biertje weer duurder

Biertje weer slok duurder

Wanneer je uit bent, ben je uit en dan maakt het je misschien niets uit wat een biertje kost. Gezelligheid moet ook betaald worden. Dat is zo. Maar het is toch handig te weten dat je glaasje bier binnenkort weer een slok duurder wordt. Het is niet de horeca die dit bepaalt maar de bierreuzen.

Scheelt een slok op een biertje

Jupiler, Hertog Jan, Heineken,  Amstel, Grolsch, Brand, Dommelsch: al die grote merken worden vanaf 2018 duurder. Gemiddeld zo’n 3 procent per fust van 50 liter. Ongeveer vier euro per vat voor de kroegbaas, misschien vijf cent of een dubbeltje per vaasje aan de bar. Dat valt volgens kenners moeilijk exact te voorspellen. “Maar dat ze samen de rekening betalen, staat vast.”

Kastelein heeft iets uit te leggen

Volgens de bierreuzen zelf valt het allemaal wel mee. Ze hebben het allemaal over hogere kosten en noodzakelijke investeringen voor een gezonde bedrijfsvoering en spreken van een ‘relatief kleine prijsaanpassing’.  Marktkenner Michael Simon van vakblad Misset Horeca signaleert al tien jaar ‘traditionele verhogingen’. “Commerciële slagkracht, investeringen, duurdere grondstoffen, hogere accijns… we kennen de repeterende argumenten. Maar ondertussen heeft de kastelein achter zijn tap iets lastigs uit te leggen,” meent Michael.

Fluitje van 220 cent

Vooral vaste klanten die iedere dag komen hebben gespreksstof. Op zomaar een avondje uit kijk je nergens naar, maar het is anders als je iedere dag een biertje doet. Betaalde je 6 jaar geleden voor een fluitje van 20 centiliter 2 euro, ondertussen is dit naar 2,20 euro gegaan.

‘Veredeld water’

Volgens een West-Brabantse drankenhandelaar die anoniem wil blijven, prijzen de grote brouwers zich met hun pils meer en meer uit de markt. “Want waar hebben het over? Veredeld water. Is water ook zoveel duurder geworden? Dan snapt toch iedereen waarom speciaalbieren meer en meer in trek raken.”

Biertje weer slok duurder

De vraag blijft of we met zijn allen nu stoppen met (veel) bier drinken? Misschien is het geen gek idee om soms  minder diep in ons glaasje kijken. Maar dat is nu juist niet de oplossing, denk ik dan. Minder afzet of minder omzet, betekent dat het pilsje nog duurder moet worden anders komen de bierreuzen niet aan de broodnodige inkomsten voor de traditionele verhogingen. Proost dan maar. Op het nieuwe jaar alvast.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

uit eten met kerst
By Moniek ·
24 augustus 2022

Beschermd: 60 date tips voor ieder seizoen

Zijn jullie een beetje inspiratieloos geworden op datinggebied of wil je iets ondernemen met je nieuwe vlam? Vind hier 60 date ideeën voor alle seizoenen!
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.