Blootonderzoek: dol op ons naakte lichaam

We worden met z’n allen steeds dikker, dat is een feit, maar we voelen ons steeds minder dik. Dat blijkt uit het derde Nationaal Blootonderzoek van het tijdschrift gezondNU. We zitten steeds lekkerder in ons dikke vel.

GezondNU onderzoekt al enkele jaren het blote zelfbeeld van de Nederlander. In 2006 voelde 41

procent van de vrouwen zich dik op het strand of in het zwembad. Vijf jaar later vindt nog maar 35 procent zich dik. Het percentage dat zich lekker voelt in badpak of bikini steeg met meer dan tien procent naar vijfentwintig procent. Van de Nederlandse mannen vindt 18 procent zich dik en voelt 46 procent zich lekker in de zwembroek.

De cijfers staan in schril contrast met de werkelijkheid. Bijna de helft van alle volwassen Nederlanders is te zwaar (mannen 53 procent, vrouwen 42 procent). Volgens gezondNU is het Rubens-ideaal van dik en mollig weer helemaal terug.

Grote gezondheidsschade

Hoe we over ons lichaam denken en voelen, zegt weinig over het werkelijke aantal kilo’s. Veel mensen hebben geen realistisch zelfbeeld. Hoogopgeleide vrouwen vinden zichzelf vaak te dik, terwijl ze dat niet zijn. Laagopgeleide mannen klagen zelden over hun gewicht, maar zijn vaak wel te zwaar. Overgewicht wordt in verband gebracht met grote gezondheidsschade. Het aantal mensen met diabetes, hartinfarcten, beroertes en artrose zal toenemen. En mensen zullen inboeten op kwaliteit van leven.

 

Trots op borsten

Gevraagd waar vrouwen het meest trots op zijn, antwoordt 34 procent met “mijn borsten”. Bijna de helft van alle vrouwen onder de dertig is trots op haar borsten. Bij zestigplussers is dit percentage gezakt naar 26 procent. Op de tweede en derde plek volgen met gepaste afstand benen (17%) en billen (11%). In het onderzoek van gezondNU werd aan vrouwen ook gevraagd waar ze zich voor schamen. De buik scoort met 47 procent in alle leeftijdsklassen het hoogst. Eén op de drie vijftigplussers geeft aan zich nergens voor te schamen.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Tijmen ·
25 mei 2022

De 5 nieuwste trends voor in de slaapkamer

By Linda ·
20 mei 2022

Discreet een seksspeeltje kopen

18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
By Tijmen ·
13 mei 2022

Mei is Masturbatiemaand: LELO zet de clitoris in het zonnetje

By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

lezen in bed
By Tijmen ·
19 januari 2022

Wat is een twinbed?