Ben je de enige single in jouw omgeving en wil het maar niet vlotten met die relaties? Dan kun je vanaf nu je DNA de schuld geven. Wetenschappers hebben namelijk een single-gen ontdekt. Dragers van dit gen hebben 20 procent meer kans om vrijgezel te zijn dan anderen.

Single Gen

Dit gen verlaagt het niveau van de feel-good-stof serotine en dat maakt het moeilijker om een intieme band met anderen te creëren. Het leidt ook nog eens sneller tot een relatiebreuk. De onderzoekers van de universiteit van Peking testten haarstalen van bijna 600 studenten om een gen genaamd 5-HTA1 te analyseren. Dit gen komt in twee versies voor. Wie de G-versie van het gen draagt heeft veel meer kans om single te blijven dan degene met de C-versie van het gen. Het verband kan niet verklaard worden door andere facturen die relaties beïnvloeden, zoals uiterlijke kenmerken en rijkdom.

G-versie

5-HTA1 heeft ook invloed op het brein. Mensen met de G-versie van het gen maken dus minder serotine aan, een chemische stof die mede bepalend is voor je humeur en het geluksgevoel. De dragers vinden het moeilijker om een intieme relatie met iemand anders aan te gaan. Daarnaast lopen ze ook nog eens meer risico op neurotisch gedrag en depressies.

Stabiele relatie

De wetenschappers schrijven ook “Pessimisme en neurotische trekken zijn niet bevorderlijk voor het vormen van een relatie. Het maakt deze ook minder stabiel. Studenten hebben meer vrije tijd en de vrijheid om een relatie aan te gaan. Op andere momenten in hun leven kan dit gen nog van grotere invloed zijn.

Andere wetenschappers zeggen dat hoewel genen relaties kunnen beïnvloeden hun feitelijke rol vaak klein is. Professor Pam Spurr zegt: “Je moet je genen niet je leven laten bepalen. Ze bepalen uiteraard je gedrag maar je hebt altijd een keuze. Je kan leren om op een bepaalde manier met mensen om te gaan zodat je je kansen op een relatie kunt vergroten”.