fabels feiten wijn

Borrelen: fabels en feiten over wijn

Een zomers zonnetje, een lekker terrasje en goed gezelschap zijn de beste ingrediënten voor een gezellige borrel. Zit jij ook weer boordevol borrelplannen? Dan is het wel zo handig als je weet wat er nu wel en niet waar is over dat rode of witte wijntje.

Daarom 11 fabels en feiten over wijn

1. In de zon word je sneller dronken

Feit: Als de temperatuur stijgt en de zon schijnt, krijg je sneller dorst. Je drinkt dan vaak niet alleen sneller, maar ook meer. Tevens neemt de bloedtoevoer toe waardoor alcohol sneller in je bloed en hersenen terechtkomt en je het effect van dat glas wijn sneller voelt.

2.  Elke dag wijn drinken is schadelijk voor de gezondheid

Feit: “Het is schadelijk voor de gezondheid om iedere dag te drinken”, zegt Marjan Heuving van het Trimbosinstituut. “Mannen zouden maximaal veertien glazen per week moeten drinken en vrouwen slechts zeven. Meer drank kan leiden tot ernstige ziekten als borstkanker en een verhoogde kans op hartinfarcten en beroertes.”

3.  Rode wijn is gezonder dan witte wijn

Fabel: Regelmatig drinken heeft voor veel mensen gezondheidsvoordelen. Zo verkleint het de kans op een hartaanval, kan het een depressie voorkomen en zorgt het voor een stralend gebit. Het maakt daarbij echter niet uit of je rode of witte wijn drinkt. Het gezondheidseffect hangt namelijk samen met de hoeveelheid alcohol en die is bij rode en witte wijn (en bij de andere dranken) nagenoeg hetzelfde.

4.  Iedere keer een beetje wijn drinken is beter dan in een keer heel veel

Feit: Bij het drinken van wijn is regelmaat van groot belang. De hele week niets drinken om vervolgens in het weekend zeer veel én gulzig te drinken, is slecht voor je gezondheid. Zo vergroot het de kans op een herseninfarct, nierfalen en stijging van de bloeddruk.

5.  Sterke drank is schadelijker voor de gezondheid dan wijn

Fabel: te veel drinken is schadelijk voor de gezondheid. Het type drank maakt daarbij niets uit.

6.  Wijn na bier geeft plezier, bier na wijn geeft venijn

Fabel: het maakt helemaal niets uit of je eerst bier of wijn drinkt. Of je klachten krijgt, hangt af van hoeveel alcohol je drinkt én hoe snel. Deze leus stamt uit de Middeleeuwen en is niets meer dan een volkswijsheid.

7.  Hoogopgeleide vrouwen drinken meer

Feit: Hoogopgeleide vrouwen beginnen vaak al vroeg met drinken. Ze hebben een goedbetaalde baan met veel verantwoordelijkheid. Dat veroorzaakt stress en daardoor drinken ze vaak erg veel. Dit blijkt uit de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

8.  Vrouwen kunnen minder goed tegen alcohol dan mannen

Feit: vrouwen hebben over het algemeen meer vet dan mannen van hetzelfde gewicht. Aangezien alcohol zich in het lichaam verspreidt via de vetvrije massa hebben vrouwen sneller een hogere alcoholconcentratie in het bloed dan mannen.

9.  Dure wijn is lekkerder dan goedkope

Fabel: “Een wijn van vijftig euro hoeft écht niet lekkerder te zijn dan een wijn van maar vijf euro”, vertelt wijnkenner Harold Hamersma. “Een wijn die lang gerijpt is, kan ook erg tegenvallen.”

10.  Van kwalitatief minder goede wijn krijg je sneller hoofdpijn

Fabel: “Hoofdpijn krijg je als je te veel wijn drinkt”, vertelt wijnkenner Hamersma. “Of je nu peperdure wijn hebt van goede kwaliteit of een goedkope variant maakt dan echt niet uit. Wél kun je allergisch zijn voor bepaalde stoffen die hoofdpijn kunnen veroorzaken”

11.  Een kurk is beter dan een draaidop

Fabel: De kurk wordt steeds vaker vervangen door een draaidop en dat is natuurlijk niet voor niets. De kurk, die vaak is gemaakt van hout, is namelijk gevoelig voor bacteriën die vervolgens in de wijn terecht kunnen komen. Hij tast dan niet alleen de geur, maar ook de smaak aan.

Zin in een leuke borrel met gezellige singles, neem een kijkje op de agenda!

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

uit eten met kerst
By Moniek ·
24 augustus 2022

Beschermd: 60 date tips voor ieder seizoen

Zijn jullie een beetje inspiratieloos geworden op datinggebied of wil je iets ondernemen met je nieuwe vlam? Vind hier 60 date ideeën voor alle seizoenen!
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.