auto rijden

Besparen op vaste lasten bij autorijden

Je bent aardig wat geld kwijt wanneer je als single met je auto de weg op wilt. Het voertuig moet verzekerd worden, je betaalt wegenbelasting, de auto moet jaarlijks naar de apk en brandstof is niet goedkoop. Toch zijn er manieren om te besparen op de autokosten.

Besparen op vaste lasten bij autorijden

Auto rijden is nu eenmaal niet goedkoop. Het is een noodzakelijk kwaad wanneer je het nodig hebt om werk woon afstand te overbruggen en het is een luxe om niet alles op de fiets te hoeven doen, zoals je boodschappen. Of je nu single bent of samen, tegenwoordig heeft bijna iedereen een auto. Manieren op te besparen zijn er zeker wel.

1. Autoverzekering vergelijken

Wanneer je niet verzekerd bent kun je niet met de auto de weg op. Toch kun je besparen op de autoverzekering, vooral door online een vergelijking te maken. Hiermee krijg je een helder beeld van de voordeligste verzekering voor jouw type auto. Er zijn drie soorten autoverzekeringen: WA-verzekering, WA + beperkt casco en de allriskverzekering. Bij een WA-verzekering ben je gedekt voor de schade aan de auto van een ander. Bij WA + beperkt casco ben je verzekerd voor brand, diefstal en stormschade en bij allrisk is ook de schade gedekt die je zelf aan je eigen auto maakt. Dit is de autoverzekering met de hoogste premie. Kies daarom alleen voor dit type verzekering wanneer je een nieuwe auto hebt. Bij een ouder model heeft het namelijk niet altijd zin om zo uitgebreid verzekerd te zijn. En handig: vergelijkingssite geven aan de hand van je kenteken vaak al een advies over het soort verzekering dat je moet kiezen.

2. Geen schade claimen

In eerste instantie het natuurlijk de sleutel om geen schade te rijden, maar het gaat nou eenmaal niet altijd goed met zoveel mensen op de weg. Veroorzaak je schade? Dan is het verstandig om niet meteen naar de autoverzekeraar te rennen om deze te laten betalen voor de schadekosten. Hierdoor gaat de opgebouwde no-claimkorting namelijk omlaag; dit is een ‘cadeautje’ van de autoverzekeraar voor het niet claimen van schade. Reken dus uit wat je jaarlijks extra zult betalen aan autopremie als deze korting omlaaggaat en hou dit bedrag naast het bedrag dat je aan schade moet betalen. Vrouwen betalen om deze reden vaak minder voor hun autoverzekering; zij claimen minder vaak schade. Dit omdat zij minder vaak schade veroorzaken óf omdat ze iets beter nadenken over de gevolgen van het claimen van schade.

3. Besparen op wegenbelasting

Door een energiezuinige of kleinere auto te kiezen, veroorzaak je vaak minder CO2-uitstoot. Dit is natuurlijk goed voor het milieu. Maar wanneer de uitstoot bij een benzineauto onder de 110 gram per kilometer uitkomt, dan hoef je ook geen wegenbelasting te betalen. Dit is ook het geval met elektrische auto’s die 0 gram aan uitstoot veroorzaken.

4. Bespaar met tanken

Brandstofprijzen verschillen nog weleens. Langs de snelweg is brandstof duurder dan wanneer je bij een kleine pomp in het dorp tankt, net over de grens of bij een onbemand tankstation. En heb je toevallig een creditcard van de ANWB? Dan kun je als particulier een tankpas aanvragen waarmee je bespaart op het tanken bij honderden benzinestations in Nederland. En wist je dat een lage bandenspanning voor een hoger brandstof verbruik zorgt? Zorg er dus voor dat je de banden eens in de zo veel tijd goed oppompt bij het tankstation.

5. Geen onnodige kosten bij apk

De auto moet elk jaar worden gekeurd. Zonder jaarlijkse apk kun je de weg wel op, maar je riskeert een flinke boete van de politie of de RDW. Daarnaast is het onverstandig om geen apk te laten uitvoeren, want hierdoor onstaan vaak onnodige gebreken, waardoor je meer moet betalen om deze te laten verhelpen. Kleine gebreken kun je voor een apk-keuring (en op andere momenten) makkelijk zelf verhelpen, of je doet dit met de hulp van een handig familielid of vriend. Maar ook groter onderhoud, zoals het vervangen van de banden, kun je beter voorafgaand aan de apk laten doen. Dit is soms goedkoper dan wanneer dit tijdens de apk wordt geconstateerd en verholpen moet worden.

6. Kies voor private lease

Autorijden is een behoorlijke uitgave. Een auto kopen is dat ook. Als single kun je ook overwegen om een (kleine) auto te leasen of te kiezen voor carsharing oftewel autodelen – denk aan car2go en MyWheels. Bij private lease betaal je maandelijks een vast bedrag om in de auto van je keuze te rijden, inclusief de autoverzekering (eigenlijk altijd allrisk), wegenbelasting en onderhoud. En na het aflopen van de leaseperiode kun je weer een ander voertuig kiezen. Het voordeel is dat je zo elke maand weet waar je aan toe bent en op een relatief goedkope manier auto kunt rijden. Dit is een alternatief wanneer je zelf geen auto kunt of wilt kopen. Als je een lange leenperiode kiest, gaan de maandkosten omlaag.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.