topvrouwen
7 February 2017

Carrière of gelukkig in de liefde?

Huwelijksproblemen spelen hoger op wanneer vrouwen een hogere functie bekleden dan hun partner. Dan mag je als vrouw buitengewoon succesvol zijn in de politiek of in het bedrijfsleven, gelukkig in de liefde is ze niet per definitie. Wanneer de man promotie maakt spelen de problemen in een relatie een stuk minder.

Huwelijkse perikelen

De kans dat het huwelijk van een topvrouw in een scheiding eindigt is dramatisch groot. BNDestem belicht in een artikel het onderzoek van het Research Institute of Industrial Economics naar dit verschijnsel in Zweden. De onderzoekers concluderen dat het ligt aan stereotiepe rollenpatronen. Er kwam naar voren dat de Zweeds topvrouwen vaker getrouwd waren met oudere mannen, met nogal traditionele opvattingen over verdeling van zorg en huishoudelijke taken. De huwelijkse perikelen lieten dan niet lang op zich wachten.

Hoger inkomen vrouw eerder scheiding

Uit het onderzoek is ook naar voren gekomen dat de kans op scheiding toenam naarmate de het inkomen van de topvrouw hoger was in verhouding met dat van de man. Hoe meer de vrouw verdient, hoe groter de kans op een echtscheiding.  De man wordt geacht promotie te maken, niet de vrouw. Zodra dit wel gebeurt, klopt de verwachting niet meer met de realiteit.

Uit een eerder onderzoek in Amerika kwam ook naar voren dat zelfs een iets hoger salaris van de vrouw ten opzichte van haar man, het huwelijk al kan ontwrichten. Uit schuldgevoel waren er vrouwen die nog meer huishoudelijke taken naar zich toe trokken, wat nog meer frustratie gaf. Een ander deel van de vrouwen ging minder uren werken zodat het salarisverschil minder werd.

Offer je huwelijk op!

Hoe kun je dus vrouwen op hogere posities krijgen? Wanneer vrouwen de maatschappelijke ladder willen beklimmen, ontkomen ze er bijna niet aan dat ze daar hun huwelijk voor moeten opofferen. Is dit erg? Volgens Hedy d’Ancona, die zich al decennialang inzet voor vrouwenrechten juist niet. Zij vindt deze ontwikkeling juist gezond. Emancipatie ten top.

Een hoger inkomen verschaft de vrouw de vrijheid om een eind aan de relatie te maken. Want er is toch niets erger dan bij je man te blijven omdat je financieel afhankelijk bent. De vrouwen van topmannen zitten mogelijk gevangen in hun huwelijk omdat ze in hun eentje financieel niet kunnen rondkomen. Het is volgens Hedy niet zozeer het salarisverschil maar het gebrek aan connectie.

Blijf investeren in je relatie

Wanneer je heel druk bent, is de kans groot dat je langs elkaar heen gaat leven. Als stel ben je op een gegeven moment alleen maar zaken aan het organiseren, zeker wanneer je kinderen hebt. Daarbij moet je blijven investeren in je relatie anders gaat het geheid mis. Dit heeft ook Hedy haar huwelijk gekost.

Hedy adviseert vrouwen richting de top vooral de mogelijke promotie niet te laten liggen uit angst voor een te stranden huwelijk. Samen moet je met je partner afspraken maken over de verdeling van taken binnen de relatie. Belangrijkste is dat je regelmatig moet stil staan bij je relatie. Je moet vooral tijd en aandacht aan elkaar blijven besteden.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Veel sekspartners maakt vrouwen ongelukkig in het huwelijk

Vrouwen die voor hun trouwdag veel sekspartners hebben gehad zijn over...

Een op zes Nederlandse mannen vindt dat partner te veel verdient

Maar liefst vijftien procent van de thuiswerkende Nederlandse mannen vindt dat...

Minder taboes bij online daten

Waar zo’n 20 jaar geleden online daten nog nieuw en onbekend...

De beste keus voor een eerste date

Je bent al een tijd met iemand aan het praten, mailen,...

Een op drie Nederlandse vrouwen vindt klusvaardigheid partner belangrijker dan salaris

Maar liefst dertig procent van de vrouwelijke Nederlanders vindt de kluskennis...

singlessite gidsen

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

50+ uitgaan gids

Het leven begint bij vijftig zeggen...

advertentie