nieuwe mensen ontmoeten

Binnen halve seconde vormen we eerste indruk

“Hallo”, meer hebben we eigenlijk niet nodig om te beslissen of we iemand betrouwbaar of al dan niet dominant vinden. Psychologen aan de universiteit van Glasgow en Princeton ontdekten bovendien dat we de persoon in kwestie niet eens hoeven te zien om ons oordeel op amper aan halve seconde te vellen.

Goede eerste indruk

Je hebt dus met andere woorden maar bitterweinig tijd om een goede eerste indruk te maken, zelfs aan de telefoon. Tijdens de studie kregen de deelnemers opnames te horen van uiteenlopende stemmen die het woordje “Hallo” zeiden. Ze krijgen de opdracht om op basis daarvan punten te geven op 10 verschillende karaktertrekjes, waaronder betrouwbaarheid, dominantie, aantrekkelijkheid en een warme persoonlijkheid.

Eerste indruk

Opvallend genoeg bleken de resultaten van de verschillende proefpersonen zeer gelijkend te zijn per stem. Het oordeel werd bovendien telkens geveld binnen de 300 à 500 milliseconden. De klank van je stem schept dus onmiddellijk een indruk. De belangrijkste eigenschappen bleken betrouwbaarheid en dominantie te zijn, “twee eigenschappen die in de evolutie van de mens trouwens altijd fundamenteel zijn geweest voor het overleven”, stellen de onderzoekers.

Stemgeluid

Het achterliggende doel van de studie is de optimalisatie van onder meer hoorboeken met educatieve doeleinden en stemgestuurde systemen. Verder is het voor psychologen uiteraard ook fascinerend om meer te weten te komen over hoe we automatisch wildvreemden beoordelen puur op basis van hun stemgeluid. Denk maar aan treinconducteurs door de intercom, helpdeskmedewerkers en bellers in callcenters.

Bron: HLN

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

daten december coach
By Moniek ·
24 november 2021

Werkloze single krijgt kansen op de datingmarkt

Maar liefst 81 procent van de singles geeft een leuke date de kans om te laten zien dat hij of zij geschikt relatiemateriaal is. Ook al zit diegene op dat moment zonder werk. Dit blijkt uit onderzoek van online magazine Singlessite.nl dat 755 single mannen en vrouwen vroeg naar de aantrekkingskracht van de werkloze single.
sinterklaasavond alleenstaande ouder
By Tijmen ·
8 november 2021

Tips voor een heerlijk avondje Sinterklaas

Sint zat te denken wat hij dit jaar moest schenken... Wij helpen je op weg met de leukste cadeautips en, niet onbelangrijk, het perfecte Sinterklaasgedicht!
By Tijmen ·
29 oktober 2021

Single zijn is je kracht

hutspot
By Margret ·
28 oktober 2021

Singlesrecept: originele Leidse hutspot voor Leidse singles

Met het oog op Leidens Ontzet op 3 oktober een zeer bijpassend recept, min of meer afgestemd op singles. Origineel recept was berekend op groot gezin van 4 eeuwen terug.
snacken na stappen
By Moniek ·
27 oktober 2021

Snack attack? Dit zegt het over jouw karakter

Wist je dat jouw eetpatronen iets zeggen over jouw persoonlijkheid en karakter? Nou, wij ook niet maar misschien dat je na het lezen van deze voorbeelden jezelf er ook helemaal in herkent!
By Moniek ·
26 oktober 2021

Geweldige vintage woonschatten vind je hier

Dol op tweedehands, vintage en design speuren op rommelmarkten? wist je dat je ook in de winter prima op zoek kan naar nieuwe woonschatten voor een prikkie?