Heb jij ook Instagram ontdekt of ben je dat aan het doen? Dan vraag je je misschien of hoe het komt dat de ene foto je 300 likers oplevert, en een andere foto nog niet bij 100 kijkers geliked wordt. De ene foto is waarschijnlijk de andere niet, soms ben je zelf ook wat meer tevreden over een foto, dat is ook een gevoel. Het heeft niet alleen met het beeld te maken, want dat is niet alles. Wat ook wel degelijk verschil maakt is het tijdstip en de dag, waarop je de foto plaatst.

Beste tijd voor plaatsen foto Instagram

De Huffington Post en Latergramme – een service die Instagram-gebruikers foto’s laat inplannen – onderzochten wanneer het de beste tijd is om je Instagram-foto te plaatsen. Ze bekeken 61.000 Instagram-foto’s en kwamen met het volgende antwoord. De beste tijd om je Instagram-foto te plaatsen is 2 a.m. EST en 5 p.m. EST, op woensdag. Dat wil dus zeggen 8.00 uur en 23.00 uur Nederlandse tijd op woensdag.

Het verhaal vertelt helaas niet of dit onderzoek alleen gehouden is onder Amerikaanse Instagram-accounts, dus of in Nederland daadwerkelijk 8.00 uur ’s ochtends en 23.00 uur ’s avonds de beste tijden, dat blijft toch een beetje de vraag. De moeite waard om dit uit te testen.

Eind van de werkdag beste Instragam tijd

Volgens Matt Smith, oprichter van Latergramme is 5 p.m. zo’n goed tijdstip omdat er op dat moment minder mensen dingen plaatsen, waardoor gebruikers eerder geneigd zijn foto’s te liken. Het is het einde van een werkdag, mensen hebben er een beetje genoeg van en zijn dingen aan het uitstellen voordat ze hun werkplek verlaten. Hieruit kan hoogst waarschijnlijk geconcludeerd worden dat het onderzoek vooral onder het Amerikaanse accounts is gehouden en dat 17.00 uur in Nederland dus een betere tijd zou zijn dan 23.00 uur.

Woensdag is beste Instragam dag

De beste dag om je Instagram-foto te plaatsen is woensdag, op de voet gevolgd door donderdag en dinsdag. Zondag is de op één na slechtste dag om je Instagram-foto te plaatsen.

Best onderwerp voor Instragam

Foto’s die laten zien dat er passie in zit van mensen, die met zorg gemaakt zijn, die geven een bepaald gevoel.

Ook de tekst die je bij een foto levert is van belang. Samen met een goed tijdstip kan dit je soms onverwacht veel likes opleveren.

Op zondagochtend worden weinig foto’s geplaatst op Instagram, de meeste mensen slapen nog. Wanneer je dan een foto plaatst staat deze waarschijnlijk lange tijd bij veel mensen redelijk bovenaan de tijdlijn. Wanneer dan ook het onderwerp goed herkenbaar is en een kleine pakkende tekst dit beeld versterkt, dan ben je goed bezig.

Meer aandacht voor de foto, of meer aandacht voor de tekst, wil niet vanzelfsprekend zeggen dat je meer likes krijgt. Soms maakt iets persoonlijks in de foto of de tekst het juist sterker en soms juist niet. Hangt waarschijnlijk af van de stemming van de kijker. Hier is denk ik weinig in te voorspellen. Blijf vooral trouw aan je eigen gevoel hierin.

Beste moment voor Instagram

Het advies is dus een foto te plaatsen op een moment dat er nier veel andere foto’s geplaatst worden, zoals de zondagochtend. Dit moet echter wel een moment zijn dat veel mensen hun telefoon pakken. Dus niet voor dag en dauw op woensdagochtend, want dan slapen de meesten nog. Maak je hard voor een foto waar je zelf een goed gevoel bij hebt, maar waar anderen zich in kunnen vinden. Houd daarbij de tekst kort maar zeker krachtig.