaalen noemt de groep die hij onderzocht, mensen geboren tussen 1970 en 1980, de ‘Pragmatische Generatie’, meldt het Nederlands Dagblad.

De onderzoekers van het CBS omschrijven deze kinderen van de protestgeneratie zo: “Ze waren vrij om hun eigen keuzes te maken in het leven. Geluk in het leven, het doen van ‘mijn eigen ding’, flexibiliteit, jezelf zijn, zijn de belangrijkste waarden. Competitie is hen niet vreemd, van baan wisselen werd voor hen standaard. Werken is belangrijk, maar niet zaligmakend. De cultuur van het over van alles en nog wat onderhandelen, gaat gepaard met een gebrek aan discipline en plichtsbesef.”

Het CBS deelt de pragmatische generatie, qua relaties, op in 3 groepen:

1. De tijdige groep (getrouwd met kinderen),

2. De tijd-nemende groep (single of samenwonend, geen kinderen),

3. De turbulente groep (single, maar heeft al wel samengewoond en heeft kinderen).

Hoe later in de jaren ’70 geboren is, hoe groter de kans is dat hij of zij tot één van die laatste 2 groepen behoort. Alleen jonge hoogopgeleide vrouwen (geboren rond 1980) lijken iets vaker te trouwen en met die man kinderen te krijgen.

Meer laagopgeleide mannen vrijgezel

De onderzoekers vinden het ook opvallend dat voor het eerst meer laagopgeleide dan hoogopgeleide mannen vrijgezel zijn. Het zijn relatief vaak mannen met weinig inkomen of zonder baan. Het is hún arbeidsmarktpositie die door de crisis vooral is aangetast. Langdurige inkomensdaling bij mannen zet de stabiliteit van hun relaties onder druk.

Margret

Sinds 2012 actief voor Singlessite en Single2Travel | Fotograaf met een studio aan huis | Zoekt en bedenkt graag overheerlijke recepten voor singles | Doet graag leuke dingen met haar twee kinderen

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

willie test womanizer
By Moniek ·
6 oktober 2021

Doorbreek de seksuele sleur

Je hebt net een nieuwe relatie en de seks tussen jullie is super. Hoe zal dat er uit zien als je 20 jaar verder bent? Je kunt je vast niet bedenken dat de intentie en de mate van seks bedrijven nog hetzelfde zal zijn.
perfecte man daten
By Margret ·
27 september 2021

Mannen tegen 40 minder sexy

Op zekere leeftijd worden vrouwen onzichtbaar voor mannen. Maar het is een feit dat dat omgekeerd ook geldt. Een soort van eerlijke (e)mancipatie.
weinig seks
By Moniek ·
27 september 2021

Voor intieme klacht gaan we naar Google en niet naar dokter

Jonge vrouwen raadplegen liever dokter Google, dan dat ze hun huisarts bezoeken. Vooral bij intieme gezondheidsproblemen waar zij zich voor schamen is dit het geval.
singles gezond daten
By Margret ·
24 september 2021

Samen vriendschap hebben met andere stellen

Vaak groeit een dubbele vriendschap spontaan. Een vriendschap met één van jouw vriendinnen groeit uit tot een gezamenlijke vriendschap van jou en je partner met die vriendin en haar partner. Zullen we een keer met de mannen erbij afspreken? Ook gezellig.
alleenstaande papa
By Tijmen ·
22 september 2021

Alleenstaand vaderschap heeft zeker mooie kanten

Voor een alleenstaande moeder worden zoveel zaken zo vanzelfsprekend geacht te doen. Als alleenstaande vader oogst je daarmee vaak aanzien. Gijs de Swarte is zijn belevenissen als single papa gaan opschrijven wat een vrolijk boek opgeleverd heeft. Dan maak je maar zen.
daten twitter
By Margret ·
16 augustus 2021

Die witte sokken kunnen uit

Gespreksonderwerp was ‘mijn wensenlijstje’ wat betreft een man. Waar hou je aan vast en wat zijn ‘nice to haves’. Hoe zit het met witte sokken?