Costa Rica

Beleef de magie van Pasen in Midden-Amerika

Pasen is een bijzondere tijd in Midden-Amerika. Terwijl de katholieke traditie overheerst, zijn de diverse verschillende culturen erin geslaagd om hun eigen tradities in ere te houden waardoor de periode rondom Pasen – de ‘Heilige Week’ – een tijd vol magie en kleur is. De invloeden van de Maya’s, de verering van de eeuwenoude paasbomen, de vele processies en niet in het minst de vele lokale lekkernijen die tijdens deze periode worden opgediend in combinatie met het uitzonderlijke klimaat maken van de Paasdagen in Midden-Amerika een unieke ervaring.

Eén van de meest populaire tradities is het vervaardigen van kleurrijke ‘vloerkleden’ die tijdens de processies worden gebruikt. Met gebruik van zaagsel en zout worden de meest prachtige patronen gemaakt. Ook worden regelmatig materialen als stenen, bloemen en papier ter decoratie toegevoegd. Een ingewikkeld en tijdrovend proces dat uitgevoerd wordt de dag voor de processie of zelfs op dezelfde ochtend (de tijd die voor de voorbereiding nodig is, is afhankelijk van de grootte, de bewerkelijkheid van de decoratie en natuurlijk de hoeveelheid mensen die kunnen meehelpen). Zodra de kleden klaar zijn, worden ze officieel overgedragen en kan de processie beginnen.

vloerkleden midden amerika

Guatemala

De Paasviering in Guatemala is wereldberoemd. De vele processies, waaronder de bekende Jezus Nazareno de Santa Catalina de Bobadilla en de Onze Lieve Vrouw van Barmhartigheid, zijn spectaculair. De populaire feesten beginnen op Domingo de Ramos (Palmzondag) en eindigen op Domingo de Pascua (Paaszondag) en de processies doorkruisen urenlang het centrum van de stad. Muzikaal worden ze begeleid door begrafenismarsen, na de marimba de meest bekende muzieksoort van het land. Ondanks de overeenkomsten met de Spaanse feesten, geeft de Guatemalteekse bevolking kleur en magie aan hun Paasdagen door de katholieke tradities te combineren met de invloeden van de Maya religie waarvan elementen terug te vinden zijn in de details, zoals de aanwezigheid van vlinders (symbool voor de zon, één van de belangrijkste Maya goden) in de decoratieve tapijten.

El Salvador

Hoewel El Salvador een grote katholieke traditie heeft, weet ze deze goed te combineren met de eigen inheemse gewoontes tijdens de vele festivals. De festiviteiten rondom de Paasviering in de steden Chalchuapa, Sonsonate en Izalco zijn zelfs uitgeroepen tot immaterieel cultureel erfgoed. Paradoxaal genoeg bij de laatste twee plaatsen zijn de bewoners – ondanks de inspanningen destijds van de kolonisten – trouw gebleven aan de eigen riten, iets wat nog duidelijk aanwezig is in de manier van leven en het belijden van de religie. Dit komt onder andere naar voren door de aanwezigheid van lokale sjamanen bij de festiviteiten en broederschappen gekleed in inheemse kostuums. In de gemeenschap Texistepeque gaan op tweede Paasdag de Talcigüines – oftewel de demonen – op zoek naar Jezus, waarbij ze ‘zweepslagen’ uitdelen aan iedereen die hun pad kruist gelijk Jezus Christus deze gehad heeft tijdens zijn lijdensweg. Een traditie waarmee boete gedaan kan worden voor de gemaakte zonden. Een gevecht tussen goed en kwaad, waarbij het goede altijd overwint.

pasen el salvador

Honduras

‘Voor de belangrijkste Paas-processie in Honduras moet je naar Tegucigalpa. De kleur wit overheerst op Witte Donderdag en Goede Vrijdag staat in het teken van de processie Santa Entierro (heilige begrafenis) die voert door de belangrijkste straten van de diverse steden. Op zondag – voor gelovigen de dag van de vreugde – wordt tijdens de processie in San Juan de wederopstanding van Christus gevierd. Bezoekers van Tegucigalpa kunnen genieten van een rustige stad daar de bewoners het strand opzoeken voor een welverdiende vakantie. Ook populair zijn de vieringen in Comayagua, een prachtig gerestaureerde stad en tegenwoordig een koloniaal juweel in Honduras.

