vaste avondroutine

Ben je een ochtend- of avondmens?

Nachtmensen zijn creatiever dan ochtendmensen. Terwijl ochtendmensen minder snel last zullen hebben van klachten als snurken en slaapapneu. Of je een ochtend- of avondmens bent, is genetisch bepaald.

Jarenlang onderzoek

Voor twee verschillende studies, gepubliceerd in het tijdschrift Personality and Individual Differences, werden 20 jaar lang de slaapgewoonten van voornamelijk studenten geanalyseerd.

Slaaplaboratorium

Of je een ochtend- of avondmens bent, wordt bepaald door de biologische klok, vertelt dr. Tim Quinnell, van het slaaplaboratorium van Papworth Hospital in Cambridge. Deze wordt op zijn beurt weer beïnvloed door de genen. Grotendeels door het gen dat bekend staat als Period-3.

Lange of korte versie

Wetenschappers van de University of Surrey ontdekten twee versies van dit gen, een lange versie en een korte versie. Degenen met de lange versie zijn ochtendmensen en de mensen met de korte versie zijn nachtbrakers.

Combinatie

Gedacht wordt dat het gen van invloed is op hoe snel iemand moe is. Ochtendmensen zijn sneller moe en zijn daardoor geneigd eerder naar bed te gaan. Veel mensen blijken een combinatie van beiden versies te zijn. Je hebt namelijk twee versies van het gen, een van elke ouder. Als je twee lange of korte versies hebt, word je een ‘extreem’ ochtend- of avondmens.

Meer succes

De studies tonen aan dat ochtendmensen vaker een succesvolle carrière hebben, maar dat nachtmensen creatiever zijn. Verder bleek dat ochtendmensen minder flexibel en welvarend zijn dan nachtmensen. Nachtmensen kampten eerder met overgewicht, snurkten vaker en hadden ook vaker last van slaapapneu.

Slaapritme

Overigens wijzigen slaappatronen naarmate de leeftijd vordert. Zo zijn kinderen vooral ochtendtypes en pubers avondtypes en hoe ouder volwassenen worden, hoe meer ze weer terugvallen naar een ochtendritme.

Op site van Gezondheidsnet is meer informatie over dit onderwerp te vinden.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.