dating

Bijna 1,5 miljoen singles daten via internet

Online daten taboe? Dankzij Tinder en andere datingapps is dat voorgoed verleden tijd. Ook jongeren durven volop te daten via internet. Het aantal actieve datende singles in Nederland is daardoor de afgelopen drie jaar met bijna 400.000 gegroeid zo blijkt uit onderzoek van TNS.

23 miljoen dates

Al 1,4 miljoen Nederlanders daten regelmatig, in 2013 waren dat er  ‘slechts’ een miljoen. Vorig jaar spraken zij liefst 23 miljoen keer met romantische bedoelingen af, in restaurants, cafés, de kroeg of gewoon thuis. Per date spendeerden zij 33,30 euro, aldus TNS dat voor het onderzoek duizend Nederlandse singles peilde.

Internetdating niet langer sneu

De groei komt voor een groot deel doordat jongeren internetdaten niet sneu meer vinden. ,,Door mobiele apps als Tinder is het taboe dat er lange tijd op online daten was helemaal weg,” zegt Emiel Spies van datingsite Lexa, opdrachtgever van het  TNS-onderzoek. ,,Studenten en jongeren gebruiken hun smartphone massaal om in contact te komen met leuke mannen of vrouwen.”

Swipen

Datingbedrijven gaan mee in de trend naar mobiel. ,,Alles wat vroeger op de site kon, kan tegenwoordig ook met de app.” De concurrentie is bovendien hevig, jongeren zijn wispelturig. ,,Vaak zitten mensen tegelijk op Tinder, Lexa, Pepper of een ander platform. Ze checken toch waar de meest leuke dates te vinden zijn.”

Mobiel daten

Zelf startte Lexa al jaren terug met een mobiele app, maar volgens Spies is dat niet genoeg. ,,We zien dat jongeren de ene keer profielen willen swipen in de bus, de andere keer willen ze gericht zoeken. Je moet een zo compleet mogelijk aanbod leveren.” Vandaar dat het Franse bedrijf – sinds 2002 in Nederland actief – ook een datingapp voor Apple’s smartwatch heeft uitgebracht. ,,We willen inspelen op de komst van allerlei nieuwe devices.”

Groei datingmarkt

Door de groei van het aantal liefdes-zoekers bedraagt de economische waarde van het daten in Nederland inmiddels 768 miljoen euro. Dat is 11 procent meer dan een jaar eerder en een kleine verdubbeling ten opzichte van 2013.

En de rek is er nog lang niet uit, stelt Lexa. De datingmarkt zal komende jaren door blijven groeien. Met name bij oudere Nederlanders liggen er kansen. ,,Zij zijn gemiddeld een stuk minder online, maar we zien het smartphone-gebruik stijgen.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gratis uitjes date
By Moniek ·
24 juni 2022

Date suggesties voor zwoele zomerse dagen

Wat te doen als de warmte omslaat in een hittegolf? Daarom hier wat uitjes die je, ook in de bloedhitte, kunt ondernemen met je date.
kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.
By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam