gezin

Bereken na scheiding zelf hoogte van alimentatie

De regels rondom kinderalimentatie moeten versimpeld worden, vindt de politiek, zo meldt BN De Stem vanochtend. Ouders moeten zelf online kunnen uitrekenen hoeveel ze moeten betalen of hoeveel ze kunnen ontvangen. Vechtend uit elkaar gaan over de hoofden van de kinderen heen. Het wordt gezien als een vorm van kindermishandeling, die net zo schadelijk kan zijn als fysiek geweld. Zo’n 16.000 kinderen hebben last van de scheiding van hun ouders. Zo’n 20 procent van de scheidingen verloopt problematisch, een kleiner deel draait uit op een vechtscheiding.

Alles draait om geld

Waar de ruzies over gaan, is niet zo moeilijk te raden. Geld. Met name de vraag wie er voor de kinderen gaat betalen. Op dit moment bepaalt de rechter dit in veel gevallen. Er zijn politieke partijen die dit graag anders zien.  Zij willen met een wetsvoorstel de regels rondom de kinderalimentatie vereenvoudigen. Via een rekentool, moeten de scheidende ouders kunnen uitrekenen hoeveel geld ze straks moeten betalen.  Wat in de berekening wordt meegenomen is de zorgverdeling. Hoe meer nachten het kind bij de een slaapt, hoe meer de ander moet betalen. Komen de ouders er dan nog niet uit, dan komt de rechter er aan te pas.

Het betalen van de kosten voor de kinderen gaat in het nieuwe wetsvoorstel voorrang krijgen op die van schulden. De zorg van de kinderen gaat vóór alle schulden. Deze verantwoordelijkheid hangt niet af van je inkomsten, die geldt voor iedere ouder ook met minimuminkomen.

De leeftijd tot wanneer alimentatie betaald moet worden, wil de politiek ook gaan aanpassen. Verlaging van 21 naar 18, tenzij de kinderen gaan studeren. In het geval van een studie, zou de geldstroom tot uiterlijk 23 jaar kunnen doorlopen.

Kind wordt als uitgangspunt genomen

De vraag is of deze genoemde veranderingen qua bepaling van kinderalimentatie, gaat helpen het aantal vechtscheidingen terug te dringen. Wat in ieder geval van belang is, is dat het kind als uitgangspunt genomen wordt.

Wanneer de rechter niet meer gaat over de hoogte van de kinderalimentatie, dan gaat het oplossend vermogen van de ouders, nog een grotere rol spelen. Daar worden wel kanttekeningen bijgezet, omdat ten tijde van een emotionele scheiding het oplossend vermogen vaak niet groot is.

Geld, zorg, opvoeding en omgang

Gaat het bij een vechtscheiding alleen om het geld? Nee, zeker niet. Het gaat ook vaak over de zorg voor de kinderen, over de opvoeding, over de omgang. De betreffende instanties denken echter dat wanneer er ook geld al minder ruzie gemaakt hoeft te worden, dat dit al een win punt is. Zoals het was dat via een ingewikkelde rekenmethode de rechter tot een bedrag kwam, wat de ouders maar moesten accepteren, dat verdwijnt. Door meer inzichtelijkheid komt er in ieder geval meer draagvlak.

De Vereniging FamilierechtAdvocaten Scheidingsmediators wijst er op dat dat de rechtspraak in 2013 zelf al belangrijke hervormingen heeft doorgevoerd. De stappen die ingevuld moeten worden in de rekentool, zet de rechter ook al. Het idee stamt zelfs al uit 2011. Wat echt nieuw is, is dat ouders precies moeten gaan afspreken wie welke kosten gaat betalen. Verwacht wordt dat daar zeker onenigheid over zal ontstaan. Mogelijk leidt dit tot nog meer conflicten dan voorheen.

