blog single man

Buddha

Het is bijna acht jaar geleden dat mijn toenmalige partner tegen me zei dat ze niet verder met me wilde. Vanaf dat moment zag mijn leven er anders uit. Het traditionele gezinnetje – vader, moeder, twee kinderen – maakte plaats voor parttime vaderschap met een omgangsregeling.

Na een paar weken emotionele achtbaan besefte ik dat ik naast mijn vrouw ook mijn kinderen kwijt zou raken als ik niet oppaste. Ik wilde vader blijven van mijn nog jonge kinderen, twee meisjes, toen nog één en drie jaar oud. Gezien de omstandigheden leek gezamenlijk ouderschap mij ideaal. Maar dat was niet vanzelfsprekend, bleek al snel tijdens het juridische traject.

De voordelen van co-ouderschap leken me voor de hand liggend. De kinderen kunnen met beide ouders een goede band opbouwen en ze worden opgevoed door een moeder én een vader. Ook op de ouders heeft co-ouderschap positief effect: vader kan – naast zijn werk – de kinderen mee opvoeden en moeder kan – naast haar moederschap – ook een carrière opbouwen en haar sociale leven onderhouden. Voorwaarde is dat ze goed samenwerken. Dat betekent vooral dat ze van hun stellingen af moeten komen en hun ego’s laten voor wat ze zijn.

Co-ouderschap is geen juridisch begrip, je kunt het niet afdwingen via een procedure. Je moet het beiden willen – en zij wilde niet.

Zeker twee à drie jaar heb ik nodig gehad om me daarin te berusten. Vaak heb ik In die periode geprobeerd om met haar in gesprek te komen over co-ouderschap. Vanwege mijn ervaren machteloosheid heb ik dat ongetwijfeld niet altijd op een even goede manier gedaan. In het moment van de emotie komt niet alles er even genuanceerd uit. Buddha zei ooit dat je datgene wat je niet kunt accepteren moet veranderen en datgene wat je niet kunt veranderen moet accepteren. Berusting dus.

Nu, inmiddels bijna acht jaar na dato, betrap ik me er steeds vaker op dat ik het wel goed vind zo. Dat ik niet meer dezelfde strijdlust als vroeger opbreng om gelijkwaardigheid in de ouderschapsrelatie te verkrijgen. Dat ik er überhaupt niet meer over begin. Bovendien, als de kinderen bij hun moeder zijn doe ik leuke dingen naast mijn werk. Van een uurtje zwemmen ’s avonds tot een dag fietsen in het bos. Van een bezoek aan het filmhuis tot een avond speeddaten. Van een weekend klussen in en rond het huis tot een weekend weg met vrienden. Ik vermaak me prima; de tijd vliegt voorbij.  Maar dit soort leuke dingen, ze zijn zo betekenisloos in vergelijking tot mijn vaderrol. Een goed contact met mijn kinderen, dat is toch waar het in essentie om draait. Al het andere lijkt vele malen minder belangrijk.

En als ik mijzelf dan betrap op het niet meer knokken voor die meiden dan krijg ik een schuldgevoel. Ik word dan enorm kwaad op mezelf. Wat nou opgeven?  Als ouder wil je het beste voor je kinderen en daar moet je voor knokken. Tot de laatste snik. En tegelijkertijd weet ik dat vechten geen zin heeft. Sterker nog, dat werkt alleen maar averechts.

Ook krijgen mijn meiden steeds meer een eigen mening. Vragen als ‘waarom kan ik niet langer bij jou blijven, papa?’ of ‘waarom hebben jullie de dagen dat we bij jullie zijn niet eerlijk verdeeld?’ vliegen mij regelmatig om de oren. Formeel hebben zij nog geen stem – pas vanaf hun 12e worden zij gehoord door een rechter, mocht  het ooit zo ver komen – maar hoe lang kan hun moeder dit nog negeren?

Binnenkort is hun moeder jarig. Misschien dat ik met de meiden een buddha beeldje voor haar koop.

 

Tim (42) is single en vader. Voor Singlessite.nl schrijft hij over zijn belevenissen, zowel als single man als in de rol van alleenstaande vader.

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

huis inrichten single
By Moniek ·
18 december 2021

6x tips voor het inrichten van jouw huis, speciaal voor singles!

Kijk jij op tegen het inrichten van je huis als single? Of vind je dit juist een super leuk project? Maak het decoreren leuker, makkelijker en gezelliger!
some like it hot
By Francien ·
17 december 2021

Some like it hot

Testosteron verhogen door het eten van pittige chilisaus? Je eet waarschijnlijk al heter omdat je meer pit hebt van jezelf.
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
By Tijmen ·
10 december 2021

Kerstdiner zoals vanouds, maar dan met meer groen

sexy kleding
By Moniek ·
6 december 2021

Waarom je een koukleum bent

Het zijn barre tijden. Althans voor de koukleumen onder ons. Heb jij de verwarming ook altijd op standje ‘bejaardentemperatuur’ staan in de winter? Pak jij je driedubbel in voordat je het huis verlaat? Je bent enige niet.
niet alles draait om geld
By Moniek ·
1 december 2021

Sparen moeilijk? Tips waarmee het jou ook lukt!

Los van allerlei aantrekkelijke ‘koopjes’ heb je soms ook onverwachte kosten. Maar met deze tips gaat het je volgende maand vast lukken!