reddende engel

Ben niet alleen de reddende engel

Ik kwam een man tegen waarin ik zag, dat hij mijn hulp kon gebruiken. Dat hij het in zich had door mij geholpen te worden. Heb jij dat nu ook steeds. Dat je denkt niet langer de reddende engel te willen spelen maar dat je dat gewoon overvalt. De gave om mensen te helpen is goed, maar op persoonlijk vlak is het niet aan te raden.  

Reddende engel spelen

Liefde met een hoofdletter L. Het is prachtig om het licht in iedereen te kunnen zien. Iedereen heeft zijn mooie kanten. Gebruik die gave voor je werk en je klanten, dan zit je in de dienende en ondersteunende rol. Gaat het om een persoonlijke relatie, dan moet je beter op zoek gaan naar gelijkwaardigheid en balans. En dat is heel iets anders dan de reddende engel spelen. Je hebt niet een relatie om op de stoel van therapeut te gaan zitten. Denken dat je iemand kunt veranderen. Dat je iemand kunt helpen.

Sleuren aan een dood paard

Een man helpen is niet genoeg voor een relatie. Een lieve soulsister verwoordde het zo: “Dit gaat niet werken, Nick. Ik heb jarenlang aan een dood paard gesleurd en dat heeft geen enkele zin.” En ja, ze had gelijk. Toen kwam het besef. Er komt een relatie langs, waar grote disbalans is. Neem ik nu weer een gewonde man op mijn nek? Weg ermee, met het reddende engel syndroom. Pleegzuster bloedwijn de deur uit. En alleen nog maar levende en briesende paarden. Ik mag mezelf helpen en niet die ander.

Kijk goed naar jezelf

Het is een hardnekkig patroon. Waarschijnlijk draag je het al je hele leven bij je. Althans, ik wel. Ik keek altijd om me heen. Keek of iedereen blij en gelukkig was. Ik zag wat iemand anders nodig had. Dus leefde ik niet voor mezelf, maar voor de ander. En dat ‘please-gedrag’ is nogal hardnekkig. Altijd de ander boven jezelf stellen. Terwijl ik op de eerste plaats kom. Ik hou van mij. En vanuit daar houd ik van een ander.

Je wilt nu een relatie die in balans is

Het gaat niet over de potentie. Het gaat over het nu. Wat laat iemand op dit moment zien? Wees duidelijk en liefdevol voor jezelf en voor die man. Kun je accepteren en omgaan met wat er nu is? Gooi alle ‘als’ zinnetjes overboord. Als hij wat meer zou praten…Als hij niet zo oordelend zou zijn…Als hij in verbinding zou blijven met zijn gevoel…Als hij zijn hoofd en hart zou kunnen verbinden…Als hij niet zou wegvluchten in zijn grot…

Ga voor het levende paard

En begrijp me niet verkeerd. Elke man heeft recht op zijn eigen grot. En elke vrouw heeft recht op ‘eigen tijd’. Om te voelen wat er werkelijk is. Om bij jezelf te komen. Dus kijk of er in die grot een levend of een dood paard ligt. En trek je conclusies.

Relaties zijn er om van te groeien en te leren. Kijk eens naar de man die je hebt ontmoet. Of naar je partner. Wat spiegelt hij wat jij nog te doen hebt. Alles om je heen is een spiegel en wat wil die ander laten zien. Kijk niet alleen naar wat de ander nog te doen heeft. Wordt bewust van jezelf. En dit kun je met alles en iedereen doen. Je kinderen, de buren, vrienden en dieren. Tenslotte is alles wat we met wie dan ook aangaan een relatie. Op een manier die bij jou het best past.

Wil je graag jezelf eens spiegelen? Kijk op de site van Nicolette

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.