Verplichten van mediation

Ouders moeten hierin toch vaak begeleiding hebben. Noem die persoon een mediator of een coach en de periode van scheiding kun je overlegscheiding noemen, zo gebeurt het nu in Amerika met goede resultaten. Bij de Tweede Kamer ligt al een voorstel klaar om in Nederland mediation verplicht te stellen bij een scheiding.

De meningen over deze nieuwe aanpak zullen verdeeld zijn. Het is in ieder geval goed om een zo éénduidig mogelijk rekenmodel in beeld te brengen. Wanneer er verschillende interpretaties mogelijk blijven, dan blijft dit leiden tot ruzie en irritaties.

Geen onenigheid alimentatie lijkt onmogelijk

Is het niet bijna onmogelijk is, uitzonderingen daargelaten, dat er geen onenigheid zal komen over de alimentatie? Zeker in gevallen dat de kostwinner al het geld binnenbracht en de ander thuis bleef en voor de kinderen zorgde, het huishouden runde, zorgde dat er boodschappen waren, dat er op uur en tijd eten op tafel stond, zorgde dat de kinderen op tijd bij hun sportclub waren, op school meedraaide als hulpmoeder, enz. Toen zorgde de kostwinner voor alle geldelijke ondersteuningen omdat je dat samen zo bedacht had. Het geld dat binnenkwam, was dan ook voor samen.

Zodra de kostwinner denkt dat de tijd daar is om ergens anders een beter leven te beginnen, dan is dat spijtig. De reden daarvoor kan bij alle twee liggen, daar hoor je mij niet over. Wanneer dan echter de “zorger” er alleen voor komt te staan thuis, met de kinderen, met de zorg die onverminderd doorgaat, met de kosten die met groter wordende kinderen niet minder wordt, maar daarboven ook de kosten van een huis met zijn vaste lasten, en de zorg om een baan of parttime baan, dan is er vaak geen rustige basis om met je ex tot een bevredigende oplossing te komen, niet alleen qua geld, maar ook qua zorg en omgangsregelingen.

Uit het oog, uit het hart

Er zou bijna een soort verplichting moeten komen dat mensen die gaan scheiden eerst tot een goede verdeling  en regeling komen, voordat er één echt vertrekt. Uit het oog is vaak ook uit het hart. Wanneer je met je aankomende ex naar de mediator gaat en je gaat daarna “gewoon”samen naar huis waar jullie nog samen wonen en waar de kinderen zitten te wachten, dan is degene die vertrekt mogelijk nog enigszins geneigd tot een prettige schikking te komen. Is de vertrekker al gevlogen en is die vrolijk en blij en verliefd aan zijn nieuwe leven begonnen, dan komt de nieuwe ontstane thuissituatie niet meer binnen. De achterblijvers moeten het maar zien te stellen met elkaar en met het geld wat de schenker kwijt wil.

Maak afspraken ten tijde van liefde

Hoe kun je namelijk een scheiding zodanig regelen dat er niemand de dupe is, dat er niemand achterblijft met het gevoel benadeeld te zijn, dat er niemand achterblijft met het gevoel te kort te zijn gedaan? Misschien is het een  oplossing, net als bij een testament, of net als bij trouwen op huwelijks voorwaarden, dat je bij het sluiten van een huwelijk, wanneer je denkt nooit weg te gaan bij de ander, dat je dan laat vastleggen hoe je zaken financieel geregeld wilt zien, mocht het toch fout lopen. Regel dit soort zaken ten tijde van liefde. Een regeling treffen wanneer je allebei nog het beste met de ander voorhebt, en met de kinderen die je mogelijk nog niet hebt, maar waar je al wel samen van droomt. Jij wilt toch ook het beste voor je kind. Jij kunt toch niet bedenken dat je ooit kinderen op de wereld gaat zetten, die je wanneer het jou even beter uit komt, dan maar hun eigen boontjes laat doppen. Natuurlijk doe je dat niet, of toch?

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.