pa en ma

Bewondering voor mijn moeder

“Mama, bedankt voor je moeder zijn.” Dit zijn de woorden die ik daarstraks tegen mijn moeder zei en haar een dikke knuffel gaf. “Jij, ook bedankt voor je goede zorgen,” zei ze terug. Kind zijn veranderd als je zelf moeder wordt. Je wordt doorgaans zorgzamer. Wanneer je eigen ouders op leeftijd komen dan hebben zij wat meer hulp nodig en gaan zij meer bemoederd worden.

Bij springen met zorg

Dat is de fase waar ik nu met mijn moeder en vader in zit. Bij springen met zorg. Vaak zorg buiten de deur, omdat ze daar onzekerder over worden. Naar de neuroloog en geriatrie voor problemen rondom dementie, naar uroloog rondom problemen met plassen, naar de oorspecialist omdat ze nieuwe hoortoestellen nodig hebben. Maar ook naar een kledingzaak omdat ze het gewoon fijn vinden hulp te krijgen in hun keuzes en ook omdat ze dat gezellig vinden. Meer ze wandelen in het bos, omdat ik weet dat ze samen niet zo snel een lange wandeling maken, terwijl ze het prettig vinden.

Niet zorgen geen optie

Sinds een half jaar is mijn vader aan het dementeren. Eerst waren er de lichte tekenen aan de wand, maar nu mogen we het geen vergeetachtigheid meer noemen. Het ging ineens zo hard dat mijn vader nu twee dagen in de week naar dagopvang gaat. Mijn moeder voelt dat soms nog als een soort van falen, dat zij zelf niet voor mijn vader kan zorgen. Het moment dat ze echt kan genieten van het even niet hoeven zorgen, is voor een zorgzame vrouw als mijn moeder, geen optie. Langzamerhand voelt ze wel aan dat ze het wel nodig heeft, even tijd voor zich zelf om bij te tanken.

Veroordeeld tot zorgen

In het begin van de dementie vond mijn moeder het erg lastig, ze had vaak het idee door mijn vader voor de gek gehouden te worden. “Mam, hij houdt je niet voor de gek, hij weet het gewoon niet meer.” Lastig te accepteren. Ik zelf merkte dan ook dat wanneer ik bij mijn ouders was, dat het heel vermoeiend was en dat ik blij was weer naar huis te kunnen. Ik was me er dan zeer van bewust dat mijn moeder niet de deur uit kan als ze er even moe van is, mijn moeder is er tot veroordeeld. Net als mijn vader. Terwijl in naar huis reed, kwamen de tranen.

Positiviteit voelt goed

De dagzorg doet mijn vader goed. Hij heeft blijkbaar zoveel mogelijk regelmaat nodig. De activiteiten die ze de hele dag met de ouderen doen zijn er natuurlijk voor bedoeld de hersenen te trainen en om bezig te blijven. Het resultaat is zichtbaar. Erg fijn dit te merken. Het is ook goed te merken dat mijn moeder er ook beter haar manier in vind om met mijn vader nieuwe manier van zijn om te gaan. Ze wordt niet meer boos, ze wordt minder vaak verdrietig. Ze richt zich meer op wat er wel goed gaat, dan op de zaken die fout gaan. Dat positieve vind ik heel fijn om te merken.

Bewondering voor mijn moeder

Grote bewondering heb ik voor mijn moeder. Mijn  moeder die steeds weer mijn vader moet vertellen dat hij niet morgen maar pas overmorgen naar de dagzorg gaat. Het tijdsbesef is hij echt kwijt. Dat is niet erg, anders dan dat het hem onrustig maakt, bang dat ze met het busje voor de deur staan terwijl hij niet klaar zit. Mijn moeder die mee gegaan is in het inkleuren van kleurboeken voor volwassen. Mijn vader komt iedere keer terug met een mooie kleurplaat. “Het is best een beetje kinderachtig wat we moeten doen op het werk”, zegt hij. Maar hij heeft het er goed naar zijn zin.

Niet alleen danken op Moederdag

Op mijn verjaardag bedankte mijn moeder mij onlangs voor mijn goede zorgen. “Daar ben je toch dochter voor,” was wat ik zei. Ik hoop dat wanneer ik zorg nodig ga hebben, mijn dochter dat ook voor mij zal doen. Ik heb geen enkele reden om daar over te twijfelen. Je moeder bedanken hoeft niet alleen op Moederdag. Tegen mijn moeder zeggen dat ik trots op haar bent, dat moet ik eigenlijk vaker doen.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!