Je kent ze vast wel, de zogenaamde humblebraggers ofwel, de bescheiden opschepper. Mensen die zichzelf helemaal je-van-het vinden maar dat weten te verpakken in een laagje valse bescheidenheid. Of nog erger, tussen een hoop gezeur en geklaag.

Trots verpakt in zelfbeklag

Het is een vrij nieuw fenomeen maar kreeg vorig jaar al een officiële definitie mee in de Oxford Englisch Diary. Daar wordt humblebragging beschreven als “een uitdrukking vol zelfspot of zelfbeklang die eigenlijk bedoeld is om de aandacht te vestigen waar deze persoon trots op is.” Waarom zou je zeggen dat je een wedstrijd gewonnen hebt terwijl je net zo goed kan klagen over hoe zwaar het allemaal wel niet is om die zware wisselbeker boven je hoofd te tillen?

Opscheppen

Bescheiden opscheppen is een verschrikkelijke manier om jezelf in de kijker te werken bij je vrienden, en kan zelfs een negatieve invloed hebben op jullie vriendschap. Uit een studie van de Harvard Business School blijkt dat bescheiden opscheppen een sociale strategie is die aan populariteit wint, maar niet ideaal is.

Bescheiden opscheppers krijgen minder sympathie

Onderzoekers Ovul Sezer, Francesco Gino, en Michael Norton bestudeerden daarvoor hoe meer dan 300 mensen reageerden op bescheiden pscheppers, gewone opscheppers en klachten, en dat in verschillende situaties. Hun bevindingen: bescheidenopscheppers konden op het minste sympathie rekenen, en dat zowel in het echte leven als online zoals op Facebook. “Als je keuze hebt tussen gewoon opscheppen, of bescheiden opscheppen, ga dan alsjeblieft voor de eerste optie”, aldus de researchers. “Dan lijk je op z’n minst nog oprecht.”

Onoprecht

Dat is trouwens het grote probleem met bescheiden opscheppen. Je schept op, wat sowieso bij de meeste mensen niet in goede aarde valt, maar probeert het dan nog een keertje te minimaliseren, wat iedereen meteen doorziet en als onoprecht beschouwt.

Trend

Hoewel het logisch lijkt om gewoon niet mee te doen aan deze trend, hebben veel bescheiden opscheppers niet eens door dat ze slecht bezig zijn. Bescheiden opscheppers ervaren het positieve effect van opscheppen, en voelen zich daarnaast ook nog eens goed over zichzelf omdat ze vinden dat ze niet echt aan het opscheppen zijn.