serieel monogaam

Ben jij serieel monogaam? 8 tekenen

Ga jij van de ene naar de andere relatie? Gebruik dan deze 8 tekenen om te achterhalen of je een seriële monogamist bent die zich snel verveelt in de liefde.

Ben jij iemand die een reeks van lange termijn relaties heeft gehad? Blijf je in een relatie hangen omdat je bang bent om alleen te zijn? Herken je een patroon bij jezelf als het gaat om mensen die je date? Ben je al een poosje aan het daten maar zijn jullie niet in staat om die stap extra te zetten? Dan is het mogelijk dat je serieel monogaam bent.

Wat is seriële monogamie

Als je nog nooit van deze term hebt gehoord: een seriële monogamist is iemand die zich telkens in een exclusieve een op een relatie bevindt maar zonder pauze tussen de verschillende relaties. Een serieel monogamist houdt van de liefde om het verliefd zijn en eigenlijk nooit zonder relatie zit.

Als je een serieel monogaam bent dan heeft dat zijn voor en nadelen. Aan de ene kant ben je monogaam. Je zou je partner nooit bedriegen en er is altijd sprake van voldoende vonken en chemie. Aan de ander kant, wanneer die vonken verdwijnen dan is het einde relatie.  Seriële monogamie komt evenveel voor bij mannen als vrouwen.

8 tekenen dat jij serieel monogaam bent

Niet iedereen vindt een seriële monogamist  geschikt date materiaal. de angst dat hij of zij na enige tijd wordt ingeruild voor een volgend exemplaar is altijd aanwezig. Denk jij dat je serieel monogaam bent? Lees deze 8 tekenen en ontdek wat je kunt doen om te veranderen of jezelf beter te begrijpen.

1. Je start en vormt makkelijk relaties

Sommigen zullen zelfs denken, te makkelijk. Iemand die serieel monogaam is heeft geen enkel probleem met het vinden van een partner. Er is normaal gesproken sprake van een directe chemie tussen jullie. Kort na de ontmoeting voel je je al verbonden en praat je al over bij elkaar in trekken of trouwen. Binnen de kortste keren draait je hele leven om hem of haar. Je wilt alles van de ander weten en dat is geweldig maar je begint langzaam je identiteit te verliezen in de relatie en dat is niet zo geweldig.

2. Je haat daten

Dat doen er meer maar jij bent iemand die het koste wat het kost zal proberen te voorkomen. Het concept dating vindt je best leuk, maar als het puntje bij paaltje komt doe je het niet. Jij hebt het echt nodig om exclusief bij 1 persoon te horen. Je doet niet alleen of je liever een relatie hebt, dat is ook echt zo. Je geniet van de lichamelijke intimiteit die een relatie je biedt. Ook al heb je geprobeerd met meerdere mensen te daten, je bent eigenlijk alleen maar geïnteresseerd in 1 speciaal exemplaar.

3. Je bent niet of nauwelijks single geweest

Ben jij iemand die onnodig lang in een relatie blijft hangen, ook al ben je ongelukkig, maar omdat de gedachte aan alleen zijn erger is dan een slechte relatie? Ben je bang om voor altijd alleen te blijven? Als jij van de ene relatie naar de andere gaat, zonder tussendoor tijd voor jezelf te nemen, dan is het goed mogelijk dat jij een seriële monogamist bent.

Mensen die serieel monogaam zijn hebben iemand anders nodig om zich compleet te voelen. Er is een leegte die alleen verdwijnt als je een relatie hebt. Misschien ben je onzeker en heb je de voortdurende aandacht en bevestiging nodig van het andere geslacht. Dit bewijst alleen maar dat je eigenlijk niet klaar bent om in een relatie te stappen. Ben je single en heb je het gevoel dat dat de hele wereld om je heen instort, juist dan is het tijd om jezelf eens te evalueren. Het is er belangrijk om eens de tijd te nemen voor jezelf. Juist dit is voor seriële monogamisten erg moeilijk omdat ze daar meestal niet lang genoeg single voor blijven.

