verliefd
19 March 2019

Binnen drie minuten ziet deze psycholoog of je relatie een lang leven beschoren is

Als je in tijdens een etentje met je kersverse liefde in een restaurant toevallig naast John Gottman komt te zitten, berg je dan maar. Deze psycholoog kan namelijk al voor de menukaart is gearriveerd beoordelen of je relatie een lang leven beschoren is.

Onderzoek

Volgens een onderzoek dat 6 jaar lang heeft geduurd, kun je binnen de eerste 3 minuten van een onenigheid tussen een stel zien of dat stel het nog lang leuk zal hebben met elkaar. In het onderzoek moesten de stellen 15 minuten met elkaar praten over iets waarover ze het niet met elkaar eens zijn. Als er binnen de eerste 3 minuten ook maar het kleinste teken van minachting verschijnt, is de relatie volgens Gottman vrijwel zeker gedoemd. Het onderzoek onderschrijft dat dat in 83 procent van de gevallen klopt.

Minachting

De psycholoog onderscheidt 4 soorten negativiteit die funest zijn voor een relatie. Dat zijn: kritiek, minachting, je verdedigend opstellen en dichtklappen. “De grootste les die we kunnen trekken uit dit onderzoek is dat hoe stellen de eerste minuten van een discussie beginnen – hoe jij een probleem presenteert en hoe je partner reageert – cruciaal is.” De stellen die een slecht begin kunnen vermijden en een discussie niet negatief beginnen, hebben volgens hem veel meer kans lang en gelukkig samen te zijn.

Lichaamstaal

Hij onderscheidt nog 6 indicatoren voor een op handen zijnde scheiding binnen een onenigheid: een slecht begin dus, maar ook je partner overspoelen met negativiteit, lichaamstaal, een slecht geheugen en mislukte verzoeningspogingen. Relatie-expert Esther Perel onderschrijft ook dat de grootste dealbreaker van een relatie minachting is.

Betuttelen

Een partner betuttelen, behandelen als een kind of denigrerend toespreken zijn volgens Perel tekenen dat een relatie klaar is. “Het betekent dat je wel móet vertrekken om jezelf te beschermen.” Minachting is volgens haar iets wat je na een discussie bijna niet recht kunt trekken.

Bron: Libelle

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Je gedachten loslaten lukt je met deze 6 tips

Velen van ons zijn gefrustreerd, boos en twijfelen aan de zin...

Temple of Love, het eerste virtuele pleasure festival van Nederland

Op zaterdagavond 1 mei wordt het eerste virtuele pleasure festival van...

Een op vijf Nederlanders ruziet vaker met partner door coronacrisis

Maar liefst negentien procent van de Nederlanders maakte het afgelopen jaar...

Je balans vinden? 5 praktische tips!

Wanneer het leven net iets anders gaat en routines uit elkaar...

7 manieren waarop lezen je relatie verbetert

Dacht je dat lezen gewoon leuk was? Het kan ook goed...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

50+ uitgaan gids

Het leven begint bij vijftig zeggen...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

advertentie