Biseksueel blijft in de kast op Coming Out Dag

Ook al is het vandaag voor de zesde maal Coming Out Dag, bijna een derde van de biseksuelen komt daar niet voor uit. Zo’n zestig procent van diezelfde groep zwijgt op het werk over zijn of haar seksuele geaardheid. Dit zegt het COC.

Een mogelijke verklaring voor deze cijfers is dat biseksuelen meer dan homoseksuelen en lesbiennes  te maken hebben met een gebrek aan acceptatie en vooroordelen, zo denkt de COC voorzitter Tanja Ineke. Biseksuelen krijgen vaak opmerkingen als ‘Je bent zeker homo maar durft dat niet te zeggen’ of ‘Je kunt gewoon niet kiezen’ of ‘je bent oversekst’. Biseksuelen moeten vaak uitleggen dat ze écht biseksueel zijn. Dat ze op zowel mannen als vrouwen vallen en niet lesbisch, homo of hetero zijn.

Geen biseksuele rolmodellen

Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau is één op de tien Nederlanders biseksueel, dit zijn ongeveer 1,7 miljoen mensen. In tegenstelling tot homoseksuelen en lesbiennes zijn er bij biseksuelen weinig rolmodellen en dat kan voor mensen een extra belemmering zijn om uit de kast te komen.

Posters

Vandaag verspreidt het COC honderdduizenden posters, onder meer via de krant Metro en de COC’s in Nederland.  Ineke : ‘We hopen dat we hier een groot publiek mee kunnen bereiken en dat mensen zich voortaan eens achter de oren krabben en wat langer nadenken voordat ze opmerkingen naar collega’s maken’. Het is de bedoeling dat de posters op zichtbare plekken zoals thuis en op het werk komen te hangen.

Coming Out Dag is een idee dat in 2009, op initiatief van minister Ronald Plasterk, werd overgenomen uit de Verenigde Staten. Vorige thema’s waren ‘acceptatie van homoseksuelen in de sport’ en ‘mannelijke vrouwen en vrouwelijke mannen’.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.
trouwen
By Francien ·
22 oktober 2021

De toekomst van het huwelijk

Het huwelijk is een verband dat al duizenden jaren wordt aangegaan. Het zal niet verdwijnen, maar wel een andere invulling krijgen.