4. Na een relatiebreuk, op naar de volgende

Je bent waarschijnlijk zelden of heel kort single. Eigenlijk ben je altijd op zoek naar de rebound. Jij gelooft dat de beste manier om over iemand heen te komen is om gewoon zo snel mogelijk op zoek te gaan naar iemand anders. Zodra je merkt dat de relatie barstjes begint te vertonen hou je je ogen al open voor een potentiele volgende kandidaat. Nog voor de relatie voorbij is ben je voor de zekerheid al aan het rondkijken. Alles beter dan alleen zijn.

5. Je verkiest kwantiteit boven kwaliteit in een relatie

In het begin lijkt alles perfect voor de seriële monogamist. Er is een onweerstaanbare chemie tussen jullie, alleen verdwijnt dit redelijk snel. Je hopt niet alleen van de ene relatie naar de andere maar ze hebben doorgaans ook een korte levensduur. Dit komt omdat je verwachtingen veel te laag zijn. Omdat je bang bent om alleen te zijn is het onvermijdelijk dat je niet gaat voor kwaliteit maar voor de eerste de beste die voorbij komt. Om tot een betere relatie te komen zou je er goed aan doen om selectiever te zijn in het datingproces.

6. Je bent een romanticus

Jij geloof in het idee van een ware liefde. Een zijn met een persoon voor de rest van je leven. Zodra je het idee hebt dat je met je huidige partner het bejaardenhuis niet gaat halen dan beëindig je de relatie. Dat verklaart waarom jouw relaties een relatief korte levensduur hebben. Je bent altijd op zoek naar die ene ware. Elke keer dat je een nieuw iemand ontmoet ben je er zo zeker van! Maar als er dan weer een ander voorbij komt begint alles weer van voor af aan.

7. Je wilt een hechte relatie, maar komt niet toe aan de volgende stap

Seriële monogamisten willen zich echt binden aan iemand, zijn serieus op zoek naar een lange termijn relatie. Je wil echt de volgende stap in de relatie zetten, of het nu om samenwonen of trouwen gaat, maar om wat voor reden dan ook, zover komt het niet. Na het bereiken van een bepaald punt in de relatie (dit kan na een paar maanden maar ook zelfs pas na twee jaar) beginnen de dingen minder te worden. Je begint je gevangen en bijna claustrofobisch te voelen in de relatie. Waarom? Omdat je waarschijnlijk bang bent voor de echte emotionele intimiteit die een relatie te bieden heeft. En dan hou je het voor gezien.

8. Er is meer fysieke verbinding dan een emotionele in de relatie

Heb je de sterke behoefte aan lichamelijke genegenheid? Hunker je naar het fysieke contact? Is je relatie meer gebaseerd op de lichamelijke klik dan op emotioneel niveau? Dan kan dit een teken zijn dat je serieel monogaam bent. Als je geen echte verbinding kunt maken met je partner op emotioneel niveau dan zal het moeilijk zijn om de relatie voort te zetten.

Bent jij  serieel monogaam?

Herken jij jezelf in deze 8 signalen? Als je nog steeds twijfelt kijk dan eens terug naar je ervaringen met vorige relaties. Zie je een patroon en merk je dat je inderdaad van de ene naar de andere relatie stapt, dan is het tijd om eens een pauze in te lassen. Een pauze die langer duurt dan een week of zelfs een maand of zes. Hoewel een angstaanjagend idee, het is wel belangrijk.

Single zijn is niet het einde van de wereld

Alleen zijn kun je verwarren met eenzaamheid. Niet doen! In tegenstelling tot wat je gelooft is het eigenlijk gewoon gezond om een poosje single te zijn. Gebruik de pauze om jezelf te volledig te ontwikkelen. Doe de dingen die je niet deed toen je een relatie had en geef jezelf eens de tijd om echt over je vorige relatiebreuk heen te komen. Zodra je je echt comfortabel en gelukkig in je nieuwe leven voelt dan pas ben je echt klaar voor een nieuwe relatie.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.