Nicaragua

Pasen wordt in Nicaragua vooral op het water gevierd. Over het meer van Nicaragua vaart een processie van boten in circa 4 uur naar Granada langs de ruim 360 eilanden die duizenden jaren geleden ontstaan zijn door uitbarstingen van de vulkaan Mombacho en waarop tegenwoordig veelal vakantiewoningen zijn gebouwd. De boten zijn voorzien van fruit, bloemen, vis en decoraties en stoppen in diverse havens waar de gelovigen altaren vol bloemen hebben opgesteld en de belangrijkste boot, degene die het beeld van Jezus Christus meevoert, vereren.

Panama

In Panama staat tijdens de Paasdagen de legendarische boom Granadillo centraal. Deze boom ligt ten zuiden van Rio de Jesus en is één van de meest populaire plaatsen tijdens de Heilige Week. Er wordt aangenomen dat de boom, die uitsluitend op Goede Vrijdag bloeit, genezing kan bieden en over wonderbaarlijke krachten beschikt. Pelgrims reizen af naar het ‘heilige hout’ om de bloemen te verzamelen waarmee ze thee maken en zalf. De bloemen worden ook gebruik in het land om de tapijten te versieren die getoond worden langs de route van de processie.

Belize en Costa Rica

Traditioneel wordt in Belize op de zaterdag voor Pasen een cross country wielerwedstrijd georganiseerd. Duizenden toeschouwers stellen zich op langs de ruim 230 kilometer lange route tussen Belize-City en San Ignacio om de deelnemers aan te moedigen. Dit sportevenement viert dit jaar zijn 88e jaar! De weersomstandigheden tijdens Pasen zijn in Costa Rica perfect om het strand te bezoeken en te genieten van de religieuze festiviteiten en de traditionele maaltijden die in deze periode geserveerd worden, zoals empanadas van chiverre (een fruit vergelijkbaar met een pompoen), kokoshoning, rijstpudding en soep met kabeljauw.

belize

Eten en drinken met Pasen

In het algemeenheid speelt met Pasen de gastronomie een belangrijke rol in Midden-Amerika. Als gevolg van het katholieke verbod op vlees, vis en zeevruchten wordt de tafel gedekt met gerechten als soep, gebak met een zoete bonen-vulling (een mengsel van rode bonen, suiker, kokosmelk, zoete aardappelen en specerijen), Spaanse toast op basis van brood, rijst of pinol (geroosterde en gemalen mais) geserveerd met curvasa stroop (gemaakt van zoete mango’s, krenten, groene papaja’s, tamarinde, cashewnoten, bruine suiker, kruidnagel en kaneel).Midden-Amerika garandeert een onvergetelijk en magisch Pasen!

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

culinair amerika
By Moniek ·
19 juni 2022

Culinaire vakanties steeds populairder

Als reizigers het over één ding eens zijn, dan is het wel dat eten een belangrijke rol speelt bij het kiezen van een reisbestemming.
zonnen bruine tint behouden
By Francien ·
17 juni 2022

Zo lang duurt de perfecte vakantie

Is een lang weekend weg voldoende om weer energie te krijgen? Misschien voor jou wel, maar voor de meeste mensen kennelijk niet.
duurzaam groen groepsreizen singles
By Francien ·
27 mei 2022

Duurzamer reizen doe je met deze 10 tips

Met onderstaande 10 tips reis je duurzamer en dragen we samen een steentje bij.
wellness portugal
By Moniek ·
25 mei 2022

De ideale wellness vakantie vind je in Portugal

Ben jij ook toe aan pure ontspanning in een prachtige omgeving? Bel snel je beste vriendin en boek samen een overheerlijk tripje naar wellness land Portugal!
By Linda ·
13 april 2022

Plekken waar je je nieuwe liefde kunt tegenkomen!

seks in de tent
By Moniek ·
20 maart 2022

5 tips voor een gezond en lekker vakantiegevoel thuis

Pimp je huis met deze 5 tips om zo het vakantiegevoel naar huis te halen.