knap en single

Bindingsangst bij mannen: wat doe je eraan?

Na een heerlijke datingfase denk je hebbes! Met deze leuke man wil ik wel huisje, boompje, beestje en je stuurt aan op een duurzame toekomst samen. Maar dan trekt hij zich terug, neemt steeds meer afstand en sputtert bij ieder dingetje dat maar neigt naar een vaste relatie. Misschien is hij heel duidelijk, of via smoesjes maar het is duidelijk: gevalletje bindingsangst. Wat moet je ermee en hoe reken je ermee af?

Schrikbeeld van iedereen met een relatiewens

Jij wilt de serieuze kant op, hij niet (echt). Hij zegt ofwel ronduit dat hij bindingsangst heeft, of hij geeft (on)duidelijke signalen af. Wat het ingewikkelde aan bindingsangst is de vraag wat je er mee aan moet. Is het een oprecht probleem waar je samen aan kunt werken, of een gemakkelijke smoes waarmee hij zich vrijmaakt van elke claim? Die laaste mogelijkheid is niet denkbeeldig. Het is nu eenmaal makkelijker om te schermen met bindingsangst dan eerlijk te zeggen ‘ik twijfel of ik jou echt wil’. Bindingsangst kan dus een smoes zijn. Dat neemt niet weg dat het probleem echt bestaat.

Wat is bindingsangst

Strikt genomen is bindingsangst een psychische stoornis, meestal vanuit een pijnlijk verleden. Je ouders gaven je bijvoorbeeld geen liefde of kans je te hechten, of je hebt liefde op een manier leren kennen als iets dat vooral wantrouwen of pijn betekent. Bewust of onbewust probeer je vervolgens nieuwe pijn te vermijden. Met als extreem gevolg dat je geen enkele diepe band in je leven toelaat. Zoals gezegd: zo bekeken valt het onder de psychische stoornissen, met als gemeenschappelijk kenmerk ‘komt niet veel voor’. Aan de andere kant is bindingsangst een beetje een modewoord geworden. Een verzamelnaam voor allerlei kinken in de relatie-kabel, waar angsten en onzekerheden achter zitten.

Kink in de relatie-kabel

Het ideaal van de traditionele relatie ligt onder vuur: van andere mislukte relaties eromheen en ontrouw, maar ook omdat single blijven steeds meer als veilige optie wordt gezien. We leven namelijk ook nog eens in tijden van een duizelingwekkende hoeveelheid keuzes op relatiegebied. Een goede keuze maken in de liefde is knap ingewikkeld geworden. Hij moet van alles zijn: je vurige seksbeest, je romantische aanbidder en begripvolste vriend. Dat geldt andersom net zo goed. Daar komt bij dat de tv, bladen en omgeving ons bijna opdringen dat we aan onszelf verplicht zijn de allerbeste keuze te maken. En wel omdat we het superleven ‘uit de reclame’ verdienen. En ook die druk werkt me aan wat de verzamelnaam bindingsangst krijgt.

Wat doe je eraan?

Geluk bij een ongeluk is dat bindingsangst weliswaar een moeilijk onderwerp is maar ook een met duidelijke richtlijnen. Je hoeft zijn bindingsangst niet als een willoos slachtoffer te ondergaan. Zeker als bindingsangst een smoes is, presenteert hij het misschien als een natuurverschijnsel. Maar zo werkt het niet bij bindingsangst. Je kunt er overheen proberen te komen. Accepteer dus nooit ‘het is nu eenmaal zo’.

Je mag hem vragen aan die angst te werken, en transparant te zijn over de fase waarin hij zit. Hij moet beseffen dat hij je niet aan een lijntje kan houden. Hoe echt om te gaan met bindingsangst? Respect yourself! Onthoud: je bent liefde waard. Zorg ook dat het gelijkwaardig blijft. Neemt hij vrijheid, neem die ook. Dwing jezelf buiten hem ook met vriendinnen of collega’s plezier te maken. Geeft alleen zekerheden die hij ook geeft, want voor wat hoort wat. En ja, in sommige gevallen is dat het eind van de relatie. Maar dan is dat misschien wel het beste.

Verborgen bindingsangst, ik?

Er zijn van die gedachten die erop wijzen dat je zelf diep in je hart een beetje bindingsangstig bent. Zoals…

– Goh, wat toevallig. Dit is al mijn elfde vriend die ook niet wil trouwen/samenwonen/kinderen krijgen.
– Is dit echt de ware, of heb ik niet goed genoeg gezocht? En als hij echt de ware is, waarom lijkt hij dan niet wat meer op Jude Law, zoals oorspronkelijk het plan was?
– Wil ik De Man, of wil ik De Vrijheid? Is al dat gemuts wel zo leuk? – Als hij mij zo ontzettend graag wil, is hij dan zelf eigenlijk wel begerenswaardig?

Afrekenen met bindingsangst (de jouwe of de zijne)

– Praat. Binding is geen kwestie van magie, maar van goed overleg. Het klinkt koeltjes, maar door het verloop van je relatie te bespreken, voorkom je misverstanden en druk.
– Het is geen schande ronduit maar oprecht de tijd te vragen om naar een relatie toe te groeien.
– Als bindingsangst heel diep zit kan een psycholoog uitkomst bieden. Maar de meeste mensen komen er zelf uit. Wie valse overtuigingen, weggestopte pijn etc. eenmaal boven water heeft en onder ogen ziet, kan eraan werken.
– Val geen van beiden in de valkuil van perfectionisme. Twijfelen over een eventuele betere keuze saboteert je relatie. Liefde is in het diepe springen en je oprecht proberen te binden.

Bron: Singlessite

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.