nieuwe mensen ontmoeten

Binnen halve seconde vormen we eerste indruk

“Hallo”, meer hebben we eigenlijk niet nodig om te beslissen of we iemand betrouwbaar of al dan niet dominant vinden. Psychologen aan de universiteit van Glasgow en Princeton ontdekten bovendien dat we de persoon in kwestie niet eens hoeven te zien om ons oordeel op amper aan halve seconde te vellen.

Goede eerste indruk

Je hebt dus met andere woorden maar bitterweinig tijd om een goede eerste indruk te maken, zelfs aan de telefoon. Tijdens de studie kregen de deelnemers opnames te horen van uiteenlopende stemmen die het woordje “Hallo” zeiden. Ze krijgen de opdracht om op basis daarvan punten te geven op 10 verschillende karaktertrekjes, waaronder betrouwbaarheid, dominantie, aantrekkelijkheid en een warme persoonlijkheid.

Eerste indruk

Opvallend genoeg bleken de resultaten van de verschillende proefpersonen zeer gelijkend te zijn per stem. Het oordeel werd bovendien telkens geveld binnen de 300 à 500 milliseconden. De klank van je stem schept dus onmiddellijk een indruk. De belangrijkste eigenschappen bleken betrouwbaarheid en dominantie te zijn, “twee eigenschappen die in de evolutie van de mens trouwens altijd fundamenteel zijn geweest voor het overleven”, stellen de onderzoekers.

Stemgeluid

Het achterliggende doel van de studie is de optimalisatie van onder meer hoorboeken met educatieve doeleinden en stemgestuurde systemen. Verder is het voor psychologen uiteraard ook fascinerend om meer te weten te komen over hoe we automatisch wildvreemden beoordelen puur op basis van hun stemgeluid. Denk maar aan treinconducteurs door de intercom, helpdeskmedewerkers en bellers in callcenters.

Bron: HLN

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.
huis inrichten single
By Moniek ·
18 december 2021

6x tips voor het inrichten van jouw huis, speciaal voor singles!

Kijk jij op tegen het inrichten van je huis als single? Of vind je dit juist een super leuk project? Maak het decoreren leuker, makkelijker en gezelliger!
some like it hot
By Francien ·
17 december 2021

Some like it hot

Testosteron verhogen door het eten van pittige chilisaus? Je eet waarschijnlijk al heter omdat je meer pit hebt van jezelf.