vaste avondroutine

Ben je een ochtend- of avondmens?

Nachtmensen zijn creatiever dan ochtendmensen. Terwijl ochtendmensen minder snel last zullen hebben van klachten als snurken en slaapapneu. Of je een ochtend- of avondmens bent, is genetisch bepaald.

Jarenlang onderzoek

Voor twee verschillende studies, gepubliceerd in het tijdschrift Personality and Individual Differences, werden 20 jaar lang de slaapgewoonten van voornamelijk studenten geanalyseerd.

Slaaplaboratorium

Of je een ochtend- of avondmens bent, wordt bepaald door de biologische klok, vertelt dr. Tim Quinnell, van het slaaplaboratorium van Papworth Hospital in Cambridge. Deze wordt op zijn beurt weer beïnvloed door de genen. Grotendeels door het gen dat bekend staat als Period-3.

Lange of korte versie

Wetenschappers van de University of Surrey ontdekten twee versies van dit gen, een lange versie en een korte versie. Degenen met de lange versie zijn ochtendmensen en de mensen met de korte versie zijn nachtbrakers.

Combinatie

Gedacht wordt dat het gen van invloed is op hoe snel iemand moe is. Ochtendmensen zijn sneller moe en zijn daardoor geneigd eerder naar bed te gaan. Veel mensen blijken een combinatie van beiden versies te zijn. Je hebt namelijk twee versies van het gen, een van elke ouder. Als je twee lange of korte versies hebt, word je een ‘extreem’ ochtend- of avondmens.

Meer succes

De studies tonen aan dat ochtendmensen vaker een succesvolle carrière hebben, maar dat nachtmensen creatiever zijn. Verder bleek dat ochtendmensen minder flexibel en welvarend zijn dan nachtmensen. Nachtmensen kampten eerder met overgewicht, snurkten vaker en hadden ook vaker last van slaapapneu.

Slaapritme

Overigens wijzigen slaappatronen naarmate de leeftijd vordert. Zo zijn kinderen vooral ochtendtypes en pubers avondtypes en hoe ouder volwassenen worden, hoe meer ze weer terugvallen naar een ochtendritme.

Op site van Gezondheidsnet is meer informatie over dit onderwerp te vinden.

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

huis inrichten single
By Moniek ·
18 december 2021

6x tips voor het inrichten van jouw huis, speciaal voor singles!

Kijk jij op tegen het inrichten van je huis als single? Of vind je dit juist een super leuk project? Maak het decoreren leuker, makkelijker en gezelliger!
some like it hot
By Francien ·
17 december 2021

Some like it hot

Testosteron verhogen door het eten van pittige chilisaus? Je eet waarschijnlijk al heter omdat je meer pit hebt van jezelf.
By Tijmen ·
10 december 2021

Kerstdiner zoals vanouds, maar dan met meer groen

sexy kleding
By Moniek ·
6 december 2021

Waarom je een koukleum bent

Het zijn barre tijden. Althans voor de koukleumen onder ons. Heb jij de verwarming ook altijd op standje ‘bejaardentemperatuur’ staan in de winter? Pak jij je driedubbel in voordat je het huis verlaat? Je bent enige niet.
niet alles draait om geld
By Moniek ·
1 december 2021

Sparen moeilijk? Tips waarmee het jou ook lukt!

Los van allerlei aantrekkelijke ‘koopjes’ heb je soms ook onverwachte kosten. Maar met deze tips gaat het je volgende maand vast lukken!
daten december coach
By Moniek ·
24 november 2021

Werkloze single krijgt kansen op de datingmarkt

Maar liefst 81 procent van de singles geeft een leuke date de kans om te laten zien dat hij of zij geschikt relatiemateriaal is. Ook al zit diegene op dat moment zonder werk. Dit blijkt uit onderzoek van online magazine Singlessite.nl dat 755 single mannen en vrouwen vroeg naar de aantrekkingskracht van de werkloze single.