vaderschap

Belang vader in opvoeding onderschat

Volgende week is het Moederdag, zondag 8 mei. Zo hebben we een maand later Vaderdag, op 19 juni dit jaar.  Op 17 juni echter wordt door de stichting Vader Kennis Centrum de Vaderdagtroffee uitgereikt. Het belang van vaders in de opvoeding is volgens VKC een ondergeschoven kind.

Bevorderen vaderschap

De Vaderdagtroffee wordt uitgereikt aan een persoon die een project, initiatief of activiteit opgestart heeft ter bevordering van betrokken vaderschap. Met het doel dergelijke projecten, die het belang van betrokken vaderschap, op de kaart zetten, te stimuleren. De stichting die hier achter zit is VKC of voluit Vader Kennis Centrum. Deze stichting is erop gericht om kennis over betrokken vaderschap toegankelijk te maken.

Belang vader in opvoeding onderschat

“De invloed van vaders op de opvoeding van een kind wordt vaak onderschat”, stelt Paul Bastianen van VKC. “Daarom is er de bijzondere leerstoel ‘vaderschap’ ingesteld aan de Universiteit van Amsterdam. Meten is weten, aan onderzoek wordt veel waarde gehecht.” Dr. Renske Keizer is wereldwijd de eerste hoogleraar Vaderschap. In haar oratio gaat ze in op de rol die vaders spelen in de ontwikkeling van hun kinderen.

Contact met kinderen

Met de kennis die ontstaat hoopt de stichting de politiek handvatten te bieden tot het faciliteren vader-inclusief beleid waarin vaders meer ruimte krijgen een rol in de opvoeding te spelen. Door zijn eigen situatie raakte Paul Bastianen reeds in de jaren ’80 door een vechtscheiding het contact met zijn drie kinderen kwijt. Om andere vaders dit lot te besparen is hij zich hard gaan maken voor andere vaders om niet ook in diezelfde toestand te belanden. Hij wil invloed uitoefenen op het politiek beleid zodat er in de toekomst minder vaders hun kinderen hoeven missen.

Gelijkwaardiger verdeling opvoeding

Vroeger werden vaders die zich met de opvoeding bezig hielden als watjes gezien Gelukkig wordt de verdeling in de opvoeding steeds gelijkwaardiger. Paul heeft er veel mannen aan onder door zien gaan omdat ze geen contact konden hebben met hun kinderen. Zelf werd hij daar ook heel verdrietig van.

En de Vaderdagtroffee 2016 gaat naar…..

Sinds 2007 reikt het VKC jaarlijks de Vaderdagtroffee uit aan initiatieven die zich inzetten voor betrokken vaderschap. Zo won in 2015 het project Vaders Voor Lezen.  Dit jaar wordt er aan de winnaar ook een geldbedrag toegekend, omdat de stichting het belangrijk vindt dergelijke projecten te steunen. Tot 1 mei kon iedereen een ander of zichzelf nomineren voor de prijs, dus deelname is gesloten en gaat de stichting de winnaar kiezen. Wil je meer weten over VKC kijk dan op de site VadersKennisCentrum.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.