Ben je heel erg gelukkig, dan waan je jezelf in de zevende hemel. Dat is een gezegde. Hopelijk zeg jij dat ook wel eens over jezelf. Ben je momenteel niet helemaal in de zevende hemel, dan kun je er toch komen. Ga naar de bioscoop en bezoek de film De Zevende Hemel. En wie weet kom je heel gelukzalig naar buiten.
De Zevende Hemel
Het is wel even wennen, zegt rescensist van BN DeStem, dat Nederlandse acteurs gaan zingen in een filmdrama. Natuurlijk is het eerder getoond bij ‘t Schaep mer de 5 Pooten, maar een film met een zwaarder onderwerp, namelijk een familie die uiteen dreigt te vallen, daar moeten andere eisen aan gesteld worden. Het wordt dan ook gezien als een gedurfd filmavontuur.
Juiste snaren geraakt
Acteurs waarvan hun zangtalenten bekend waren werden samengebracht met onbekende zangtalenten. Het experiment van Gosschalk lijkt geslaagd. De titel De Zevende Hemel heeft betrekkingop een familierestaurant, gerund door een echtpaar dat niet geen optimale relatie heeft met hun drie kinderen. Een dramatische gebeurtenis moet de harmonie herstellen. Volgens deze recensist werkt deze film op alle fronten en moet iedere generatie zich er in kunnen vinden. De juiste snaren worden geraakt. Maar ga het vooral zelf beleven in De Zevende Hemel.
Liever in de Derde of in de Zevende Hemel?
Als iemand zich zeer gelukkig voelt of in totale verrukking is kun je dit verwoorden door te zeggen dat iemand “in de zevende hemel is”. Deze uitdrukking bestaat al honderden jaren in de Nederlandse taal, maar wat is de zevende hemel eigenlijk, want in de bijbel wordt slechts gesproken over drie hemelen.
Hoe hoger, hoe heerlijker
Deze uitdrukking is ontleend aan de kabbala, een joodse mystieke leer uit de Middeleeuwen, waarin sprake is van zeven hemelen. De zeven hemelen worden voorgesteld als een soort ‘verdiepingen’ in het uitspansel. Hierbij geldt: hoe hoger, hoe heerlijker. De zevende hemel is de verblijfplaats van God en de hoogste engelen. Steeds als er weer een zonde werd begaan door de mensen schoof God een tree omhoog.
Doe mij maar de zevende hemel
In Nederlandse taal hebben ze het over derde hemel, blijkbaar omdat ze moeilijk een beeld konden vormen bij heel het Hiernamaalse. Dit toont aan dat verhalen uit verschillende godsdiensten door de eeuwen heen vaak door elkaar gebruikt werden. Het resultaat hiervan is dat de uitdrukking “in de zevende hemel zijn” een bekende uitdrukking is gebleven. Wij Nederlanders doen onszelf soms echt te kort. Wie wil er nu in de derde hemel zijn als je ook in de zevende kunt komen? Doe mij die laatste maar.
Kijk hier voor nog meer recensies over De Zevende Hemel.