reddende engel
26 April 2016

Ben niet alleen de reddende engel

Ik kwam een man tegen waarin ik zag, dat hij mijn hulp kon gebruiken. Dat hij het in zich had door mij geholpen te worden. Heb jij dat nu ook steeds. Dat je denkt niet langer de reddende engel te willen spelen maar dat je dat gewoon overvalt. De gave om mensen te helpen is goed, maar op persoonlijk vlak is het niet aan te raden.  

Reddende engel spelen

Liefde met een hoofdletter L. Het is prachtig om het licht in iedereen te kunnen zien. Iedereen heeft zijn mooie kanten. Gebruik die gave voor je werk en je klanten, dan zit je in de dienende en ondersteunende rol. Gaat het om een persoonlijke relatie, dan moet je beter op zoek gaan naar gelijkwaardigheid en balans. En dat is heel iets anders dan de reddende engel spelen. Je hebt niet een relatie om op de stoel van therapeut te gaan zitten. Denken dat je iemand kunt veranderen. Dat je iemand kunt helpen.

Sleuren aan een dood paard

Een man helpen is niet genoeg voor een relatie. Een lieve soulsister verwoordde het zo: “Dit gaat niet werken, Nick. Ik heb jarenlang aan een dood paard gesleurd en dat heeft geen enkele zin.” En ja, ze had gelijk. Toen kwam het besef. Er komt een relatie langs, waar grote disbalans is. Neem ik nu weer een gewonde man op mijn nek? Weg ermee, met het reddende engel syndroom. Pleegzuster bloedwijn de deur uit. En alleen nog maar levende en briesende paarden. Ik mag mezelf helpen en niet die ander.

Kijk goed naar jezelf

Het is een hardnekkig patroon. Waarschijnlijk draag je het al je hele leven bij je. Althans, ik wel. Ik keek altijd om me heen. Keek of iedereen blij en gelukkig was. Ik zag wat iemand anders nodig had. Dus leefde ik niet voor mezelf, maar voor de ander. En dat ‘please-gedrag’ is nogal hardnekkig. Altijd de ander boven jezelf stellen. Terwijl ik op de eerste plaats kom. Ik hou van mij. En vanuit daar houd ik van een ander.

Je wilt nu een relatie die in balans is

Het gaat niet over de potentie. Het gaat over het nu. Wat laat iemand op dit moment zien? Wees duidelijk en liefdevol voor jezelf en voor die man. Kun je accepteren en omgaan met wat er nu is? Gooi alle ‘als’ zinnetjes overboord. Als hij wat meer zou praten…Als hij niet zo oordelend zou zijn…Als hij in verbinding zou blijven met zijn gevoel…Als hij zijn hoofd en hart zou kunnen verbinden…Als hij niet zou wegvluchten in zijn grot…

Ga voor het levende paard

En begrijp me niet verkeerd. Elke man heeft recht op zijn eigen grot. En elke vrouw heeft recht op ‘eigen tijd’. Om te voelen wat er werkelijk is. Om bij jezelf te komen. Dus kijk of er in die grot een levend of een dood paard ligt. En trek je conclusies.

Relaties zijn er om van te groeien en te leren. Kijk eens naar de man die je hebt ontmoet. Of naar je partner. Wat spiegelt hij wat jij nog te doen hebt. Alles om je heen is een spiegel en wat wil die ander laten zien. Kijk niet alleen naar wat de ander nog te doen heeft. Wordt bewust van jezelf. En dit kun je met alles en iedereen doen. Je kinderen, de buren, vrienden en dieren. Tenslotte is alles wat we met wie dan ook aangaan een relatie. Op een manier die bij jou het best past.

Wil je graag jezelf eens spiegelen? Kijk op de site van Nicolette

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Je balans vinden? 5 praktische tips!

Wanneer het leven net iets anders gaat en routines uit elkaar...

Langeafstandsrelatie; hoe werkt dat?

Je hoort er steeds vaker over; een relatie met iemand in...

Te veel bliepjes op de smartphone

Het hoge bezit leidt tot een veelvuldig gebruik van de smartphone....

Deze 7 lessen maken je wijzer over relaties

Heel veel mensen dromen van een liefde voor altijd; en toch...

De do’s en don’ts van een LAT relatie

Living Apart Together: wél een relatie, maar niét samenwonen. Hoe maak...

singlessite gidsen

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

Single reizen gids

Zin in een topvakantie met leuke...

advertentie