bijstandmoeders

Bijstandsmoeders willen niet werken

Ongeveer 2000 euro. Dat is wat een bijstandsmoeder met twee puberende kinderen elke maand over houdt volgens ondernemer Annemarie van Gaal. Ze schreef hierover een column voor het  Financieel Dagblad. Annemarie beweert niet dat het leven van een bijstandsmoeder een heuse vetpot is maar met dit bedrag valt de noodzaak om te zoeken naar een betaalde baan wel weg.

Niet willen werken

Annemarie legt uit dat veel moeders in de bijstand geen drang voelen om te gaan werken omdat ze het financieel eigenlijk gewoon te goed hebben. Sinds het begin van het jaar probeert ze een aantal bijstandsmoeders te begeleiden naar een andere toekomst met werk. Van de 20 bijstandsmoeders die ze benaderde haakten er 19 af omdat ze het naar eigen zeggen ‘best wel goed hadden zo’. Slechts 1 moeder wilde wel aan een baan geholpen worden. Eentje. En die zat toevallig niet in de schuldsanering en had op financieel vlak dus weinig te verliezen.

Financieel overzicht

Van Gaal licht de financiële situatie van een bijstandsmoeder met twee pubers toe met een rekenvoorbeeld.

Dit is wat ze maandelijks ontvangt:

  • €1083 uitkering
  • €297 huurtoeslag
  • €72 zorgtoeslag
  • €148 kindgebonden budget
  • €79 alleenstaande ouderkorting
  • €60 bijzonder kinderbijstand
  • €168 kindertoeslag

Opgeteld is dat €1907. Door kwijtschelding van gemeentelijke heffingen zoals afvalstoffenheffing komt zij netto per maand uit op iets meer dan €2000.

Wat vind jij ervan? Is 2000 euro een vetpot voor een bijstandsmoeder met twee puberende kinderen zonder ervoor te werken of vind je dit een redelijk bedrag?

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!