Fishermans Friend
13 September 2016

Ben jij gelukkig gescheiden?

Gelukkig getrouwd, gelukkig gescheiden. Klinkt goed, maar dat moeten dan de uitzonderingen zijn die deze regel bevestigen, als je het mij vraagt. Als gescheiden moeder ken ik persoonlijk niet veel vrouwen die na jaren gelukkig getrouwd te zijn op een dusdanige manier door hun scheiding zijn gekomen, dat ze in die periode erg gelukkig zijn geweest.

Gelukkig getrouwd, gelukkig gescheiden

“Hoe is het dan zo geworden? Van altijd komen slapen tot nooit meer willen zien?” Een uitspraak van Judith Herzberg opgenomen voor in het boek Gelukkig getrouwd, gelukkig gescheiden van G.P. Hoefnagels. Dit boek bleek toevallig voor de eerste keer gedrukt in 1995, het jaar waarin ik getrouwd ben. Dit boek heb ik rond mijn scheiding aangeschaft om bij de bemiddelingen beslagen te ijs te komen, denk ik. Gelukkig getrouwd, was ik zeker. Gelukkig gescheiden, verre van dat. Mijn relatie met mijn man was goed, totdat hij besloot mijn ex  te worden.

Je echtgenoot wordt een wildvreemde

Nu acht jaar na de scheiding ben ik een gelukkig mens. Ik zag het boek in mijn kast en dacht misschien enige inspiratie te vinden voor een column. Toen ik dit boek aan het doorlezen was zaterdagmiddag in de zon, verdween de zon voor mij in een onbewolkte lucht toch af en toe achter een wolk. Wat een ellende kwam er aan bod. De tijd voor de scheiding met zijn signalen, het moment van de knoop door hakken, de gang naar de advocaten of bemiddelaars, hoe je dat beter wel en niet moet doen. Hoe kun je nu leren uit een boek hoe je op zijn best moet scheiden? Geen enkele relatie is het zelfde, geen enkele vrouw en man zijn het zelfde. En denk je niemand anders dan je echtgenoot beter te kennen, dan heb je in, tijdens of na een scheiding het gevoel dat je met een wildvreemde te maken hebt. Je kunt je van te voren in lezen over scheiden, maar je hebt geen idee wat er boven je hoofd hangt.

Weer even midden in de scheiding

Het kwam me allemaal niet meer zo bekend voor wat de eerste 160 bladzijden te vertellen hadden. Ik begon al te twijfelen of ik het überhaupt wel opengeslagen had. Zeker wel. Het hoofdstuk Het Convenant was zo’n beetje een blauwe streep. Over vermogensverdeling, over verkoop echtelijke woning, over vennootschappen of die wel of niet tot de gemeenschap behoren, over opgebouwde pensioen. En dat alles onder het mom van een scheiding die afgehandeld moest worden. Ik zat er weer even midden in. Wat een ellende was dat. Na jaren gelukkig getrouwd te zijn zo hard te moeten opkomen voor behoud van een menswaardig bestaan voor mij en mijn twee kinderen.  Een beetje op niveau zoals onze levensstandaard was. Bemiddeling? Dat werkte niet, dus volgde gedurende twee jaar regelmatige gang naar advocaten, waar je dan uiteindelijk toch mee op moet houden, omdat je niet de grootste portemonnee hebt en daardoor niet de langste adem en daardoor aan het kortste eind trekt.

Cijfers met argwaan bekeken

Citaat uit het boek: “De waardering van een onderneming, c.q. verdeling van de aandelen van een familievennootschap, leidt doorgaans tot discussies. De partij-niet-ondernemer bekijkt de cijfers meestal met enige argwaan. Waarom blijkt er nu zo weinig uit de onderneming te komen, waarvan zij altijd goed hebben kunnen leven.” Heel herkenbaar.  Misschien is een scheiding sneller en met minder gedoe te regelen wanneer er weinig valt te verdelen.

Gewoon nooit meer trouwen

Het enige wat ik hoop is dit nooit meer mee te maken. De enige manier is door nooit meer te trouwen. Ik wil niet zeggen door nooit meer een relatie aan te gaan, maar die onwetendheid en naiviteit van 25 jaar geleden die is wel verdwenen. Hoe lichtvaardig je ooit in het huwelijksbootje stapte, zo onbezonnen zet je nooit meer een stap. “Er wordt door het huwelijk vaak te veel beslist zonder nadenken, zonder te weten dat men zoveel beslist. Zo’n bewustwording voorafgaand aan samenwonen of huwen neemt niet het avontuur weg uit de relatie, maar maakt het stel weerbaarder voor het avontuur.” Tekst uit Gelukkig getrouwd, gelukkig gescheiden om even bij stil te staan.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Beter niet scheiden wanneer je kinderen hebt?

Je vermoedt dat het gras bij de buren groener is, of...

Een zus verhoogt je geluksgevoel

Heb jij een zus, of zelfs meerdere zussen? Mazzel! Het blijkt...

Singles zijn steeds vaker gelukkig

Uit een Duits onderzoek over het liefdesleven van 2.500 mensen tussen...

Wist je dat kerstfilms goed zijn voor je gezondheid?

Ben jij ook helemaal idolaat van kerst en vind je het...

Gescheiden vrouwen vaker op zoek naar nieuw huis dan mannen

Vrouwen moeten na scheiding vaker dan mannen op zoek naar een...

singlessite gidsen

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

advertentie