daten twitter

Belang van onderbuikgevoel bij solliciteren

Solliciteren via internet. Het is zo gemakkelijk. Je ziet een mooie vacature, die klik je aan, je gaat je CV uploaden, je vult een paar extra gegevens in en met één druk op de knop, verstuur je jouw sollicitatiebrief en ben je in de race voor die geweldige baan.

Eén puistje kan al teveel zijn

Maar het gemak waarmee jij jezelf aanbiedt, met hetzelfde gemak wijst de andere kant jou af.  Zo bekeken is solliciteren via internet gelijk aan het zoeken van een partner via een datingsite: jouw profiel wordt even oppervlakkig bekeken. En met één puistje op je wang wordt je meteen als ongeschikt in de prullenmand gegooid.

Over rozen

Nee, het leven van een moderne sollicitant gaat niet over rozen.  En dat heeft alles te maken met de keiharde tweedeling in de maatschappij: de ‘have’s’ en de ‘have-not’s’.  De have’s zijn de mensen die al een baan hebben en in de machtspositie zitten om jou al dan niet toe te laten tot hun exclusieve groep.

Onmogelijke opgave

De have-not’s zijn de kneusjes zonder baan. Zij moeten het onmogelijke doen: heel competent, zelfverzekerd en ambitieus voor de dag komen, maar tegelijkertijd een dienstbare, dankbare en nederige houding aannemen.  Dat betekent dat geoefend moet worden voor de spiegel om competent-dienstbaar, zelfverzekerd-dankbaar en ambitieus-nederig over te komen. Nou ja, overkomen.

Laat uitnodiging maar komen

Dat wil zeggen dat er natuurlijk eerst een uitnodiging op de mat moet vallen voor een eerste-ronde-gesprek.  En die uitnodiging wordt vandaag de dag alleen maar verstrekt aan de happy few.  Fanatieke sollicitanten doen er alles aan om op de hoogte te komen van wat voor de potentiele werkgever belangrijk is. Is dat stressbestendig-zijn?  Is dat misschien beleefd-in-de-omgang?  Of is het voldoende om precies de kwalificaties te hebben die vermeld staan in de vacature?

Onderbuikgevoel

Ik zal het uit de doeken doen:  het mannetje of vrouwtje aan de andere kant, de persoon die gaat over de beslissing of jij een uitnodiging krijgt, die weet het zelf niet.  Die gaat alleen maar af op het ‘onderbuik-gevoel’. En jij als sollicitant kan dat onmogelijk weten.  In de praktijk kun jij daarom afgewezen worden omdat je 1) bent afgevallen in de voorronde 2) overgekwalificeerd bent 3) niet in de buurt woont van de werkgever 5) het aflegt tegen kandidaten die meer aan het profiel voldoen of 6) jouw CV onvoldoende aansluit bij de functie.

Net als bij datingsite

Tenminste, dat is wat er door de ‘have’s’ tegen de ‘have-nots’ wordt gezegd.  In werkelijkheid wordt jij afgewezen omdat je 1) te oud bent 2) te jong bent 3) onaantrekkelijk lijkt 4)  te aantrekkelijk lijkt 5) onervaren bent 6) te ervaren bent.  Precies dezelfde redenen van afwijzing op een datingsite.

Houd moed

Toch wordt ook vaak beweerd dat op elk potje een dekseltje past. Daarom is het zaak dat je niet in zak en as gaat zitten.  Ergens is er altijd wel een personeelsfunctionaris die zijn onderbuik gevoel verkeerd interpreteert.

Sollicitatiejungle van Jeffrey wijnberg

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.
huis inrichten single
By Moniek ·
18 december 2021

6x tips voor het inrichten van jouw huis, speciaal voor singles!

Kijk jij op tegen het inrichten van je huis als single? Of vind je dit juist een super leuk project? Maak het decoreren leuker, makkelijker en gezelliger!