vrouwen weetjes

Bij het groenere gras wonen de slimste mensen

De slimste mens. Knap vind ik het dat die slimme kandidaten zoveel weten. Als kijker niet helemaal top voor je eigenwaarde, wel goed tegen eigendunk. Ik zag dit artikel voorbij komen op JobArt, over de woonplaats van die slimste mensen. Daar waar het gras groener is? Een gezegde dat lijkt te kloppen voor mensen met een hoger IQ.

Verband tussen intelligentie en woonplaats

Markus Jokela, een Finse onderzoeker heeft onlangs een verband gevonden tussen intelligentie en de keuze van een woonplaats. Voor zijn studie onderzocht hij vooral de motieven van Amerikaanse migranten. Het viel hem op dat hoogintelligente mensen die op het platteland woonden, sneller richting stad trokken. Maar ook het omgekeerde bleek waar. Stadsbewoners met een hoge intelligentie bleken een voorkeur te koesteren voor het platteland.

City management

Bij bovenstaand onderzoek deelde Jokela de onderzochte locaties in in vier categorieën: platteland, ‘suburban’, stedelijk en ‘central city’.

Vooral ‘central cities’, de grootste of belangrijkste steden in een metropoolregio, zijn populair bij de hoogintelligente jeugd. Niet meer dan normaal vindt Jokela: “Als het over city management gaat, dan denk ik dat alle aandachtspunten voor steden om ‘talent’ aan te trekken van toepassing zijn.” Jongeren vinden in de stad meer werkgelegenheid en vaak ook betere opleidingsmogelijkheden.

Langs de andere kant, merkt hij ook dat veel van deze grootsteden of talenttrekkers hun eigen uitblinkers verliezen aan de rustigere ‘suburbs’ of het platteland. De voornaamste reden hiervoor bleek om een gezin te stichten.

Voor de groep die van de grote stad naar het platteland trok, vond hij niet meteen een algemene verklaring. Hij noemt hen dan ook “een erg speciale groep.” Hij vermoedt dat het hier vaak gaat over vroegere stadsmigranten die terug naar hun ‘country roots’ willen.

Socio-economische en psychologische factor

“De algemene boodschap is dat de selectieve mobiliteit die we hebben opgemerkt en altijd al associeerden met socio-economische status, ook psychologisch onderbouwd wordt door een verschil in intelligentieniveau.”

Uiteraard zijn er ook meer voor de hand liggende redenen, zoals beter betaalde jobs en lagere huur- of woningprijzen, misschien spreekt de mentaliteit of cultuur van een bepaalde regio mensen meer aan.

Kortom: Jokela toont met zijn onderzoek gewoon aan dat er ook rekening moet gehouden worden met een psychologisch intellectueel verband.

IQ

De hoogste IQ-levels waren tot Jokela’s verbazing niet te vinden bij mensen die waren opgegroeid in de grote stadskernen. De hoogste IQ’s werden gemeten bij de mensen die de stap zetten om van het platteland naar de stad te verhuizen. “Hoe langer de migratieafstand naar de stad, des te hoger moet het IQ zijn om deze stap te zetten.”

Zijn slotconclusie is dat intelligente mensen erg mobiel en ongebonden zijn. Ze blijven niet graag hangen.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.
huis inrichten single
By Moniek ·
18 december 2021

6x tips voor het inrichten van jouw huis, speciaal voor singles!

Kijk jij op tegen het inrichten van je huis als single? Of vind je dit juist een super leuk project? Maak het decoreren leuker, makkelijker en gezelliger!