single gescheiden

Beter niet scheiden wanneer je kinderen hebt?

Je vindt je partner saai, jullie leven een sleur en tussen de lakens gebeurt er ook niet veel meer. Je vermoedt dat het gras bij de buren groener is, of in elk geval spannender en je besluit te scheiden. Doe het niet, is het advies van de meeste experts. Vooral wie een middelmatig relatie heeft is beter af door bij elkaar te blijven.

De Amerikaanse sociologe volgde 645 koppels met een slechte relatie. Na vijf jaar keek ze opnieuw hoe het ervoor stond. Een deel was gescheiden, maar het grootste deel was nog bij elkaar. Twee derde van deze ooit zo ongelukkige koppels was vijf jaar later gewoon weer heel gelukkig met elkaar.

Minder gelukkig na scheiding

Scheiden is daarentegen een grote bron van ongeluk. Talloze studies wijzen uit dat gescheiden mensen, zelfs als ze hertrouwen, minder gelukkig en gezond zijn dan koppels die bij elkaar zijn gebleven. Wie een middelmatige relatie beëindigt is het slechtst af, ontdekte onderzoeker Paul Amato. Hij volgde vijf jaar lang een grote groep koppels, die uit elkaar gingen. De helft had grote huwelijksproblemen, veel ruzie en misère. Zij werden ietsje gelukkiger van een scheiding. Maar wat veel opmerkelijker was: de stellen die geen slecht huwelijk hadden, maar ook geen droomrelatie voelden zich een stuk ongelukkiger na de scheiding. Ze wilden van hun relatie geen 7 maar een 9 maken, maar dat bleek lastiger dan gedacht.

Kinderen

En dan hebben we het nog niet over de kinderen die in het spel zijn. Het fabeltje dat kinderen pas gelukkig zijn als papa en mama dat zijn, is al lang ontkracht. Kinderen hebben veel minder last van een slecht huwelijk dan hun ouders dus alleen als er echt hele heftige ruzies en zware ellende is, zijn kinderen beter af na een scheiding. Hebben ouders een middelmatig huwelijk dan hebben kinderen een fijn en stabiel gezinsleven dat compleet overhoop wordt gehaald door een scheiding. Bovendien worden de ouders ook meestal niet beter van een scheiding.

Voor kinderen is het bijna altijd beter om bij elkaar te blijven bevestigt een grote overzichtsstudie nog maar eens. Kinderen van gescheiden ouders doen het gemiddeld minder goed op sociaal, emotioneel en academisch gebied. Ook hebben ze meer gezondheids- en gedragsproblemen. Zelfs kleinkinderen hebben soms nog last van de scheiding van hun grootouders.

Te hoge verwachtingen en mindere periodes

Reden van veel scheidingen is dat mensen niet inzien dat mindere periodes weer kunnen overgaan. In een mensenleven gebeurt van alles, van de tropenjaren met jonge kinderen tot een verhuizing of overlijden van dierbaren. Dat kan leiden tot veel spanningen binnen de relatie, maar het wil niet zeggen dat er iets fundamenteel mis is.

Verder denkt onderzoeker Amato dat onze verwachtingen te hoog zijn. Vroeger was een huwelijk goed als het stabiliteit, financiële zekerheid en een fijn gezinsleven opleverde, nu willen we emotionele verbondenheid en diepgaand contact. Je partner moet ook je beste vriend zijn en soms is hij of zij dat even niet. Heb dan geduld en gooi niet direct de handdoek in de ring.

Bron(nen):   Psychologie Magazine  / Welingelichte Kringen

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

willie test womanizer
By Moniek ·
6 oktober 2021

Doorbreek de seksuele sleur

Je hebt net een nieuwe relatie en de seks tussen jullie is super. Hoe zal dat er uit zien als je 20 jaar verder bent? Je kunt je vast niet bedenken dat de intentie en de mate van seks bedrijven nog hetzelfde zal zijn.
perfecte man daten
By Margret ·
27 september 2021

Mannen tegen 40 minder sexy

Op zekere leeftijd worden vrouwen onzichtbaar voor mannen. Maar het is een feit dat dat omgekeerd ook geldt. Een soort van eerlijke (e)mancipatie.
weinig seks
By Moniek ·
27 september 2021

Voor intieme klacht gaan we naar Google en niet naar dokter

Jonge vrouwen raadplegen liever dokter Google, dan dat ze hun huisarts bezoeken. Vooral bij intieme gezondheidsproblemen waar zij zich voor schamen is dit het geval.
singles gezond daten
By Margret ·
24 september 2021

Samen vriendschap hebben met andere stellen

Vaak groeit een dubbele vriendschap spontaan. Een vriendschap met één van jouw vriendinnen groeit uit tot een gezamenlijke vriendschap van jou en je partner met die vriendin en haar partner. Zullen we een keer met de mannen erbij afspreken? Ook gezellig.
alleenstaande papa
By Tijmen ·
22 september 2021

Alleenstaand vaderschap heeft zeker mooie kanten

Voor een alleenstaande moeder worden zoveel zaken zo vanzelfsprekend geacht te doen. Als alleenstaande vader oogst je daarmee vaak aanzien. Gijs de Swarte is zijn belevenissen als single papa gaan opschrijven wat een vrolijk boek opgeleverd heeft. Dan maak je maar zen.
daten twitter
By Margret ·
16 augustus 2021

Die witte sokken kunnen uit

Gespreksonderwerp was ‘mijn wensenlijstje’ wat betreft een man. Waar hou je aan vast en wat zijn ‘nice to haves’. Hoe zit het met witte sokken?