partnergeweld

Beste voorspeller van scheiding: ruzies over geld

Ruzies over geld kunnen het best voorspellen dat koppels zullen scheiden. Deze zijn namelijk vaker een aanleiding tot een relatiebreuk dan discussies over kinderen, seks of schoonfamilie.

Grover taalgebruik

De Amerikaanse professor Sonya Britt bestudeerde meer dan 4.500 koppels en concludeerde dat ruzie over geld slecht is voor de relatie van zowel arm als rijk. Koppels doen er langer over om ruzies over financiën te verwerken, deze zijn ook vaak intenser omdat koppels dan grover taalgebruik hanteren.

Financiële strubbelingen

De tekenen van ruzies over geld komen al vroeg in de relatie naar de oppervlakte, je kunt het latere relatiegeluk al vanaf het begin van het huwelijk op basis van financiële strubbelingen meten. Het doet er niet toe hoe lang geleden de eerste ontmoeting was, de koppels die al vanaf het begin discussiëren over geld zijn over het algemeen minder tevreden over hun relatie.

Fortuin

Britt verklaart: ‘Het maakt niet uit hoe groot je fortuin is, ruzies over geld zijn de voornaamste voorspeller voor een scheiding omdat iedereen hier wel eens over discussieert. Dat geldt niet voor onderwerpen als kinderen, seks, schoonfamilie. Het draait allemaal rond geld, voor zowel mannen als vrouwen.’ De studie toonde aan dat deze ruzies de tevredenheid binnen het gezin verlagen, wat het probleem enkel nog erger maakt.

Slecht plannen

De stress van een slechte relatie betekent dat koppels ook geen behoorlijk financieel plan kunnen opstellen. Mensen die met stress kampen kunnen slecht op lange termijn plannen. Ze denken niet aan de toekomst, maar wanneer ze de stress kunnen verminderen, beginnen ze opnieuw op lange termijn te denken.

Tevredenheid

Praten over moeilijke financiële situaties, hoe het geld bijvoorbeeld verdeeld wordt wanneer een van de ouders niet werkt om voor de kinderen te zorgen, doet de kans op ruzies verlagen. ‘Als je geldzaken niet eerlijk behandelt in het huishouden, dan neemt de tevredenheid over de relatie af’, besluit Sonya Britt.

Bron: AD

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.