Als de liefde eenvoudig was, dan zouden er geen talloze datingapps bestaan en zouden alle scheidingsadvocaten zonder werk zitten. De zoektocht naar de ware liefde lijkt in digitale tijden juist moeilijker dan ooit. Een relatietip van psychologen: ontdek welke hechtingstijlen jij al kind hebt ontwikkeld want dit maakt of je op latere leeftijd een (milde) vorm van bindings- of juist verlatingsangst hebt.
Hechtingspatroon
Hoewel je een hechtingspatroon al op erg jonge leeftijd ontwikkelt, is er ook goed nieuws. Je kan namelijk veranderen. Als je hart een keer gebroken is dan stap je niet zo makkelijk opnieuw halsoverkop in een relatie. Toch gaan de meesten er uiteindelijk wel opnieuw voor, omdat de angst om alleen te zijn toch net een tikje groter is.
Angsten
Onze relatieproblemen zijn vaak een gevolg van deze twee bovenstaande angsten. Het moeilijke hieraan? Deze angsten sluimeren vaak in ons onderbewustzijn, het is dus erg moeilijk aan te geven wat nu aan de basis van je liefdesproblemen ligt. Deze sluimerende angsten kunnen na verloop van tijd erg zwaar wegen. Om je angst in een relatie te begrijpen is het belangrijk te ontdekken hoe de hechting met je ouders in je vroege jeugd is verlopen, legt de Amerikaanse klinisch psychologe Lisa Firestone uit.
Gedrag in relaties
De hechtingsstijl op jonge leeftijd is namelijk een doorslaggevende factor over hoe je je gaat gedragen in latere relaties. De interactie met je ouders ga je namelijk als een soort van model gebruiken voor je verwachtingen in toekomstige relaties. Dit is omdat je leert hoe relaties werken van je ouders, je ontwikkelt zo ook verwachtingen van hoe mensen zich zullen gedragen. Bijvoorbeeld als je ouders je emotionele behoeften niet vervulden, dan zul je in je latere leven moeite met vertrouwen hebben.
Zo ontstaat bindingsangst
Als je ouders bijvoorbeeld je emotionele behoeften niet of onvoldoende vervulden, dan zul je in je latere leven moeite met vertrouwen hebben. Dit maakt dat je niet afhankelijk wil zijn van anderen en dat je je veilig voelt wanneer iemand van jou afhankelijk is. Als een kind zich emotioneel verwaarloosd voelde door zijn of haar ouders, dan zal die persoon later intimiteit vermijden omdat ze deze strategie leerden van hun ouders tijdens de jonge jaren. Ze groeien in een relatie vaak op tot onverschillige mensen en menen dat anderen vaak te aanhankelijk zijn. Anderen hebben ze niet nodig en ze zijn ervan overtuigd dat ze het alleen wel redden. Echte intimiteit vermijden mensen met bindingsangst, vaak leven ze samen maar toch apart met hun partner. Zo iemand is vaak onverschillig voor de behoeften van zijn of haar partner en die van zichzelf. Toch worden ze angstig wanneer hun geliefde besluit de biezen te pakken.
Zo ontstaat verlatingsangst
Dan heb je nog een ander type: de personen met verlatingsangst. Hier liggen vaak bemoeizuchtige ouders aan de basis, zij geven geen liefde, maar vertoonden een soort van emotionele honger. De ouder zoekt zelf troost bij het kind in plaats de baby te troosten, wat kinderen angstig kan maken. Het resultaat is dat je later erg onzeker wordt en veel behoefte aan bevestiging nodig hebt, je wordt erg bezitterig in je relatie.
Liefde kan je leren
Hoewel je een hechtingspatroon al op erg jonge leeftijd ontwikkelt, is er ook goed nieuws. Je kan namelijk veranderen. Je bewust worden van angsten in de liefde is een eerste stap. Wat die ook mogen zijn, het is erg belangrijk dat je hier eerlijk over leert zijn. Tegenover jezelf, maar ook tegenover je partner. Als je begint te begrijpen waarom je je zo voelt en gedraagt in een relatie en je erkent wat je zoveel angst inboezemt, dan kun je je gedrag stap voor stap veranderen en de liefde anders benaderen.
Boek HARD
Wil je meer lezen over hechtingsstijlen en de invloed ervan op je liefdesleven? Actrice en psychologe Leen Dendievel gaat in haar boek HARD er dieper op in, ze behandelt ook het taboe dat nog steeds hangt rond liefdesverdriet hangt.
Bron: Nina