nerd boek lezen

Ben je zelf, onderzoek jezelf

Hoe belangrijk is het jezelf te kennen? Wie ben jij? Wat betekent eigenlijk ik? Veel mensen zouden graag hun innerlijke ik beter leren kennen. Moet je daarvoor juist naar de kern? Of moet je je ego loslaten. Deze paar regels zijn wel typisch voor zelfkennis onderzoek. Vragen, vragen en nog eens vragen, waarop jij zelf de antwoorden moet bedenken.

Ben je zelf, ben authentiek

Je zelf leren kennen is een manier om je leven zin te geven. Jezelf te onderzoeken, jezelf te ontplooien, door authentiek te zijn. Het past erg bij de Romantiek. Er wordt gezegd dat we nog nooit zo romantisch zijn geweest. De romantiek geeft het individu veel ruimte. Elke keuze waar jij je goed bij voelt, kan een authentieke keuze zijn.

Ook in het bedrijfsleven is authenticiteit een belangrijk begrip geworden. Managers moeten heden ten dage vooral authentiek zijn, zichzelf zijn. Dit levert weleens problemen op. Heb je hier mee van doen, dan heb je hier 3 handreikingen om hier als manager minder mee te worstelen.

1. Perfecte rolmodel

Wacht niet tot je het perfecte rolmodel hebt gevonden in een oudere collega of leermeester. Leer juist van verschillende mensen.

2. Leren is het doel

Zie het oppakken van een nieuwe taak als een ontwikkelingsproces. Maak leren tot je voornaamste doel. Het gaat er nier om dat je alles al perfect doet.

3. Je verhaal verandert

Blijf niet te veel hangen in een bepaald verhaal over jezelf. Accepteer dat je zowel als mens en als leider verandert en steeds nieuwe ervaringen opdoet.

Inzicht in eigen patronen

Als je weet wie je bent, kun je anders met situaties omgaan en heb je meer keuzes. Je blijft natuurlijk altijd jezelf met al je aangeleerde gedrag. Er kan echter ook verkramping zijn. Ben je je daar niet van bewust, dan is de kans groot dat je steeds op een zelfde kinderlijke manier vanuit oude patronen reageert, wanneer je ergens door wordt geraakt. Probeer daarom inzicht te krijgen in die patronen. Door dit verkregen inzicht krijg je jezelf door. Je bent dan niet meer afhankelijk van wat andere mensen jou aandoen. Je kunt namelijk zelf kiezen hoe je hierop gaat reageren. Je snapt wel dat dit een enorm gevoel van vrijheid zal geven.

Single moet zichzelf leren kennen

Voor singles die eigenlijk liever geen singles zouden willen zijn, is het nog van groter belang om inzicht in zichzelf te hebben. Waarom lukt het mij niet om een partner te vinden? Wat doe ik verkeerd? Sta ik niet goed in het leven? Het is voor al voor je zelf vertrouwen erg belangrijk dat je ontdekt hoe jij in elkaar steekt, waarom je reageert zoals je doet. Ontdek dat er niks mis is met jou. Jij bent jij, op jouw eigen manier authentiek. Hier over nadenken is verhelderend, maar hier aan gaan sleutelen is niet de oplossing. Leer je zelf herkennen zodat je ingespeeld raakt op bepaalde gebeurtenissen. Waarom schiet je bijvoorbeeld in de stress als je iemand ontmoet die je wel wat lijkt? En ga je door die stress zo raar doen, dat jij ook zou afhaken als jij aan de andere kant zou staan. Door dergelijke voorvallen al overdacht te hebben en een mogelijke oplossing voorhanden te hebben, dat maakt de paniek iets handelbaarder.

Margret

Sinds 2012 actief voor Singlessite en Single2Travel | Fotograaf met een studio aan huis | Zoekt en bedenkt graag overheerlijke recepten voor singles | Doet graag leuke dingen met haar twee kinderen

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

aantrekkelijke mannen
By Moniek ·
25 oktober 2021

Handige verzorgingstips van mannen voor vrouwen

Het ligt niet zo voor de hand misschien, maar vrouwen kunnen op het gebied van beauty en verzorging nog beste wat leren van mannen. Deze bruikbare tips zijn reuze handig en voor vrouwen een groot pluspunt: ze kosten maar weinig tijd!
By Tijmen ·
25 oktober 2021

Tijd over? Bouw aan jezelf!

pizza
By Margret ·
22 oktober 2021

Singles recept: Pizza quattro stagione casa mia

Samen koken is bij singles een geliefde bezigheid, het is een goede manier om die ander te leren kennen. Maak samen pizza, dan heb je iets om handen, tijdens de kennismaking.
kinderwens
By Margret ·
13 oktober 2021

Single vrouwen en kinderwens

Bij single vrouwen gaat naast de leeftijd ook het wel of niet hebben van een partner meespelen bij een kinderwens. Er zijn daarnaast ook vrouwen die gewoon geen kind willen.
tips spannend voorspel
By Margret ·
29 september 2021

Vrouw verkiest ander lingerie dan haar man

Er zullen ongetwijfeld vrouwen zijn die het opwindend vinden van hun partner een mooi lingerie setje te krijgen. Persoonlijk vind ik het prettig dit kledingstuk zelf uit te zoeken en vooral goed te passen. Blijkbaar ben ik als vrouw niet de enige die daar zo over denkt.
mosselen uit de wok voor 1
By Moniek ·
15 september 2021

Singlesrecept: gewokte mosselen op z’n Monika’s

Persoonlijk ben ik dol op mosselen. Uit de pan, lekker gegratineerd uit de oven maar tegenwoordig maak ik ze heel vaak in de wok. Heerlijk! Na tal van recepten te hebben geprobeerd heb ik er zelf eentje in elkaar gedraaid die ik echt het allerlekkerste vind.