gras groener
28 January 2017

Bindingsangst of verlatingsangst: dit kan je helpen

Als de liefde eenvoudig was, dan zouden er geen talloze datingapps bestaan en zouden alle scheidingsadvocaten zonder werk zitten. De zoektocht naar de ware liefde lijkt in digitale tijden juist moeilijker dan ooit. Een relatietip van psychologen: ontdek welke hechtingstijlen jij al kind hebt ontwikkeld want dit maakt of je op latere leeftijd een (milde) vorm van bindings- of juist verlatingsangst hebt.

Hechtingspatroon

Hoewel je een hechtingspatroon al op erg jonge leeftijd ontwikkelt, is er ook goed nieuws. Je kan namelijk veranderen. Als je hart een keer gebroken is dan stap je niet zo makkelijk opnieuw halsoverkop in een relatie. Toch gaan de meesten er uiteindelijk wel opnieuw voor, omdat de angst om alleen te zijn toch net een tikje groter is.

Angsten

Onze relatieproblemen zijn vaak een gevolg van deze twee bovenstaande angsten. Het moeilijke hieraan? Deze angsten sluimeren vaak in ons onderbewustzijn, het is dus erg moeilijk aan te geven wat nu aan de basis van je liefdesproblemen ligt. Deze sluimerende angsten kunnen na verloop van tijd erg zwaar wegen. Om je angst in een relatie te begrijpen is het belangrijk te ontdekken hoe de hechting met je ouders in je vroege jeugd is verlopen, legt de Amerikaanse klinisch psychologe Lisa Firestone uit.

Gedrag in relaties

De hechtingsstijl op jonge leeftijd is namelijk een doorslaggevende factor over hoe je je gaat gedragen in latere relaties. De interactie met je ouders ga je namelijk als een soort van model gebruiken voor je verwachtingen in toekomstige relaties. Dit is omdat je leert hoe relaties werken van je ouders, je ontwikkelt zo ook verwachtingen van hoe mensen zich zullen gedragen. Bijvoorbeeld als je ouders je emotionele behoeften niet vervulden, dan zul je in je latere leven moeite met vertrouwen hebben.

Zo ontstaat bindingsangst

Als je ouders bijvoorbeeld je emotionele behoeften niet of onvoldoende vervulden, dan zul je in je latere leven moeite met vertrouwen hebben. Dit maakt dat je niet afhankelijk wil zijn van anderen en dat je je veilig voelt wanneer iemand van jou afhankelijk is. Als een kind zich emotioneel verwaarloosd voelde door zijn of haar ouders, dan zal die persoon later intimiteit vermijden omdat ze deze strategie leerden van hun ouders tijdens de jonge jaren. Ze groeien in een relatie vaak op tot onverschillige mensen en menen dat anderen vaak te aanhankelijk zijn. Anderen hebben ze niet nodig en ze zijn ervan overtuigd dat ze het alleen wel redden. Echte intimiteit vermijden mensen met bindingsangst, vaak leven ze samen maar toch apart met hun partner. Zo iemand is vaak onverschillig voor de behoeften van zijn of haar partner en die van zichzelf. Toch worden ze angstig wanneer hun geliefde besluit de biezen te pakken.

Zo ontstaat verlatingsangst

Dan heb je nog een ander type: de personen met verlatingsangst. Hier liggen vaak bemoeizuchtige ouders aan de basis, zij geven geen liefde, maar vertoonden een soort van emotionele honger. De ouder zoekt zelf troost bij het kind in plaats de baby te troosten, wat kinderen angstig kan maken. Het resultaat is dat je later erg onzeker wordt en veel behoefte aan bevestiging nodig hebt, je wordt erg bezitterig in je relatie.

Liefde kan je leren

Hoewel je een hechtingspatroon al op erg jonge leeftijd ontwikkelt, is er ook goed nieuws. Je kan namelijk veranderen. Je bewust worden van angsten in de liefde is een eerste stap. Wat die ook mogen zijn, het is erg belangrijk dat je hier eerlijk over leert zijn. Tegenover jezelf, maar ook tegenover je partner. Als je begint te begrijpen waarom je je zo voelt en gedraagt in een relatie en je erkent wat je zoveel angst inboezemt, dan kun je je gedrag stap voor stap veranderen en de liefde anders benaderen.

Boek HARD

Wil je meer lezen over hechtingsstijlen en de invloed ervan op je liefdesleven? Actrice en psychologe Leen Dendievel gaat in haar boek HARD er dieper op in, ze behandelt ook het taboe dat nog steeds hangt rond liefdesverdriet hangt.

Bron: Nina

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

2 op de 3 singles durft zich niet te binden

In de huidige, rap voortrazende wereld gaat alles snel. Van het...

Leer de oplossing hoe je echt verbinding maakt en je je angst vermindert

Deze workshop is voor iedereen die goed werkende oplossingen zoekt voor...

Onder werktijd naar de WC: een op de vijf doet het liever niet

Maar liefst zeventien procent van de werkende Nederlanders maakt onder werktijd...

Sta je al langer dan een jaar op een datingsite: dan gaat er iets fout

Carla was jarenlang single, terwijl vriendinnen allemaal een relatie kregen wist...

In drie stappen naar nieuwe vrienden

Wil jij ook graag nieuwe vrienden maken? Laat je inspireren door...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een ├ęchte relatie, dan...

50+ uitgaan gids

Het leven begint bij vijftig zeggen...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

advertentie