ergernissen

Bespreek ergernissen over elkaar

Mensen kunnen zich ontzettend aan een ander ergeren. Dat gebeurt in teams op het maar natuurlijk ook in relaties, waar je elkaar juist goed denkt te kennen. Waar het in de omgang met anderen vooral om draait is respect. Dit respect moet je dan ook wel voelen, anders kun je dit niet opbrengen. Iemand op zijn gedrag aanspreken, is behoorlijk lastig.

Aanspreken? Gewoon doen

Wat maakt het zo moeilijk om iemand op zijn gedrag aan te spreken? Gytha Heins heeft een boek geschreven Aanspreken? Gewoon doen. Zij zegt het fascinerend te vinden dat bijna iedereen het lastig vindt een collega op zijn respectloze gedrag aan te spreken. “Waarom zegt niemand er iets van?” is de grote vraag.

Aanspreken op ongewenst gedrag

Elkaar aanspreken op ongewenst gedrag gaat blijkbaar tegen onze natuur in. We willen graag bij een groep horen en zijn bang door het maken van een opmerking dat je flauw gevonden wordt. We bedenken ook dat de ander door jouw woorden toch niet verandert en dat het eigenlijk de taak is van een leidinggevende.

Door de ander aan te spreken zou je hem of haar juist kunnen helpen. Maar het brengen van een slechte boodschap komt niet empathisch over. Er is ook altijd de angst de bestaande relatie, voor wat die waard is, te beschadigen. Gezichtsverlies wat willen we niet, niet voor onszelf en ook niet voor die ander.

Bespreek ergernissen over elkaar

Gytha spoort aan juist wel mensen aan te spreken om hun doen en laten, zeker in een groep. Het blijkt namelijk dat 80% van de groepen hierdoor niet goed functioneren. Als leidinggevende moet je het bespreken wanneer iets indruist tegen jouw waarden. De ander kan zich namelijk van geen kwaad bewust zijn.

Op de werkvloer schreeuwen we blijkbaar om eerlijke kritiek, maar niemand geeft die. We hebben moeite om die te ontvangen en reageren meestal afwijzend. We moeten het laten bezinken en dan komt vaak het besef dat we er iets van geleerd hebben. “Je hebt andermans spiegel nodig om in jouw dode hoek te kijken,” zegt Gytha. Openheid levert vertrouwen op en een groter gevoel van veiligheid.

Feedback of aanspreken?

Negatief gedrag verspreidt zich zo veel sneller dan positief gedrag. Wanneer dit geen halt wordt toe geroepen dan kan het de sfeer totaal verzieken. Mensen zijn echter niet bang voor feedback, wanneer die terecht is hechten mensen er juist waarde aan en hij moet op een goede manier gegeven worden.

Een gesprek waarin je eerlijk iemand je mening geeft verloopt vaak wat stroef, omdat de ander niet bereid is meteen je boodschap aan te nemen. Mensen zijn je uiteindelijk dankbaar. Niets zeggen brengt veel meer ellende. Aanspreken is dwingender dan feedback geven en meer gekoppeld aan een norm.

Bespreken klinkt beter

Maak eerst een selfie over wat je voelt, vraag je af wat de irritatie met jou doet, wat die over jou zegt? Deel de irritatie en vertel waarom dit zo is.  Je moet je van te voren ook bedenken dat iemands gedrag uit goed bedoelde intenties is ontstaan. Dit maakt dat je anders het gesprek in gaat. Een eerste gesprek klaart de lucht, maar er is meer tijd nodig om het conflict helemaal de wereld uit te krijgen.

Bron: BN DeSTEM, Hart&Ziel, “Ergernissen over een ander? Bespreek het!” door Cathérine van der Linden.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.